https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Veržeju na ogled tradicionalna razstava pirhov slovenskih pokrajin in križevega pota

Veržej, 09.04.2017 ob 7:30  

V Rokodelskem centru DUO Veržej je te dni na ogled zdaj že tradicionalna razstava pirhov slovenskih pokrajin in križevega pota, v okviru katere so številni partnerji, ki vsako leto sodelujejo, pripravili pisane in raznovrstne pirhe. Istočasno je v centru trenuto na ogled še zbirka različnih rokodelskih obrti, nastala v sodelovanju s strokovno podporo Pomurskega muzeja Murska Sobota, danes pa so še potekale učne rokodelske delavnice, katerih so se udeležile vzgojiteljice iz Primorske.


Pri velikonočni razstavi pirhov uspešno vsako leto sodelujejo različni partnerji, ki s skupnimi močmi zmeraj pripravijo zanimivo razstavo ter izdajo zbornik. Tudi letos so sodelovali Zavod Marianum Veržej, TIC Veržej, Občina Veržej, Pomurski Muzej Murska Sobota in Terme Banovici. Na razstavi pirhov je sodelovalo tudi 255 šolskih in vrteških skupin s področja SV Slovenije in 29 posamičnih društev iz celotne Slovenije. Skupno je bilo razstavljenih kar 700 pirhov.

Letošnjo razstavo bogatijo poleg pirhov tudi križevi poti, ki dajejo razstavi svojevrsten pomen. V osrednjem prostoru je moč videti v celoti postavljen križev pot akademske kiparke Dragice Čadež, na ogled pa so tudi posamezne postaje križevih poti. Na razstavi si lahko ogledate tudi križev pot, ki ga hrani Muzej krščanstva na Slovenskem in so ga izdelali slovenski begunci v taborišču v Spittallu ob Dravi na Avstrijskem Koroškem med leti 1945-50. Zanimiv je tudi križev pot iz ŠT. Vid v Podjuni, avstrijska Koroška. Razstava je na voljo do 2. maja.

Rokodelski center DUO sicer v sklopu svojih številnih pestrih dejavnosti nudi tudi rokodelske lončarske delavnice. Tako je v njihovih prostorih danes potekala lončarska delavnica za vzgojiteljice iz Primorske, ki so, kot so povedale, prišle po sveže koristno znanje, katerega bodo z veseljem prenašale naprej med otroke. Lončarskih delavnic se zdaj že nekaj let v velikem število udeležujejo skupine iz vse Slovenije ter tako ohranjajo to starodavno obrt.

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.