https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Je povečana prodaja plina iz vrtin v Petišovcih velika priložnost za razvoj regije?

Lendava, 09.11.2017 ob 7:00  

V četrtek, 2. novembra 2017, je na Petišovskem polju iz vrtin Pg-10 in Pg-11A stekla prodaja neočiščenega naravnega plina v Inino centralno plinsko postajo (CPP) Molve, kar predstavlja pomemben korak naprej k uresničitvi cilja nadaljnjega razvoja petišovskega plinskega polja. S povečano proizvodnjo plina pomurska energetska industrija, nekdaj gonilo gospodarsko-družbenega razvoja regije, dobiva novo priložnost za ponovni zagon. Pozitivni učinek na lokalno gospodarstvo je že viden, saj je bilo tekom razvojne faze projekta vanj vloženih že preko 45 milijonov evrov. Začetek proizvodnje bo še dodatno povečal pozitivne učinke projekta na gospodarstvo regije.

V četrtek, 2. novembra, je po več letih vlaganja investicijskih sredstev v projekt nadaljnjega razvoja naftno-plinskega polja v SV Sloveniji, stekla prodaja plina iz vrtin Pg-10 in Pg 11A do Inine CPP Molve. »Izredno zadovoljni in ponosni smo na to, da je prodaja plina iz novih vrtin po več letih postopkov končno stekla. Prepričani smo, da bo povečana proizvodnja zemeljskega plina na Petišovskem polju pripomogla k razvoju ne le lokalnega gospodarstva, temveč tudi h gospodarski rasti in pomeni pomemben korak k večji energetski neodvisnosti Slovenije, še posebej, če bomo lahko v prihodnosti preko lastne CPP plin dobavljali v slovensko omrežje, « je ob začetku prodaje plina poudaril direktor Geoenerga Miha Valentinčič. 


Pot na trg je tlakovalo dvoletno tesno sodelovanje z INO. Vsi partnerji v projektu so s skupnim delom omogočili proizvodnjo na Petišovskem polju in prodajo ter predelavo tega plina v obstoječih obratih na Hrvaškem, kar bo imelo pozitivne posledice za vse partnerje, kot tudi za gospodarstvo Slovenije in Hrvaške. 

Cilj podjetij Geoenergo d.o.o (imetnik izključnih pravic za izkoriščanje mineralnih surovin na pridobivalnem prostoru v Murski depresiji) in Ascent Slovenia Limited, s katerim ima podjetje Geoenergo d.o.o. sklenjeno pogodbo o skupnih operacijah (Joint Operations Agreement), sicer še vedno ostaja pridobitev dovoljenja za postavitev naprave za čiščenje zemeljskega plina (CPP) v Petišovcih. Slednja je potrebna za vključitev in prodajo plina v domače omrežje, kar bi omogočilo prodajo slovenskega plina slovenskim strankam in tako koristilo slovenskemu gospodarstvu, saj bi povečalo energetsko neodvisnost države. Za to, da bi bilo moč plin očistiti doma si prizadevajo že od leta 2014, postopki pa še vedno niso končani zaradi nenehnih, neupravičenih pritožb enega stranskega udeleženca, ki so jih kot neutemeljene zavrnila vsi neodvisni organi. Njegovo oviranje projekta so ocenili kot nesmiselno. 

Projektna partnerja se namreč že skoraj deset let soočata z dolgimi administrativnimi postopki in številnimi birokratskimi ovirami. Vnovična pritožba stranskih udeležencev, ki je bila na Upravno sodišče RS vložena spomladi 2017, postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za postavitev nove CPP ponovno podaljšuje, čeprav so vse pristojne inštitucije, torej ARSO in Ministrstvo za okolje in prostor, izdale in potrdile, da je postavitev nove CPP v skladu z zakonodajo. Projektna partnerja verjameta, da je cilj postavitve nove CPP še vedno uresničljiv. Poudarjata, da je za dosego cilja ključno skrajšanje dolgih administrativnih postopkov in odstotnost nerazumnih, neutemeljenih pritožb enega stranskega udeleženca v postopku pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja.

Začetek proizvodnje plina, in sedaj tudi prodaje na Hrvaško, iz vrtin Pg-10 in Pg-11A daje projektu nadaljnjega razvoja petišovskega naftno-plinskega polja nov zagon. Načrti za prihodnost so optimistični. Trenutno so v pripravi načrti za preučitev reaktivacije starih vrtin, projektni partnerji pa so že sprožili tudi nekatere postopke za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj za nadaljnji razvoj petišovskega naftno-plinskega polja. Proizvodnja iz starih vrtin, ki poteka že od leta 1943, še vedno z naravnim plinom oskrbuje lokalno industrijo v Lendavi. O vseh aktivnostih in dejavnostih bodo projektni partnerji sproti ter redno obveščali lokalno javnost.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.11.2017 ob 8:39 mostje gost

      Ta denar od prodaje plina ne bo ostal v Lendavi ampak bo končal v Ljubljani .

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.11.2017 ob 9:04 Benica gost

      Tako je. Od nas bi vedno samo nekaj imeli, dali pa ne bi nič. Tudi tistega ne, kar smo si zaslužili. Ne želimo nič podarjenega. Pošteno??

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.11.2017 ob 11:48 Lendafčan gost

      Je pa res, da je investiranih 45mio€ bilo porabljenih za stroške raznoraznih izvajalcev del, večinoma domačih. Tako da s tega naslova ni glih res, da lokalne firme (in zaposleni) ne bodo oz. nimajo nič od tega. Tudi koncesnina se plačuje občini, ipd... Ne na pamet govorit... lp!

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.11.2017 ob 14:24 Benica gost

      Lendafčan, s številkami in konkretnimi firmami prosim. Ne zavajaj.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.11.2017 ob 17:27 gost 4. gost

      Mostje, kdo je razprodal naftno industrijo vlendavi, če ne veliki šefi v nafti.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.