https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Popović: Otroke moramo imeti radi, z ljubeznijo ne smemo trgovati, niti manipulirati

08.04.2011 ob 13:59  

V četrtek je v Raziskovalnem izobraževalnem središču (RIS) predavala Jasna Vuradin Popović o komunikaciji med starši in mladostniki. Popovićeva se je osredotočila predvsem na mladostnike in njihove starše z različnimi slogi vzgoje, opozorila pa je, da nekatere značilnosti veljajo tudi za mlajše.

Mladostnik je čustveno močno navezan na starše, z njimi želi imeti stike in dobre odnose

Popovićeva je mladostnike predstavila kot telesno enake oziroma podobne odraslim, njihove kognitivne sposobnosti so na višku, imajo pa pomanjkanje na področju izkušenj. "Mladostniki so zelo vešči pri računalništvu, zelo hitro pomnijo določene stvari, medtem ko si odrasli zapomnijo težje, je pa njihova komunikacija veliko boljša," je povedala Popovićeva in dodala: "Kljub temu, da so starši pri mladostniku v ozadju, je ta čustveno močno navezan na starše, želi imeti stike z njimi, prav tako pa tudi dobre odnose."

Mladostniki imajo konflikte med lastno odvisnostjo in neodvisnostjo

Mladostniki doživljajo močne konflikte med lastno odvisnostjo in neodvisnostjo, imajo močne strahove in skrbi, kako bodo določene stvari počeli in kako naj se odcepijo od staršev, imajo pa težave tudi pri obvladovanju svojih čustev, saj jih ne znajo brzdati kot njihovi starši. Na svoji samopodobi pridobivajo tako, da ko nekaj dobro naredijo, jim okolica to odobrava, starši jih nagradijo, vendar je pomembno, da te nagrade niso materialne.

Avtoritativni slog vzgoje kot najpogostejši

Popovićeva je prestavila še različne vzgojne sloge, in sicer kaotičnega, avtokratskega, brezbrižnega, permisivnega in avtoritativnega in dodala, da morajo cilji vzgoje biti taki, da otroka naučimo, da bo nekoč sam živel, da se uči zase. Kot najpogostejšo vzgojo je Popovićeva predstavila avtoritativno vzgojo, ki je tudi demokratična, saj starši otroka čim pogosteje vključujejo v družbo in ga obravnavajo kot koristnega člana družine. "Pri tej vzgoji ni kaznovanja, saj psihologija kazni ne odobrava, tako imenovano kazen imenujemo odgovornost. Torej, če se otrok nekaj odloči, mora pri tem tudi vztrajati," je Popovićeva pojasnila s primerom: "Če je mladostnik ob vikendih dolgo zunaj in so se zmenili, da naslednji dan vstane zgodaj zjutraj, se mora tega tudi držati, saj se je sam odločil, da bo malo spal."

Starši morajo z otrokom komunicirati učinkovito

Starši morajo otroke naučiti kako se spoprijema z neprijetnostmi, ga ne obremenjevati, da bo ves izčrpen, hkrati pa je Popovićeva dodala: "danes otroke premalo obremenjujemo, pogosto jim ne dajemo nalog." Starši morajo svoje otroke imeti radi in z njimi ne manipulirati: "ljubezen je eno in to je otrokova pravica. Če že imamo otroka, smo to "dolžnost" sprejeli in ga moremo imeti radi, z ljubeznijo ne smemo tržiti, niti manipulirati," je pojasnila Popovićeva. Komunikacija med mladostnikom in starši pa je lahko učinkovita le, če je jasna in nedvoumna, ima čustveno podporo in razumevanje ter je dosledna, pri vsem tem pa se starši morajo izogibati izrazov, kot so "koza neumna", "ti si najpametnejši na svetu".

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.