https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota odprli razstavo Po sledeh prekmurske reformacije

Murska Sobota, 02.07.2017 ob 7:05  

Ob 500. obletnici začetka protestantskega gibanja in reformacije so v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota odprli razstavo Po sledeh prekmurske reformacije. Razstavo je odprl škof Evangeličanske cerkve AV v RS, mag. Geza Filo.

Zbrane je v uvodu nagovorila direktorica knjižnice Jasna Horvat, ki je povedala, da je letošnje leto v znamenju praznovanja 500. obletnice začetka protestantskega gibanja in reformacije in temu primerno se vrstijo dogodki v knjižnici. Osrednji dogodek je bil četrtkova otvoritev razstave, ki so jo pripravili v prvem nadstropju murskosoboške knjižnice in kateri prostor so v sklopu razstave tudi uradno odprli. Prostor bo namenjen domoznanskemu ter prekmurskemu kotičku, domoznanski dejavnosti in stalni razstavi, ki je še v načrtu.   

 

Razstavo je predstavila in pripravila dr. Klaudija Sedar, ki je najprej prebrala pesem, ki je bila objavljena v Düševnon liste 20. oktobra 1927. Sedarjeva je povedala, da 31. oktober 1517 velja za zgodovinski dan, prelomno obdobje v evropski kulturni zgodovini. Bila je sreda in na ta dan je Martin Luther na vrata wittenberške grajske cerkve pripel 95 tez in sprožil reformo Cerkve in začela se je reformacija.

Kot je povedala Sedarjeva se je reformacijsko gibanje, ki ga je v Nemčiji sprožil Martin Luther hitro razširilo na ozemlje med Muro in Rabo in naletelo na izreden uspeh. Nosilci reformacije so bili predvsem zemljiški gospodje, ki so po načelu cuius regio eius religio določali vero svojim podložnikom. Prvi zametki se datirajo že sredi 16. stoletja, v prvi polovici 17. stoletja pa je po podatkih protestantskega vizitacijskega zapisnika iz leta 1627 organizirano že živahno delovanje evangeličanskih cerkvenih občin in šol. Med viške protestantskega gibanja v Prekmurju sodi delovanje tiskarne Rudolfa Hoffhalterja v Dolnji Lendavi, v kateri so bili v letih 1573 in 1574 natisnjeni prvi protestantski tiski (sicer v madžarščini) na Slovenskem.

Reformacijsko gibanje je spodbudilo tudi reformo katoliške Cerkve, kar je vodilo v protireformacijsko gibanje, katerega začetek sovpada s Tridentinskim koncilom (1545 – 1563). Na začetku je bila protireformacija tiha, a hitro so se zemljiški gospodje na Ogrskem začeli vračati nazaj h katoliški veri. Prvi ukrepi protireformacije na posestvih zemljiške gospode v Železni županiji so se tako uradno začeli vršiti 1672 z odvzemanjem cerkva in šol ter izganjanjem protestantskih duhovnikov in učiteljev, poskusom izselitve oziroma spreobrnitve ljudstva. Sledila je izrazita moralna preizkušnja prekmurskih evangeličanov, saj je bil reformacijski duh že globoko vtkan v ljudska srca, je povedala Sedarjeva.

Razstavo je odprl škof Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji mag. Geza Filo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.