https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Iz katerih pomurskih občin se je izselilo največ ljudi?

31.08.2017 ob 9:50  

Največ ljudi se je v obdobju med letoma 2012 in 2016, izselilo iz občin Cankova, Lendava in Šalovci.  

Strokovnjaki so v okviru Zlatega kamna, pripravili petletne podatke, ki kažejo, da ljudje Pomurje zapuščajo.  

V kar 24 krajih po Sloveniji sta tako naravni kot selitveni prirast negativna, število prebivalcev pa se je na račun odseljevanja zmanjšalo za več kot dva odstotka. Pri samem vrhu so tudi občine Šalovci, Cankova in Lendava.

Če so nekatere pomurske občine v samem vrhu odseljevanja, je največ krajev z visokim prirastom v okolici Ljubljane, na prvem mestu je s 47 več rojstvi kot smrti občina Komenda. Takšnih občin, kjer je tako naravni kot selitveni prirast pozitiven in nadpovprečen, je 15, med njimi so tudi Ljubljana in še sedem občin v njeni okolici.

Foto: Arhiv Pomurec.com

V Veliki Polani nadpovprečno število umrlih

Podatki kažejo, da je v referenčnem obdobju v povprečju umrlo 47 oseb na tisoč prebivalcev.

V Dolu pri Ljubljani je umrlo 25 ljudi, v Gornjem Gradu pa več kot petkrat toliko, kar 133. V Veliki Polani so imeli 97 umrlih. Nadpovprečno število umrlih, torej več kot 60 na tisoč prebivalcev, ima kar 44 krajev. Na drugi strani pa manj kot 30 smrti beleži sedem občin, navaja STA.

 

 

    Komentarji

    1. gost
      31.08.2017 ob 10:30 gost

      Iz Lendave se jih je izselilo največ, pa ne samo zaradi slabih služb, tu gre za načrtno madžarizacijo in hrvatizacijo mesta. Vprašajte nekatere, ki so odšli iz Lendave zakaj. Ne nakladam, govorim resnico tudi sam v kratkem odhajam. Tu ni prostora za slovence in smo diskriminirani kot večinski narod. Nažalost smo v Lendavi postali slovenci manjšina ne pa madžari in hrvati, pa še cigani so tu.

      16 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.08.2017 ob 13:06 Janez gost

        Popolnoma prav imaš!!Še tisti se imajo za MAĐARE ,KI SPLOH NISO...PRI ZAPOSLITVAH MORAŠ VEDETI MAĐARSKO ,PA LAHKO SI DR...A ENI MAĐARI NE VEJO NITI MU REČI PO MAĐARSKO ,PA USPEJO PRI RAZPISIH..SRAMOTA !!

        13 10 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.08.2017 ob 16:07 Pišta bači gost

        Pojma nemata o pojmu gost, pa Janez, a blebečeta kak stari babi. Lendava z okoliškimi vasmi je bila pred prvo svetovno vojno 90-99% madžarska, poglej si statistiko, če vesta brati. V prvi Jugi se je začela načrtna slovenizacija in kolonizacija Lendave in okoliških vasi: kolonija Gaberje, kolonija Petišovci, Benica, Pince Marof, Dolga vas, kolonija Mostje, Kamovci, za Lendavo pa boljše da ne razpredam. Pa še poslovenili so vsa imena madžarskih vasi in vsa madžarska osebna imena in priimke, vsa zemljepisna imena. Tudi madžarščino v šolah so prepovedali vse do 1960, ene madžarske knjige ni bilo od leta 1920 naprej, ne madžarskih novin, ne radija, totalna slovenizacija, internacionalizacija i komunizacija, konju jedan! Ma kakšna mađarizacija, pojma nemata o pojmu! Sedi, cvek!

        9 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.08.2017 ob 11:45 gost

      Koga briga slovensko podeželje? *********** Te vlade gotovo ne briga. Volivci SMC so uslužbenci javnega sektorja. Teh je pa največ v LJ. Zato LJ dobi 300 milijonov .... Tako si levaki z davkoplačevalskim denarjem kupujejo volitve ....Kaj pa je 300 miljonov za Jankoviča, pojdite si ogledat betonske katakombe v Stožicah.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.08.2017 ob 22:50 tragikomedija gost

      celo mesto spi na nafti in plinu, pa imamo eno največjih stopenj brezposelnosti pa negativen prirast št. prebivalcev ! arabci, norvežani pa še kdo ki je obogatel z nafto se ne bi mogli načuditi če bi to slišali :)

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.08.2017 ob 23:41 gost

      baje ka 2019 propadne pogodba z velko mađarsko orsag pa do nas mađari pa jahali ....ovak pa lidji boži,pa malo se pijtajte zakuj narod ide,vepa nas delate kaudiše se povrsti,še tau ka vala v tun prečudoviton prekmurji nan ovi šenti jemlijjo,tepa takše pijšete,vepa nej trbej biti doktor znanosti ka tau gor prijdeš...pa kak je en tu napijsal,prekmurje je dobro samo te da so volijtve ka so tu glasovje ...mij pa smo pa mo BIRKE ....

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.09.2017 ob 12:04 demografija Ljutomer gost

      Članek na nivoju današnjih študentov FDV. Če bi tako skropucalo napisal kak učenec 4. razreda OŠ, bi dobil cvek. Ni ne repa ne glave in ne vsebine. Glavno, da ljudje klikajo in iščejo podatke, ki jih ni. Če bi se pisec prispevka vsaj malo potrudil bi lahko naredil zelo dober prispevek, ker na spletu obstajajo vsi podatki za vse občine za leta nazaj. Še kak grafični prikaz bi bil dobrodošel. Kar pa verjetno že presega domet današnjih študentov, ki pišejo take in podobne prispevke. In še en majhen primer iz občine Ljutomer. Vzeto je leto 2010, ko so bile lokalne volitve in je mandat nastopila aktualna županja in leto 2015, ker za 2016 še ni obdelanih podatkov. Število prebivalcev 2010 = 11.812 , 2015 = 11.512 ; razlika je - 300. Števlo zaposlenih 2010 = 3.685 , 2015 = 3.478 ; razlika je - 207 . Lepe negativne številke, ki krasijo ugled ljutomerske županje, ki se rada pohvali s svojimi "dosežki". Res je dosežek, ko se ti v petih letih zmanjša število prebivalcev za 300, kar je ena povprečna vas v občini. Tudi na zvišanju zaposlenosti se ni naredilo nič. Število zaposlenih se je znižalo za 207. Drugo leto so volitve.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.