https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Evterpe - Prekmurske »boginje glasbe«, ki s petjem razveseljujejo že deset let

22.09.2017 ob 9:00  

Ljubezen do petja in prijateljstvo je tisto, kar žensko vokalno zasedbo Evterpe povezuje že deset let. S svojimi glasovi so polepšale nemalokatero poročno slavje ter obogatile mnoge prireditve v Pomurju in širše. V teh dneh obeležujejo deset let skupne glasbene poti, ki jo bodo proslavile s koncertom to soboto v Žižkih. Pred velikim dogodkom smo se z voditeljico Tjašo Cigut ozrli na prehojeno pot.


Kako bi na kratko lahko povedali »kdo so Evterpe«?

Skupina devetih deklet, ki neizmerno uživa ob petju.  Evterpe sestavljajo: Maša Marič, Anja Zver, Urška Žižek, Karolina Makovec, Sabina Tibaut, Irena Žižek, Mateja Sobočan, Anja Zver in moja malenkost Tjaša Cigut. Zgodba se je pričela zelo spontano. Ob navrženi misli, da nas ima kar nekaj rado petje in da bi se lahko dekleta družile ob pesmi, je hitro nastala skupina deklet. Je bilo res presenečenje, da se jih je našlo za celo skupino v tako kratkem času. In iz druženja se je hitro razvilo tudi prijateljstvo.

Kako vašo glasbeno pot zaznamuje vaše ime?

Ime je povezano z glasbo, Evterpa je namreč boginja glasbe v grški mitologiji. Tako kot je boginja predana glasbi, so dekleta petju. Ime smo izbirale skupaj.

Danes, ko pogledate v prehojeno pot za nazaj, o kakšnih številkah lahko govorite? Npr. koliko nastopov je za vami, mogoče tudi koliko porok, koliko pesmi obsega vaš repertoar, nastopi v tujini …?

Mislim, da številke tu niti niso tako pomembne. Pomembno je to, koliko so se dekleta žrtvovale, bile motivirane, pokazale srčnost, močno voljo, ljubezen do petja. Nekatere smo že žene ali mamice, a želja do petja nikoli ne ugasne. Večina članic je res del te skupine že celih deset let. Naš repertoar sestavljajo slovenske ljudske, dalmatinske, črnske duhovne, nabožne ter zabavne pesmi.

Sodelovale smo z različnimi skupinami: mešanim pevskim zborom Osti Jarej iz Ptuja, moško vokalno skupino iz Litije, oktetom Belmuro, ljudskimi godci iz Hotize, folklorno skupino F.S. Žižki. Posebej nas veseli, da s petjem pričaramo srečo na obraz mladoporočencev pri poročnih mašah. Z veseljem pa predstavljamo tudi kulturno dediščino naših krajev. Vsak nastop je nekaj posebnega in osrečujočega, še posebej kadar lahko s petjem koga osrečiš.

Kakšne spremembe je skupina dosegla v obdobju 10 let?

Število članic se je spreminjalo, pa vendar je tistih, ki vztrajamo 10 let kar pet od devetih. Zelo vzpodbudno. 

Kako pa ste v tem času glasbeno rasle? Se je glasbeno znanje, vaš repertoar zelo spremenil od začetka do danes?

Raslo je prijateljstvo, rasla je ustvarjalnost in tudi ljubezen do petja. Seveda so dekleta tudi v glasbenem smislu napredovale. Pa vendar bistvo ostaja enako. Slediti temu, kar same predstavljajo in kar jih osrečuje, tako da repertoar ostaja podoben, le zahtevnost se je od naših začetkov dvignila.

Nismo skupaj zaradi dokazovanja, tekmovanj, pač pa zaradi tega kar predstavlja nas same in kar imamo rade: preprostost, veselje, srčnost, ljubezen do glasbe, petja.

Poleg petja vas združuje tudi prijateljstvo. Je to ključ za dolgoletni uspeh?

Seveda, nedvomno. V ključnih trenutkih izjemnega pomena.

Vaš jubilej boste obeležile na koncertu v Žižkih. Kaj pripravljate ob tej priložnosti?

Ob tej priložnosti smo pripravile pesmi iz filmov, risank, muzikalov. Vesele smo, da se nam bodo na koncertu pridružile tudi posebne gostje in da bomo lahko obeležile jubilej prav tam, kjer smo začele – v Žižkih.

Pred dnevi ste imele koncert tudi že v turniški cerkvi. Zakaj prav tam?

V Turnišču praznujejo letos 750-letnico stare cerkve in ob tej priložnosti so v septembru v stari cerkvi ob sobotah organizirali glasbene večere.  Na povabilo Občine Turnišče smo se z veseljem odzvale in 16. septembra v čudoviti, akustični cerkvi zapele.  Tako smo obeležile kar dva jubileja – 750-letnico stare cerkve in naših deset let.

Že kujete kakšne večje načrte za naprej?

Trenutno smo vse z mislimi pri sobotnem koncertu, potem pa sledi malo počitka, da si naberemo novih moči za naslednje podvige.  

 

Foto: Evterpe osebni arhiv

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.