https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Viteška svečanost ob razvitju prapora Legature za Pomurje in ob 20. obletnici ustanovitve Omizja za Pomurje

16.05.2017 ob 11:00  

Na lanskoletni viteški svečanosti v Radencih sta Senat in Konzulat za Slovenijo, Evropskega reda vitezov vina svoje Omizje za Pomurje povišala v Legaturo. S tem sta ji povišala stopnjo in obliko organiziranosti, zahtevnejša pa je postala tudi programska vsebina. Statusna sprememba je odprla možnost sprejetja dveh lastnih redovnih atributov, tirzusa in prapora. Ker je bil tirzus sprejet že ob povišanju, se je Svet legature za Pomurje odločil, da svoj prapor razvije na skupni svečanosti ob praznovanju 20. obletnice ustanovitve Omizja.

V soboto, dne 13. maja 2017, so se v Grajski dvorani gradu Murska Sobota torej zbrali pripadniki Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo na čelu s prvim prokonzulom Tomo Kovačičem. Gostitelja svečanosti sta bila Prvi in Drugi legat Legature za Pomurje Ignac Rajh in Andrej Šajnovič. V goste sta povabila tudi predstavnike Senata, ki jih je zastopal senatni odposlanec za jugovzhodno Evropo Franz Haschej, vse vodje ostalih petih Omizij v Sloveniji, župana Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksandra Jevška, velikega častnega viteza in bivšega predsednika republike Milana Kučana, prvega vodjo Omizja za Pomurje Janija Gonca, vinske kraljice iz Pomurja in druge.

Na svečanosti so v kulturnem programu sodelovali učenci Glasbene šole Murska Sobota, duhovno misel je pripravil duhovnik Leon Novak, v skrajšani obliki pa je bila predstavljena tudi Kronika 20. letnega obdobja. V osrednjem delu svečanosti je bil razvit prapor Legature, ki regijo Pomurje ob reki Muri in v stičišču štirih držav oblikovno simbolizira kot vinogradniško vinarsko območje. Iz rok prvega in Drugega legata je prapor prevzel zakladnik Legature Franc Cipot in ga po blagoslovitvi s strani duhovnika Leona Novaka simbolno predal prvemu častnemu nosilcu Andreju Gerenčerju.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

Protokol celotne svečanosti je vodil maršal Legature Mitja Kos. V drugem delu svečanosti, ki ga pripadniki Reda imenujejo viteško prijateljevanje, so udeleženci bili deležni pokušnje vrhunskih vin redovnih vinarjev iz vseh vinorodnih pod okolišev Pomurja ter odlične kulinarike gostilne Rajh. Program celotne svečanosti je povezovala mag. Norma Bale.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.05.2017 ob 12:58 4563 gost

      Marulek Kučan pa Rajh nikjer ne zmanjkata

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.05.2017 ob 15:58 vitez gost

      Lepa prireditev, vsa čast promotorjem miru in dobre volje!

      0 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.05.2017 ob 21:44 gost

      "...maršal Legature Mitja Kos..." Pa to je za crknit od smeha!

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.05.2017 ob 21:52 Dule gost

      Osladno!!! Ampak Norma je pa raketa!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.05.2017 ob 7:16 czd gost

      Ki pa so Kolarič,Borak ....?? Aja oni so desna opcija.Zanimivo....

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.05.2017 ob 8:35 gost

      umetniki Evrope!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.05.2017 ob 9:06 dež gost

      Pomali do si nadeli ime templarji

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.