https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na Sabolovi domačiji v Mali Polani vrata odprla trgovina z rokodelskimi izdelki

Mala Polana, 02.12.2017 ob 7:00  

Na Sabolovi domačiji v Mali Polani je včeraj vrata odprla nova prodajalna, kjer Zadruga Pomelaj ponuja bogato izbiro svojih proizvodov.


Trgovina, ki je nastala na nekdanji »gümli« Sabolove domačije, ponuja številne rokodelske proizvode. Na policah prenovljenih omar, kredenc, ki so bile na domačiji ali pa so jih kupili ter renovirali v lokalnem okolju, na kupce čakajo raznoliki izdelki iz ličja in šibe ter kulinarični proizvodi, ki so nastali v Mali Polani.

Iz koruznega ličja so nastali cekarji, košarice za kruh in za sadje, angelčki, zvezdice, figurice, različni obeski in drugo. Iz šibe so spletli tudi košare, korble in košarice za kruh, v kulinarični zbirki pa vabijo domače marmelade, pražene bučnice, olje, piškoti, domač zelenjavni dodatek jedem in druge dobrote. Kot je pojasnila direktorica Mojca Makovec Haložan, so vsi izdelki lokalnega porekla, torej so izdelani iz lokalnih sestavin in pripravljeni po starih receptih naših babic, ki so jim dali tudi nekaj sodobnega pridiha. Med drugim na policah lahko najdete  marmelade iz rdeče pese, korenja, muškatne buče, jurke in drugo, so pa vsi izdelki pripravljeni z malo vsebnostjo sladkorja.

Ponudba v zadrugi izdelanih proizvodov je dopolnjena še z drugimi lokalnimi rokodelskimi izdelki. Tako v trgovini lahko najdete tudi med, lončene izdelke, izdelek iz gline, lesa ter druge proizvode. Trenutno trgovino krasi tudi razstava jaslic in božičnih daril, ob drugih priložnostih pa bodo pripravili drugačne sezonsko obarvane izdelke.

Trgovina, je odprta vsak delovnik med 8:00 in 14:30, v mesecu decembru in januarju pa so podaljšali petkov delovnik do 18. ure, trgovino pa odprli tudi vsoboto med 8:00 in 12:00 uro. Po potrebi trgovino odprejo tudi izven uradnega delovnega časa, radi pa sprejmejo tudi najavljene skupine, za katere pripravijo tudi prikaze izdelovanja izdelkov, organizirajo delavnice pletenja ter tudi na tak način ohranjajo življenje na domačiji.

Ureditev trgovine so financirali sami iz lastnih sredtev, ki so jih prihranili v preteklosti kot zaposlitveni center za invalide. Celotni vložek je znašal okoli 30 tisoč evrov.

V Zadrugi Pomelaj je trenutno 12 zaposlenih. Zaposlitveno priložnost ponujajo predvsem ranljivejšim ciljnim skupinam, ki sicer težje najdejo zaposlitve. Kot nam je ob odprtju prodajalne pojasnila direktorica zavoda, zaposleni prihajajo iz občin Velika Polana, Črenšovci, Beltinci in tudi širše iz regije. Ko se pojavi potreba po novi zaposlitvi, med invalidi izberejo osebo, ki je glede na svoje zmožnosti primerna za določeno delovno mesto. Posebno pozornost posvečajo tudi zdravju na delovnem mestu, pri čemer so se tudi vključili v program Promocija zdravja na delovnem mestu. Program vključuje prehrano, telovadbo in meritve kazalnikov zdravja, pri čemer so bili zaposleni zelo zadovoljni nad rezultati, ki so jih pokazale meritve v laboratoriju.

Kot je še pojasnila direktorica, se v zadrugi tudi ne soočajo z daljšimi bolniškimi odsotnostmi, kot bi marsikdo morda pričakoval pri delu z ranljivo ciljno skupino. Med zaposlenimi je čutiti zadovoljstvo, saj poudarek dajejo tudi druženju oziroma socialni komponenti: »Pri invalidih strogo upoštevamo njihove omejitve in ko to upoštevaš ter jim daš njim primerno delovno mesto, se negativni vpliv izniči in postanejo del družbe.«  Tako tudi dokažejo, da ranljivost ni nujno vedno ovira.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.