https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Elektro Maribor namenil sredstva humanitarnima organizacijama z območja Gornje Radgone

12.05.2017 ob 7:10  

Elektro Maribor z donacijama dvema humanitarnima organizacijama, ki delujeta na območju Gornje Radgone, pričenja letošnji cikel že tradicionalne pomoči humanitarnim organizacijam, ki delujejo na oskrbnem območju družbe.

Danes je družba Elektro Maribor namenila dve donaciji, vsako v vrednosti po 1.500 EUR, humanitarnima organizacijama, ki delujeta v Gornji Radgoni. Predsednik uprave Elektra Maribor,  mag. Boris Sovič, in vodja Območne enote Gornja Radgona, Andrej Roškar, sta ju predala Silvi Vračko, predsednici Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Gornja Radgona, in Francu Hozjanu, župniku župnije sv. Petra.

Ob dogodku sta predstavnika organizacij predstavila izzive, s katerimi se srečujejo pri opravljanju svojega poslanstva, in čemu bodo sredstva namenjena.

Boris Sovič, predsednik uprave družbe Elektro Maribor, je ob predaji sredstev organizacijama povedal: »V Elektru Maribor družbeno odgovornost izpričujemo preko svojega poslanstva, distribucije električne energije in podpore pomembnim projektom. Solidarnost je pomembna vrednota povezane skupnosti. Tradicionalno že šesto leto zapored podpiramo delo humanitarnih organizacij in njihove aktivnosti usmerjene v pomoč ljudem, ki tovrstno pomoč potrebujejo. Tokrat podpiramo programe dveh humanitarnih organizacij iz Gornje Radgone, ki so namenjeni reševanju težav ljudi v stiski.«

Silva Vračko, predsednica Rdečega križa Slovenije - Območnega združenja Gornja Radgona, je o odločitvi za porabo sredstev pojasnila: »Socialne stiske se iz leta v leto povečujejo, s tem pa tudi število prosilcev za materialno pomoč v prehrani in oblačilih ter za finančno pomoč za plačilo osnovnih življenjskih stroškov. Sredstva bomo namenili socialno ogroženim družinam in posameznikom za ureditev bivalnih razmer in poplačilo osnovnih življenjskih stroškov.«

Franc Hozjan, župnik, je v imenu Karitas župnije sv. Petra, o porabi sredstev omenil: »Smo dobrodelna organizacija v okviru župnije sv. Petra v Gornji Radgoni. Ob naših skromnih finančnih sredstvih, je prejeta pomoč še kako dobrodošla in se zanjo zahvaljujemo. Sredstva bomo namenili za plačilo položnic, nabavo prehrambnih in higienskih paketov, šolskih potrebščin in plačilo letovanj otrok.«

Investicije in trendi rabe električne energije na širšem območju Gornje Radgone

Na področju Območne enote Gornja Radgona je bilo v letu 2016 distribuirane kar 4,5 % več električne energije kot v letu 2015. Rast obsega distribuirane električne energije je bila na območju Območne enote Gornja Radgona bistveno višja kot sicer na celotnem območju Elektro Maribor. V elektrodistribucijsko infrastrukturo je bilo investiranih 2,7 mio EUR. Načrtovana vrednost letošnjih investicij je vsaj 1,8 mio EUR.

Raba gospodinjskih odjemalcev na oskrbnem območju Območne enote Gornja Radgona je bila v letu 2016 za 2,4 % večja kot v letu 2015. Raba odjemalcev na srednji napetosti  je bila za 1,7 % večja, raba poslovnih odjemalcev na nizki napetosti pa kar za 12,4 % večja kot v 2015.

Pomembno se je povečala tudi obračunska moč, in sicer za 6,8 % na srednji napetosti in za 5,1 % pri poslovnem odjemu na nizki napetosti. Realizacija skupne obračunske moči je bila za 2,1 % večja kot v letu 2015.

Proizvodni viri na območju območne enote Gornja Radgona so šele leta 2007 začeli prispevati v distribucijsko omrežje. V letu 2016 je na področju OE Gornja Radgona delež proizvodnih virov znašal rekordnih 23 %, le ti pa so v preteklem letu proizvedli 49,2 GWh električne energije. Poglavitni proizvodni vir na tem območju je sončna energija.

Na območju Območne enote Gornja Radgona je bilo ob koncu preteklega leta v sistem naprednega merjenja vključenih  12.524 merilnih mest, kar predstavlja 65 % vseh merilnih mest na tem območju.

V letu 2016 je bilo na področju Območne enote Gornja Radgona realiziranih 2,7 mio EUR investicij v elektrodistribucijsko infrastrukturo; od tega 0,585 mio EUR za srednjenapetostne priključne vode, 0,394 mio EUR za srednjenapetostne povezovalne vode, 0,276 mio EUR za izgradnjo, obnovo in rekonstrukcijo transformatorskih postaj, 0,849 mio EUR za nizkonapetostne vode ter 0,627 mio EUR za ostalo.

Obnovljenih je bilo 24 km daljnovodov, kabliranih 11,25 km srednje napetostnih vodov, zgrajenih 5 novih in obnovljenih 9 transformatorskih postaj. Zgrajenih in preurejenih je bilo 22,11 km nizkonapetostnih omrežij, od tega 6,37 km novih zemeljskih kablovodov, 12,44 km obnovljenih prostozračnih omrežij z zemeljskimi kablovodi in v 3,3 km prostozračni izvedbi.

V letu 2017 je načrtovana vrednost investicij na področju Območne enote Gornja Radgona vsaj 1,8 mio EUR. V tem okviru bo kabliranih 11,48 km nizko in srednje napetostnih vodov, zgrajenih ali obnovljenih 17,75 km nizko in srednjenapetostnih zračnih vodov, zgrajenih 9 novih transformatorskih postaj in obnovljenih 9 obstoječih, zamenjanih ali zaradi kabliranja odstranjenih 1.150 drogov, na 55 km tras daljnovodov izvedeni poseki in v sistem naprednega merjenja priključenih 1.000 merilnih mest.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.05.2017 ob 13:41 štromarji gost

      Enostavno je deliti tuj denar. To kar so dali je drobiž. Elektro sistem je državni in posledično od državljanov. Zanima me, če je Sovič dal kaj iz svojega žepa. Glede na to da prejema veliko plačo mu kak evro ne bo težko dati.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.