https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Slovenci iz zamejstva in po svetu so se predstavili v Rakičanu s pesmijo in plesom

Rakičan, 09.07.2017 ob 14:00  

V sklopu prireditve Dobrodošli doma 2017, se je včeraj v Rakičanu predstavilo malo manj kot 20 slovenskih izseljenskih društev, ki delujejo v tujini – tudi iz Amerike, Kanade, Argentine, Nemčije, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Hrvaške, Avstrije, Švedske itd. Nastopili so s plesom in pesmijo ter pokazali, da kljub oddaljenosti od matične domovine, ohranjajo in poznajo slovenski jezik in kulturo.

 

Slavnostni govornik prireditve je bil minister za zamejce in Slovence po svetu, Gorazd Žmauc, ki je med drugim poudaril, da nas ni le dva milijona ampak še dodatni pol milijona zraven, kar predstavljajo Slovenci v zamejstvu in po svetu. Označil jih je za ambasadorje slovenstva v tujini, most med državo, kjer živijo in delajo ter domovino Slovenijo in kot tako našo dodano vrednost. »Naša želja in volja je, da dajemo še večji pomen povezovanju teh uspešnih Slovencev in sploh Slovencev z domovino«, je še poudaril Žmauc.

Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek pa je izpostavil, da moramo vnukom in pravnukom naših ljudi, ki so se nekoč morali odseliti, pokazati, kako lepa je dežela njihovih dedkov in babic.

Tekom dneva je potekala med drugim okrogla miza o Pomurcih v svetu in odprtje razstave Prekmurski izseljenski časopisi v letih 1916 – 1954. Slednjo je organizirala Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota. Časopisi, ki so se takrat tiskali v prekmurskem in v madžarskem jeziku, so bili tesna vez med izseljenci v Ameriki, Kanadi, Avstraliji, Argentini in drugih državah, kjer so živeli.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.