https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Trajni ukrepi na področju prometa: V središču mesta že tretja ulica s cono 30

14.09.2017 ob 11:00  

Jutrišnji »Dan brez avtomobila«, ki bo potekal v sklopu letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, prinaša tudi trajne ukrepe na področju prometa. Na Kocljevi ulici v Murski Soboti je odslej največja dovoljena hitrost 30 km/h, s čimer bo ta zelo živahna ulica v središču mesta bolj varna za vse udeležence.

Mestna občina Murska Sobota prireja v petek, 15. septembra, v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, osnovnimi in srednjimi šolami ter številnimi organizacijami in društvi »Dan brez avtomobila« v sklopu letošnjega Evropskega tedna mobilnosti.

»Združimo moči, delimo si prevoz« je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, eni najbolj razširjenih kampanj za trajnostno mobilnost v svetu. Z deljenjem prevoza zmanjšamo lastne transportne stroške in ogljični odtis, za nameček pa naša dnevna potovanja postanejo še zabaven družabni dogodek. Organiziranje deljenja prevoza je enostavno – pri tem nam lahko pomagajo številne aplikacije in spletne platforme – in ima izjemno pozitiven učinek na življenje v lokalni skupnosti.

Študije so namreč pokazale, da vsak deljeni avto s cest in ulic spravi kar 15 zasebnih avtomobilov, s čimer v mestih ostane na voljo več prostora za pešce, kolesarje, javni prevoz in življenje na sploh.

Vpliv Evropskega tedna mobilnosti, ki poteka vsako leto od 16. do 22. septembra, se stalno povečuje tako v Evropi kot po svetu. Namen akcije je spodbuditi uprave evropskih mest, da uvedejo trajnostne ukrepe na področju prometa.

Mestna občina Murska Sobota tako uvaja trajni ukrep spremenjenega prometnega režima na Kocljevi ulici v Murski Soboti, kjer bo odslej največja dovoljena hitrost 30 km/h. Kocljeva ulica v ožjem mestnem središču je namreč zaradi številnih prireditev na Trgu kulture, dobro obiskanih lokalov in trgovin pa tudi drsališča v zimskem času,  zelo živahna ulica. Zaradi zagotavljanja varnosti za vse obiskovalce te ulice uvajajo ukrep za zmanjšanje največje dovoljene hitrosti na tej ulici.

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti bosta na lokalni cesti Polana-Markišavci-Nemčavci namenu predana nova mostova, ki bosta bistveno prispevala k varnejši vožnji na tej cesti.

Program aktivnosti:

Za promet z motornimi vozili bo zaprta Slovenska ulica

Trajanje prireditev: 15. september, od 9. do 17. ure

Slovenska ulica od 9.00 - 12. in od 15. - 17. ure
- kolesarjenje osnovnošolskih otrok v Rakičan (grad)
- tekmovanje v ulični košarki
- tek dijakov in igranje med dvema ognjema
- spretnostna in polžja vožnja kolesarjev osnovnih šol
- delavnice za otroke
- vožnja turističnega vlakca po mestnem središču za otroke iz vrtcev
- preizkus gorskih koles ter demonstracija vožnje po pripravljenem terenu
- MINI BAJK MARKET (trgovanje z rabljenimi kolesi)

Trg kulture od 9. - 12. ure
- risanje s kredami
- metanje na koš (sodelujejo predšolski otroci, učenci OŠ IV, invalidi, upokojenci)
- tekmovanje v spretnostni vožnji s kolesi
- 10.00 gledališka predstava za najmlajše Dino in čarobni Toni

Zvezna ulica od 9. - 12. ure
- Izvedba preventivnega dogodka Javne agencije RS za varnost prometa: delni kolesarski poligon s kolesom, kolesarska čelada z demo čelado, zaletavček, naletna teža s posebnimi tehnicami.

Pokrajinska in študijska knjižnica M. Sobota ob 9.00 uri
- okrogla miza dijakov srednjih šol

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.09.2017 ob 21:04 cona 30 gost

      Ne razumem zakaj se delate, da delate in zapravljate denar, ko pa bi z enim ukrepom lahko uredili "cono" od vseh vstopni tablah v Mursko Soboto, saj so že pred časom najeli strokovnjake, ki so potem najeli inštitut, itd., itd. Ali pa imate/imamo res tako kratek spomin .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.