https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Vučji Gomili obudili običaj »lüjpanja tikvinoga semena«

Vučja Gomila, 02.12.2017 ob 11:00  

Vaščani Vučje Gomile so se družili kot »inda« in se z običajem spomnili kmečkega opravila, ki je v preteklosti popestrilo dolge zimske večere na marsikateri domačiji.


Eno izmed pomembnejših opravil tedanjega poznojesenskega obdobja je bilo lupljenje bučnih semen. Preden smo rodovitna polja panonske kotline začeli zasajevati s sedaj poznano sorto oljnih buč golic, so naši predniki za pridobivanje kakovostnega bučnega olja sadili buče »Pakele«, ki pa jih je bilo potrebno pred iztiskanjem olja olupiti. Ker pa je takšno delo bilo zelo zamudno, so si ljudje med seboj pomagali; ob večerih so se zbirali enkrat pri enem, drugič pri drugem kmetu in lupili seme, pri tem pa so si čas krajšali s pesmimi, recitali ipd.

Ker pa se tega že leta in leta ne izvaja več, spomini počasi bledijo. In ravno z namenom obujanja spominov in ohranjanja ljudskih običajev ter njihovega prenosa na mlajše rodove, so se, sicer po nekajletnem premoru, člani kulturno-umetniškega društva (KUD) Avgust Gašparič Vučja Gomila v sodelovanju z drugimi krajani odločili pripraviti nekoč že tradicionalno prireditev Lüjpanje tikvinoga semena. Prireditev se je odvijala preteklo soboto, 25. novembra 2017 v tamkajšnjem vaško-gasilskem domu. V jesensko okrašenem domu se je zbrala številčna množica obiskovalcev, ki so dodobra zapolnili dvorano in pomagali olupiti seme.

Med lupljenjem pa obiskovalcem nikakor ni bilo dolgčas, saj so pripravili bogat in pester kulturni program. Predstavili so se najmlajši vaščani in vaščanke s pesmicami in deklamacijami, folklorna skupina in kitarista osnovne šole Fokovci, dramsko-humoristična skupina Meštre rejče iz sosednje vasi Selo jih je do ušes nasmejela s skečem, zapele so članice upokojenskega pevskega zbora Marjetice ob spremljavi njihovega harmonikarja Štefana Šantavca in pa folklorna skupina kulturno-turističnega društva (KTD) iz sosednjih Tešanovcev.

Po opravljenem delu (in končanem kulturnem programu) pa je, kot se za vsako delo spodobi, sledila tudi skromna pogostitev. Vmes so se posladkali z dobrotami izpod rok vrlih sovaščank, se poveselili ob žlahtni kapljici in se zavrteli na plesišču. Kot pravijo, je čas hitro mineval, večer se je prevesil v noč, mi pa smo se poslovili in sklenili, da se ponovno srečajo naslednje leto na istem kraj in ob podobnem času z enakim namenom. Ali, kor pravijo, morda pa tudi že prej, da s skupnimi močmi poberejo seme in tako dodajo še en kamenček k mozaiku obujanja ljudskih običajev.

Avtorica: Maja Cigut

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.