https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« opozarja voznike ob regionalni cesti na vstopu v naselje Šalovci

14.09.2017 ob 13:00  

Občina Šalovci je v sodelovanju s podjetjem Sipronika in Zavarovalnico Triglav na nevarnem cestnem odseku ob regionalni cesti na vstopu v naselje Šalovci postavila prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« MHP50. Na ta način bodo poti predšolskih in osnovnošolskih otrok ter drugih pešcev v prihodnje varnejše. Prikazovalnik je del vseslovenskega projekta Skupaj umirjamo promet, v katerem bo že drugo leto zapored ob sofinanciranju največje slovenske zavarovalnice 12 slovenskih občin aktivno umirjalo promet v naseljih, v bližini šol, vrtcev in na šolskih poteh. V prvem tednu postavitve se je delež prehitrih voznikov zmanjšal za 11 odstotkov.


Hitrost ubija, že nekaj let opozarja slovenska policija. Večina prometnih nesreč, kar 46 odstotkov, se zgodi na lokalnih cestah v naselju. Ko gre za pešce, so podatki še bolj alarmantni. Hitrost vozila je namreč najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na težo posledic prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci. Ker je že manjše znižanje hitrosti ključno za preprečevanje hudih prometnih nesreč, je umirjanje prometa v naseljih, kjer so pešci najbolj izpostavljeni, med ključnimi elementi preventivnega delovanja in učinkovit ukrep za zmanjšanje števila prometnih nesreč.

Na pobudo podjetja Sipronika ter v sodelovanju Zavarovalnice Triglav in slovenskih občin, med katerimi je tudi Občina Šalovci, je nastal projekt Skupaj umirjamo promet. Ključni cilj projekta je zmanjšanje deleža prehitrih voznikov na izbranih nevarnih odsekih, kjer so najbolj izpostavljeni predvsem najmlajši pešci. V 18 občinah, kjer so bili tovrstni prikazovalniki postavljeni v pretekli sezoni, se je hitrost na izbranih odsekih v povprečju znižala za 2 km/h, za približno 4 % pa se je zmanjšal tudi delež prehitrih voznikov.

Nevaren odsek ogroža pešce

V Občini Šalovci so prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« MHP50 namestili ob regionalni cesti na vstopu v naselje Šalovci, ki je pogosto uporabljena šolsko pot. Na odseku, v neposredni bližini Osnovne šole Šalovci in tamkajšnjega vrtca, ni pločnikov, zato so pešci še toliko bolj ogroženi. Najpogostejši uporabniki so namreč prav najmlajši in najbolj ranljivi udeleženci v prometu – otroci. Povečana previdnost voznikov na omenjenem odseku je tako nujna. Občina je zato omenjeno lokacijo prijavila na razpis Sipronike in Zavarovalnice Triglav za sofinanciranje postavitve prikazovalnika hitrosti.

»Z namestitvijo prikazovalnika bomo izboljšali prometno varnost in upam, da bomo umirili tudi promet na enem najbolj nevarnih in občutljivih odsekih za pešce ter kolesarje, saj prav na tem delu večina voznikov vozi prehitro. Ob tej priliki se iskreno zahvaljujemo Zavarovalnici Triglav, ki kot družbeno odgovorno podjetje podpira in skupaj z lokalnimi skupnostmi ter drugimi ustanovami  izvaja tovrstne akcije,« je o novi pridobitvi povedal Iztok Fartek, župan Občine Šalovci.

Prijazen preventivni ukrep

Pametni prikazovalniki hitrosti »Vi vozite« MHP50 spadajo v kategorijo prijaznih preventivnih ukrepov za izboljšanje varnosti v prometu. »Kot v večini primerov se je tudi v Šalovcih pokazal pozitiven učinek postavitve prikazovalnika hitrosti »Vi vozite«, kjer smo po postavitvi prikazovalnika zabeležili znižanje povprečne hitrosti in deleža prehitrih voznikov. Ker pa je število prehitrih na tem mestu še vedno znatno preveliko, je potrebno ažurno spremljati podatke na portalu »Vi vozite« in se po potrebi odločati za ostrejše ukrepe,« je pojasnil direktor Sipronike Marjan Kržišnik.

Manj hitrih voznikov, več varnosti

Za večjo prometno varnost si z različnimi aktivnostmi že vrsto let prizadevajo v Zavarovalnici Triglav. Skladno z vrednotami, med katerimi sta v ospredju varnost in odgovornost, so podprli tudi postavitev prikazovalnika hitrosti v občini Šalovci. »Otroci so največje bogastvo naše družbe, zato smo v zavarovalnici z najdaljšo tradicijo v Sloveniji ponosni, da učencem Osnovne šole Šalovci ter drugim udeležencem v prometu skupaj z Občino Šalovci in podjetjem Sipronika zagotavljamo varnejšo prihodnost. S pomočjo doslej postavljenih prikazovalnikov hitrosti po Sloveniji smo namreč učinkovito umirili promet na izbranih odsekih in tako povečali varnost vseh udeležencev v prometu, predvsem pa tistih najranljivejših,« je dejal Sandi Štefan Flisar, direktor Območne enote Murska Sobota Zavarovalnice Triglav.

Skupna prizadevanja za varnost v cestnem prometu so podprli tudi lokalni športni vzorniki, člani Nogometnega kluba Šalovci. »Zgledi so tisti, ki vlečejo. Ker v našem klubu, ki je močno vpet v lokalno okolje, trenira več kot 30 otrok, jim želimo dajati pozitiven zgled tudi z našim obnašanjem v prometu. Seveda pa pozivamo tudi vse ostale, da vozijo varno in spoštujejo omejitve hitrosti,« je povedal Andrej Žido, predsednik Nogometnega kluba Šalovci.

Slovenske občine, podjetje Sipronika in Zavarovalnica Triglav so s prikazovalniki hitrosti »Vi vozite« MHP50 doslej opremili že 23 nevarnih cestnih lokacij, s skupnimi močmi pa bodo do konca letošnjega leta poskrbeli za (še) večjo varnost vseh udeležencev v prometu v skupno kar 30 občinah po vsej državi.

Graf: Povprečne in maksimalne hitrosti na regionalni cesti na vstopu v naselje Šalovci v obdobju med 23. in 30. avgustom 2017

Povprečna hitrost vozil je bila 54 km/h, najvišja izmerjena pa 127 km/h (dovoljena hitrost znaša 50 km/h). Delež prehitrih voznikov se je v primerjavi z obdobjem, ko je bil prikazovalnik ugasnjen (med 16. in 23. 8. 2017), zmanjšal za kar 11 %. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.09.2017 ob 10:35 Karel gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.09.2017 ob 10:37 Karel gost

      tako je tudi pravilno

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.