https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Vrtnine so po požaru v Ljutomeru varne, a jih je iz previdnosti bolje zavreči

20.06.2017 ob 11:00  

Včeraj je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na podlagi rezultatov analize vzorcev vrtnin ocenil, da so glede na veljavno zakonodajo vrtnine varne za uživanje. Vseeno pa svetujejo, da iz previdnostnega načela listnato zelenjavo zavržejo.  

Analiza je v dveh od petih vzorcev pokazala prisotnost dioksinov in dioksinom podobnih polikloriranih bifenilov (PCB), vendar v nizkih koncentracijah in pod mejo za ukrepanje.

Pri NIJZ iz previdnostnega načela vseeno svetujejo, da listnato zelenjavo (solata, radič, špinača, blitva, peteršilj, zelena...), ki je rastla ob požaru, prebivalci odrežejo in zavržejo med komunalne odpadke, ne pa v kompost ali med biološke odpadke.

Ponovno zrasla zelenjava in vsa ostala zelenjava ter sadje, ki je zraslo po požaru so varni za uživanje.

Foto: planet-lepote.com

NIJZ opozarja še na splošne ukrepe, ki veljajo v vseh primerih, da zelenjavo in sadje pred uporabo temeljito operejo, po potrebi oščetkajo in s tem odstranijo ostanke zemlje ter prahu. Odrasli naj pazijo, da otroci ne dajejo zemlje in trave ter umazanih rok v usta, po aktivnostih na prostem naj si pred vstopom v stanovanje očistijo ali zamenjajo obutev, si dobro umijejo roke, pazijo pa naj tudi, da si bodo otroci roke temeljito umili.

Travo je potrebno pred igranjem na travi pokositi in jo ustrezno zavreči v komunalne odpadke. Igro v peskovniku pa NIJZ odsvetuje.

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.