https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Murski Soboti o zasvojenosti: poznamo kar 250 oblik odvisnosti, številne so še premalo raziskane

Murska Sobota, 07.06.2017 ob 7:00  

Center za socialno delo Murska Sobota je v ponedeljek organiziral posvet z naslovom Problematika zasvojenosti v pomurski regiji. S posvetom so želeli predstaviti potrebe po programih dnevnega centra za odvisnike ter razvoju novih programov na področju zasvojenosti in preventivnega dela z otroki in mladostniki v pomurski regiji.

 

Pomembna je preventiva

Zbrane je uvodoma nagovorila Marjeta Ferlan Istinič iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ministrstvo sofinancira različne oblike socialnega vključevanja že več kot 15 let. Navedla je, da poznamo kar 250 oblik zasvojenosti. V zadnjem času so v porastu odvisnost od spletnih aplikacij in tehnologij ter igralništva, kar je še premalo raziskano. Vse resnejši problem so tudi motnje hranjenja, ki se pojavlja vse pogosteje med mladostniki. Poleg kurative je izpostavila pomen preventive.

Tako dolgo na internetu, da vzamejo naslednji dan celo bolniško

Špela Reš iz Logouta – centra pomoči pri prekomerni rabi interneta je med drugim povedala, da ločimo normalno uporabo interneta, pri kateri le tega uporabljamo v mejah normale in ob tem opravljamo tudi druge vsakodnevne aktivnosti. Do prekmorene uporabe pride, ko preživimo na internetu več časa in to že vpliva na naše vsakdanje življenje. Tretja oblika pa je zasvojensot, ki ima posledice na vsakodnevne obveznosti. Navedla je celo primere, ko ljudje preživijo toliko časa za računalnikom in na internetu, da naslednji dan niso zmožno opravljati službenih obveznosti in vzamejo bolniško. Največ zasvojenosti je s spletnimi igrami, pornografijo in tudi nakupovanjem.

Vrsto programov in pomoči različnim ciljnim skupinam tudi v Pomurju

Jožef Kociper iz Škofijske Karitas, ki v Murski Soboti deluje že deset let, je predstavil programe, ki jih nudijo. V Ljudski kuhinji dnevno pripravijo 80 brezplačnih toplih obrokov. Nudijo tudi brezplačno zdravstveno pomoč, na voljo so različne svetovalnice, za higieno brezdomnih oseb je na voljo posebna umivalnica, nudijo tudi brezplačno pravno pomoč in druge oblike pomoči. Lanska novost pa je Materinski dom, ki v Pomurju deluje na dveh lokacijah in sicer v Svetem Juriju ob Ščavnici in v Martjancih.

Center za socialno delo Murska Sobota pa med drugim nudi prvo socialno pomoč, osebno pomoč, pomoč družini na domu in druge oblike pomoči. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.06.2017 ob 9:03 gost

      Kaj pa odvisnost od skunka in Gensko spremenjene "trave", ki je 10x bolj koncerogena od tobaka?

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.06.2017 ob 22:24 gostek gost

        ges san pa odvisen od dela , zdaj pa mo še grato leumpen proletariajt ! Problem pa je , ka ne vejste ka to je "lumpen proletariat !!

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.06.2017 ob 9:23 upokojeni gost

      Pišete o pomoči ovisnikom ?Odvisniki v Sloveniji stanejo letno 800,000 tisoč € ,ki gre za metadon .Tisti ,kipa so delali 40 let pa dobijo 440 € pokojnine je to pošteno ?Kdo jih sili da se drogirajo ? Marš pa tako podpiranje odvisnikov najti njim delo in ne bo časa za mamila

      21 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.06.2017 ob 12:29 gost

      Ja metadon zastojn. Pa še socialna pomoč.Itd

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.06.2017 ob 7:50 gost3 gost

      Vse odvisnike v lagef pa jih poškropiti z bumefekton

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.01.2023 ob 12:22 Mateja gost

      Pozdrav, sem strokovna delavka iz Društva Projekt Človek. Će koga zanima, izvajam svetovanje s področja zasvojenosti vsak 1. in 3.četrtek v mesecu v prostorih Centra za socialno delo Murska Sobota, po predhodnem dogovoru na telefonski številki 041/325 830.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.