https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Palermo – sicilijansko mesto, ki vas bo očaralo s svojo slikovito arhitekturo in kulinariko

19.7.2017  

Palermo je kulturno, gospodarsko in politično središče Sicilije. Leži na severzahodnem delu otoka in šteje skoraj milijon prebivalcev. Kljub temu, da mesto slovi kot središče slovitih sicilijanskih mafijcev, pa je Palermo mnogo več kot le mesto zlovečega slovesa. S svojo arhitekturo in ulično hrano ne pusti ravnodušnega nobenega obiskovalca.

Vožnja z avtomobilom po večini siciljanskih mest predstavlja pravi izziv in je lahko v gneči avtomobilov ter ozkih uličicah zelo stresna. Se je pa vsaj po središču mesta, kjer se nahaja večina turistom privlačnih znamenitosti, zelo lahko premikati peš. Večina najpomembnejših znamenitosti se nahaja v razmaku nekaj minut hoje, od tam pa je tudi do morja le slab kilometer.

Ena izmed posebnih znamenitosti je križišče Quattro Canti oziroma po naše Štirje vogali. Nahaja se v sami srčiki mesta in deli mesto na štiri četrti. Te četrti se pričnejo s slikovitimi stavbami, ki so okrašene z vodnjaki in kipi, ki predstavljajo vladarje, ki so vladali vsak svoji četrti. Le nekaj korakov od slavnega križišča se nahaja trg Pretoria, kjer kraljuje istoimenski vodnjak. Mojstrovina izpod rok florentinskih manierističnih kiparjev poglede privablja predvsem zaradi skulptur golih likov. Neposredno ob trgu Pretoria se nahaja še en trg, in sicer Bellini. Od tod se razkriva nepozaben barvit razgled na dve zgodovinski zgradbi, to sta cerkev La Martorana, ki jo bogati eden izmed najatraktivnejših mozaikov na Siciliji, ter cerkev San Cataldo, ki bo vaš pogled privabila s tremi značilnimi rdečimi arabskimi kupolami.

Slikovito cerkev v Palermu najdete prakitčno na vsakem koraku. Mestu pa nepozaben pečat daje katedrala, ki se ponaša z zanimivo zgodovino. Nahaja se namreč na mestu, kjer je bila v 6. stoletju zgrajena krščanska bazilika, nato pa jo je v času arabske vladavine zamenjala mošeja. V času Normanov, okoli leta 1170, je nadškof iz Palerma zgradil novo katedralo, ki je izžarevala moč tamkajšnje nadškofije.

Številne obiskovalce privabi tudi kapela Palatina v normanski palači. Kapela, ki jo je po svojem ustoličenju zgradil Roger II., se ponaša z najsijajnejšimi zlatimi mozaiki daleč naokoli.

Ob obisku znamenitosti nikar ne izpustite tudi slovitega gledališča Massimo, največje operne hiše v Italiji. Slikovita zgradba je bila prizorišče snemanja slovitega filma Boter III, kjer so posneli zaključne prizore filma.

Poleg znamenitosti pa vas bo Palermo očaral tudi z bogato ponudbo tamkajšnjih butičnih prodajaln in s tipično sicilijansko kulinariko. Obiska Sicilije si ne morete predstavljati brez izvrstnega sladoleda oziroma gellata in ocvrtih nadevanih riževih kroglic, ki so jih poimenovali kar aranccine ali pomaranče. Težko se boste uprli tudi njihovi bogati ponudbi pic, testenin in sendvičev, mamile pa vas bodo tudi tamkajšnje ribje jedi, jedi iz melancanov in druge sicilijanske specialitete.

Palermo je obmorsko pristaniško mesto, ki ponuja dolge slikovite sprehode ob obali, če pa želite obleči kopalke in se osvežiti v turkizno modri vodi, pa se zapeljite malo iz mesta, do številnih rajskih plaž, ki jih ponuja Sicilija. Ena slovitejših v bližini Palerma je plaža Mondello, ki privablja številne turiste, če pa si želite nekoliko mirnejši zalivček, pa povprašajte domačine, ki vam bodo radi zaupali svoj priljubljen kotiček ob morju.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.