https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Superživilo po imenu spirulina

08.04.2017 ob 10:00  

Spirulina je modro-zelena sladkovodna alga, ki vsebuje dragocene vlaknine, katerih ni mogoče najti v drugih zelenih živilih. Spada med živila z največjo vsebnostjo beljakovin (55 - 70%) in vsebuje vse esencialne beljakovine, klorofil, B12, encime, minerale in beta-karoten. Zaužijemo jo lahko v obliki tablet, kapsul ali praška.


Spirulina je preprosta enocelična oblika, katere ime izvira iz latinske besede "helix" ali "spiral", na podlagi njenega zunanjega videza. Kot živilo so jo že začeli uporabljati v 9. stoletju na območju Čadskega jezera, po nekaterih podatkih pa naj bi jo že veliko prej uporabljali Azteki v Mehiki. Danes je omenjena alga razširjena že po vsem svetu, glede na študije pa jo uspešno uporabljajo za zdravljenje številnih bolezni.

Foto: whatisspirulina.org

Spirulina je najbogatejši vir beta-karotena in je izmed vseh karotenoidov najbolj znan. Kombinacija različnih karotenoidov je mnogo bolj učinkovita kot izolirani sintetični beta-karoten v vitaminskih pripravkih. Najpomembnejše barvilo je fikocianin in predstavlja 15%, je močan antioksidant, ima protivnetne in protirakave učinke, kar vpliva na proizvodnjo matičnih celic v kostnem mozgu. Prispeva k stimulaciji imunskega sistema, zmanjšuje toksičnost v ledvicah in je vsestransko uporabna pri zdravljenju ledvic.

Vsebuje veliko klorofila, ki ima močne razstrupljevalne učinke. Organizmu pomaga odstraniti težke kovine, kemične strupe in druge strupene snovi. Obnavlja jetra, spodbuja metabolizem kože, celjenje ran in razjed. Skupaj s fikocianinom, železom, vitaminom B12 in folno kislino spodbuja zdravo tvorbo in razvoj raznih tipov krvnih telesc.

Je ena izmed najbogatejših virov železa, ki ima ključno vlogo pri oblikovanju hemoglobina in zdravega imunskega sistema. Vsebnost železa v spirulini je nekajkrat višja kot v drugih živilih in njena sposobnost absorpcije je bistveno višja kot pri sintetičnih dodatkih železa.

Vsebuje velike količine kalcija in kroma, ki pomagata stabilizirati krvni sladkor ter gamo-linolensko kislino (GLA) in linolno kislino, ki pozitivo vplivata na predmenstrualni sindrom, menopavzo ter pomagata pri kožnih težavah, kot so akne in ekcemi.

Foto: culinar.ro

Pozitivni učinki spiruline

- razstruplja telo, predvsem jetra in ledvice

- krepi imunski sistem pred virusnimi obolenji

- čisti prebavni trakt

- deluje kot probiotik, pospešuje nastajanje laktobacilov in bifidobakterij

- pri zdravljenju anemije priporome k zvišanju hemoglobina

- uravnava krvni tlak

- zmanjšuje tveganja za raka

- zelo zdrava je za vegetarijance, saj vsebuje več beljakovin kot pa rdeče meso

- znižuje slabi holesterol

- lajša simptome sezonskih alergij

- pomaga pri bolečih menstruacijah

- zmanjšuje bolečine v sklepih in kosteh

Spiruline ne bi smeli uživati tisti, ki so alergični na morske sadeže in jod. Ljudje s prekomernim delovanjem ščitnice, ženske ki so noseče ali pa dojijo, pa se morajo pred zaužitjem posvetovati z zdravnikom.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.04.2017 ob 11:06 + gost

      no vsaj enkrat en zanimiv članek o nečem, kar človeku lahko koristi. kaj, če bi naredili serijo takih člankov o raznih superživilih in zdravi prehrani? tule en predlog: https://www.malinca.si/caga-goba-v-prahu-100-g.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.04.2017 ob 12:04 gost

      Mura de gnes v Lendavi pušnila na dolgo in široko!

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.08.2020 ob 11:27 neza gost

      alge, ali https://www.nytimes.com/2019/08/12/us/blue-green-algae-dogs.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.