https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Z Big Jumpom v reko Muro pozvali k boljšemu ravnanju z evropskimi vodotoki

12.07.2017 ob 7:05  

Od leta 2005 je dogodek povezal več kot 200.000 prebivalcev v 34 evropskih državah. Naslednji Veliki skok bo 8. julija 2018.


Na vročo nedeljo, 9. julija, so se murske brežine v avstrijskem Weitersfeldu še dodatno segrele. Potekal je namreč Big Jump, Veliki skok, ki poteka vsako leto z namenom opozoriti na pomembnost ohranjenih vodotokov. V Evropi so se naravovarstveniki, ljubitelji narave in drugi navdušenci nad tekočimi lepoticami istočasno podali vanje in se prepustili njihovim tokovom. Akcija je potekala od izvira rek visoko v pogorjih pa vse do njihovih izlivov v morja in oceane.

Letošnji Veliki skok je potekal tudi v Avstriji. Takoj za mejo, kjer Mura razdeli svojo strugo med obe državi, Slovenijo in Avstrijo, so se tako ob 10.00 uri na nedeljski dopoldan začeli zbirati prvi radovedneži. Z desne strani brega se je do Weitersfelda lahko prečkalo reko Muro z brodom v Sladkem vrhu. Umirjeni ritmi DJ-a so vabili k obisku stojnic, na katerih so lokalni pridelovalci ponujali svoje izdelke. Umetniška delavnica v senci mogočnih dreves je ponujala sprostitev tako za mlade kot stare. Med kratkim sprehodom do vstopnega mesta v reko Muro pa so si obiskovalci lahko ogledali razstavo fotografij rib, ki so jo pripravili v Muzeju norosti Trate.

Veliko zanimanja je bilo za stojnico, ki so jo pripravili aktivisti v kampanji Rešimo Muro!, kjer so tudi zbirali podpise pod peticijo STOP HE Hrastje-Mota (https://www.pravapeticija.com/resimomuro). Eden ključnih aktivistov in neustrašen borec za reko Muro Jernej Törnar je jasno izrazil svoje mnenje: »Za hidroelektrarne (HE) se zelo borijo naši elektro lobiji. Vendar HE porušijo rečni ekosistem, ga spremenijo v betonsko korito. Mi bomo v boju zoper to, če bo to potrebno, šli zelo na trdo.«

Koordinatorica kampanje Rešimo Muro! in predsednica Društva za preučevanje rib Slovenije (DPRS) Andreja Slameršek je za radio povedala: »Trenutno poteka celovita presoja vplivov na okolje za HE Hrastje-Mota, v okviru katere se izdeluje okoljsko poročilo, ki je sicer že izdelano in ocenjeno kot D (bistven vpliv), kar pomeni, da gradnja ni možna. Vendar pa še ni dokončno zaključeno, saj je v mnenju vladnih organizacij, kot so Zavod Republike Slovenije za varstvo narave (ZRSVN). Prav tako nas je tukaj 5 nevladnih organizacij, ki smo stranke v postopku, a imamo težave, saj nas Ministrstvo ne vključuje v aktivnosti, povezane z izdelavo OP. Kdaj bo OP dokončno potrjeno in bo šlo v javno razgrnitev ne vemo, lahko samo čakamo. Napovedali so tudi postopek prevlade drugega javnega interesa nad javnim interesom ohranjanja narave.«

»Pričakujemo, da bo država upoštevala vse v skladu z zakonodajo in da bo ustavila ta projekt, ki je nesprejemljiv. Gre za reko, ki je izjemnega nacionalnega pomena. To je življenjski prostor kar 51 domorodnim vrstam rib, kar je največ v Sloveniji. V DPRS se zavzemamo, da bi reka Mura postala izključitveno območje, kjer nikoli ne bi mogli graditi elektrarn,« je še dodala, preden se je z ostalimi plavalci podala v valove reke Mure.

Trenutno poteka postopek celovite presoje vplivov na okolje za Akcijski načrt obnovljivih virov energije (ANOVE), ki pa je z vidika Mure prav tako sporen. Vključuje kar tri elektrarne, to so: Gornja Radgona, Ceršak in pa Hrastje-Mota, še posebej moteče je, da se še vedno sklicujejo na Uredbo o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delu vodnega telesa reke Mure od Sladkega vrha do Veržeja (Uredba), ki vsebuje 8 hidroelektrarn. To Uredbo je DPRS vložil na Ustavno sodišče v ustavno presojo, saj je nezakonita v kar nekaj delih. Energetiki so tudi navajali, da bodo spremenili Uredbo in bo možno graditi le dve hidroelektrarni. Po najnovejših informacijah, ki so jih sami predstavili tudi na novinarski konferenci v marcu, pa se bodo za gradnjo 6 HE na reki Muri začeli dogovarjati z avstrijsko energetsko firmo Energie Steiermark, skupaj naj bi šli v postopke za pridobivanje gradbenih dovoljenj, skupaj bi gradili in na koncu si bi delili dobiček. V kolikor bi do tega res prišlo, bi reko za vedno izgubili, kar bo pomenilo veliko katastrofo za Pomurje.

O tem, da je izjemnega pomena ohraniti prosto tekoče reke, je bila odločna tudi Magdalena Wagner iz WWF Austria: »Tu sem s projektom Biosfera Mura-Drava-Donava, kjer sodelujemo z vsemi petimi državami, ki so povezane v Amazon of Europe (Evropska Amazonka). Današnji dogodek Big Jump je čezmejna akcija med Slovenijo in Avstrijo in obožujem take priložnosti. Zame je ta reka simbol, ne le za ogrožene vrste ptic, rib, insektov, sesalcev in različnih vrst rastlin, ki potrebujejo naravno dinamiko rek, pač pa jo tudi mi, ljudje, potrebujemo. Kam bi raje šli plavat? Na zajezitvene brežine, kjer se ne morete niti uleči ali na lepo prodnato obalo z vrbovjem, ki vam dajo senco?«

Da je bil reka Mura nekaj časa meja med sosednjima država, sedaj pa nas, obratno, tako močno povezuje, je navdušilo tudi Georga Pocka, ki je zaslužen za odlično izpeljano prireditev. Njegovo društvo Genus sam fluss, Užitek ob reki, namreč povezuje 8 slovenskih in 8 avstrijskih občin, ki so se povezali v medsebojnem sodelovanju in promociji regionalnih produktov. Zaslužen pa je tudi za odlično pivo, ki je pomagalo tešiti vročino in ga proizvaja sam.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

Ne samo kopalci, na reki Muri je ta dan mrgolelo tudi raftarjev. Člani Brodarskega društva Bistrica so se po reki spustili iz Ceršaka. »Prireditev kot je Big Jump je bila za naše društvo velikega pomena, saj nam da vedeti, kako zelo smo zaradi reke povezani z naravo. Z raznimi vodnimi športi, kajakaštvom, ki ga izvajamo mi, pa se še samo bolj pokaže veselje do rek in kako zabavne so le-te lahko. Tako komaj čakamo naslednjo obvodno oz. vodno prireditev ob reki Muri« navdušenja ni skrival kajakaš Luka Vučko.

Na vprašanje, kakšno moč ima civilna družba, je Andreja Slameršek odgovorila: »Mislim, da ima največjo moč prav civilna iniciativa. Civilna iniciativa je tista, ki se bo na koncu morala zoperstaviti temu neumnemu projektu in reči jasen NE!«

Zatorej NE hidroelektrarnam na reki Muri!

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.