https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Radencih v finale Tuševe kuharske zvezde ekipi dijakov Maribora in Radencev

14.04.2017 ob 7:05  

Slovenski trgovec Tuš pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije (DKSS) v letošnjem letu ponovno išče Tuševo kuharsko zvezdo. V sredo, 12. aprila, je na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci potekalo zadnje, četrto predtekmovanje, v katerem so se iz vrst osmih ekip v veliki finale uvrstili dijaki zmagovalne ekipe iz Radencev in drugo uvrščene iz Maribora. Ob bok se bosta postavili šestim ekipam, ki so se v veliki finale uvrstili na predtekmovanjih v Celju, Izoli in Radovljici. Finale za naziv Tuševa kuharska zvezda 2017 bo potekal 8. maja v okviru Mednarodnega kulinaričnega festivala Kranjska gora.  


Največji slovenski trgovec Tuš je v letošnjem letu pripravil projekt Tuševa kuharska zvezda, ki poteka pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci je v sredo, 12. aprila, potekalo četrto in tudi zadnje predtekmovanje za uvrstitev v finale in prvo mesto je osvojila ekipa Radencev, s krožnikom Kraljestvo Petelina, drugo pa ekipa Maribora, s Pohorskim loncem na krožniku. Obe ekipi je strokovna žirija izbrala med osmimi prijavljenimi ekipami iz vrst kuharjev, natakarjev in turističnih vodnikov, ki prihajajo iz različnih srednjih gostinskih šol po Sloveniji. Sodelovali so mladi iz SŠ Zagorje, SŠGT Celje, SŠGT Radenci, SŠGT Novo mesto, SŠGT Ljubljana, SŠGT Maribor in SGTŠ Radovljica, ki so strokovni žiriji in obiskovalcem postregli z zanimivim izborom lokalnih jedi.

Na prvih treh predtekmovanjih so se v finale uvrstile tri ekipe iz Ljubljane, dve iz Celja ter ekipa iz Radovljice, vsi pa so pripravili najboljšo regionalno glavno jed. Mladi, nadarjeni in inovativni kuharji, natakarji in turistični tehniki do 21 let bodo svoje znanje dokazovali še v velikem finalu za laskavi naziv Tuševa kuharska zvezda 2017, ki bo potekalo 8. maja v okviru Mednarodnega kulinaričnega festivala Kranjska gora.

»Skozi vsa štiri predtekmovanja smo zaznali veliko znanja in izrazito mero inovativnosti pri mladih in tudi danes so to ekipe dokazale. Pri pripravi hrane ter sami predstavitvi pa v finalu pričakujemo še večji napredek in ponosni smo, da se bodo mladi predstavili na odlično sprejetem Mednarodnem kulinaričnem festivalu v Kranjski gori ter se tako ob bok postavili že uveljavljenim strokovnjakom na gostinsko-turističnem področju,« je povedal Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

Brane Pevec, direktor Cash&Carry in veleprodaje v Tušu pa je dodal: »Projekti kot so naša Tuševa kuharska zvezda so ne le zanimivi in inovativni, temveč tudi koristni in nujni, če želimo v Sloveniji dvigniti zanimanje za omenjeni poklic. Tako ta projekt aktivno doprinese k promociji poklicev in mlade navdušuje za gostinsko-turistične poklice.« Preko projekta namreč Tuš spodbuja širši interes mladih za poklice v gostinstvu in turizmu, mlade kuharske zvezde pa predstavlja širši javnosti, bodočim delodajalcem in kolegom iz stroke.

Zmagovalna jed ekipe SŠGT Radenci:

Ime jedi: Kraljestvo Petelina

Zapečeni prsni file z Jurčkovim grebenom, petelinja kroglica v pirinih rezancih, jetrna sekanica v krompirjevem srčku, narastek petelinje radosti, čemažev pire, Porkeltova omaka

Jed drugo uvrščene ekipe SGTŠ Maribor:

Ime jedi: Pohorski lonec na krožniku

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

Strokovna žirija 4. predtekmovanja:

Danilo Kozar, vodja kuhinje Hotel Termal; Boštjan Rožanc, vodja kuhinje Hotel Radin Radenci; Slaviša Amidžić, član DKSS; Štefan Sraka, nekdanji mladinski reprezentant; Tomaž Vozelj, predsednik DKSS; Roman Tadina, F&B Terme Ptuj; Branko Slavinec, F&B Radenci; Edvard Kužner, upokojeni profesor na SŠGT Celje.

O projektu Tuševa kuharska zvezda 2017

Ekipe s starostjo tekmovalcev do 21 let lahko na tekmovanje prijavijo Srednje šole za gostinstvo in turizem, pravne osebe oz. delodajalci (gostinci, hotelirji, restavracije) ali pa se prijavi kar ekipa sama. Vsak prijavitelj lahko na predtekmovanje prijavi 2 ekipi v sestavi: kuhar in pomočnik, natakar in turistični vodič ali drugi natakar. Na štirih predtekmovanjih, ki so časovno omejena, kuhar s pomočnikom pripravi regijsko glavno jed s prilogo za pet oseb, servirano na navaden način (krožnik), ekipa pa predstavi tudi izvor, način priprave in posebnost jedi. Strokovna komisija v vsakem predtekmovanju izbere prvi dve ekipi, ki se bosta v finalnem tekmovanju potegovali za naziv Tuševa kuharska zvezda 2017. Tuš je s projektom oblikovalinovativno akcijo za promocijo gostinsko-turističnih poklicev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.