https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

FOTO: V Murski Soboti so se soočili zagovorniki drugega tira in zagovorniki dvojnega tira

Murska Sobota, 08.09.2017 ob 10:20  

V četrtek, 7. septembra, je v Hotelu Zvezda v Murski Soboti potekalo Javno soočenje zagovornikov drugega tira in zagovornikov dvojnega tira (pobudnikov referenduma). Referendum o zakonu o drugem tiru bo 24. septembra 2017.


Soočenja so se udeležili: pobudnik referenduma Vili Kovačič, dr. Jože Duhovnik avtor alternativnega projekta in poslanec NSi Zvonko Lah. Poslanec SMC Dušan Radić, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben ter mag. Dejan Jurkovič, vodja Sektorja za železnice pri Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo pa so za sprejem zakona o drugem tiru. Pogovor je moderiral Boris Cipot.

Pobudnik referenduma o drugem tiru Vili Kovačič je na javnem soočenju v Murski Soboti povedal, da je sam zakon sporen iz ustavnega vidika. "Naše stališče je, vsem variantam enake možnosti. Zato referendum je, ker ni enakih možnosti" je povedal Kovačič in poudaril, da alternative v Sloveniji niso dovoljene. Obstajajo namreč alternative za drugi tir, ki ne vsebuje slepega črevesa in zavoja proti Trstu. "Trasa je bistvena zaradi dveh faktorjev, kot sta ekologija in varovanje okolja", je dejal Kovačič in dodal "mi nismo proti drugemu tiru, ampak smo proti zakonu o drugem tiru, ker legalizira korupcijo".

Državni sekretar Jure Leben se je dotaknil same vsebine projekta. Povedal je, da obstoječa železniška proga Divača–Koper predstavlja velike težave, Luki Koper pa moramo omogočiti podporo za strateški razvoj. Trasa ob obstoječem tiru je obremenjujoča, saj gre mimo hiš. Po analizah je drugi tir najbolj primeren, saj so sprejeli  najbolj optimalno varianta. Traso so sprejeli leta 2005 in odkupljene je tudi 80 % zemlje. Kot je povedal Leben so delo prejšnje vlade samo nadaljevali.  

Profesor na ljubljanski strojni fakulteti dr. Jože Duhovnik predlaga, da se ob obstoječem tiru zgradi še en tir. Predstavil je tudi svojo različico drugega tira, ki je po besedah Duhovnika cenejša in omogoča hitrejšo izgradnjo, kot pa tista, ki jo predlaga vlada.

Zvonko Lah je povedal, da v NSi proti zakonu niso, so pa proti drugemu tiru. So proti enemu novemu tiru in so za dva nova tira. Lah je podal očitke, da je izbrana proga za drugi tir, stara varianta iz leta 2003. Država jo je sicer res sprejela leta 2005, a je od leta 2003 do 2005 trajal postopek. Na očitke, zakaj so nove variante predstavili šele zdajle, je odgovoril, ker so bile prejšnje variante delane v tajnosti, kot TEŠ 6.

Dušan Radić je povedal, da je potrebno tovornjake spraviti na vlak. Po njegovem mnenju bi mogli drugi tir zgraditi že davno. "Če referendum o zakonu o drugem tiru pade, se drugi tir bo gradil, vendar Madžarska s svojim vložkom denarja ne bo šla zraven in tudi evropska sredstva izgubimo, šele takrat bo vse padlo na davkoplačevalce" je povedal Radić. 

Mag. Dejan Jurkovič je povedal, da je bila trasa za drugi tir, izbrana izmed 17 obravnavanih variant. Ovinek "slepo črevo", ki ga je izpostavil Kovačič je nujen zaradi razlike v nadmorski višini. Jurkovič je dejal, da so od leta 2005 do 2016, ko so pridobili gradbeno dovoljenje, so pridobili tudi soglasje za odkup zemlje in do lani ni bilo idej, kako bi to naredili drugače. Jurkovič se sprašuje zakaj teh petih variant, kako bi potekala trasa v dolžini 27 km, ni bilo predstavljenih prej.

Več fotografij v spodnji galeriji …

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.