https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Ljubitelji pisane besede v Gornji Radgoni se strinjajo, da »za branje potrebuješ srce«

Gornja Radgona, 21.12.2017 ob 9:00  

V okviru Pomurskih novic, ki jih pripravljamo na portalu Pomurec.com, smo pokukali tudi med knjižne police pomurskih knjižnic in med drugim preverili, kako v bralnih klubih združujejo ljubitelje branja.


Pisana beseda združuje tudi bralce knjižnice v Gornji Radgoni. Kot so nam pojasnili, bralni krožek pod okriljem JZ Knjižnica Gornja Radgona, ki je v svojih začetkih deloval pod okriljem Ljudske univerze Gornja Radgona, deluje že od leta 2001. Za vsako bralno sezono, ki traja od novembra do junija, si izberejo dela  različnih slovenskih avtorjev, ob koncu bralne sezone pa za širšo javnost pripravijo literarni večer s pisateljem, katerega dela so brali.

V preteklih letih so jih pritegnili predvsem Karolina Kolmanič, Feri Lainšček, Tone Partljič, Ivan Sivec, Evald Flisar, Marjan Tomšič, Janja Vidmar; Igor Karlovšek, Suzana Tratnik, Branko Šömen, Brina Svit, Desa Muck, Manca Košir, Andrej Blatnik, Nejc Gazvoda, Dušan Merc, Gabriela Babnik, Drago Jančar, Miha Mazzini, Vesna Milek, Vinko Möderndorfer….

Člani krožka sodelujejo na Noči knjige, že dve leti pa se srečujejo tudi z bralnim klubom iz Ljutomera. Redno organizirajo tudi strokovne ekskurzije, vezane na prebrana dela, z njimi pa poglabljajo predvsem povezanost in si širijo tudi druga obzorja, nam pojasnijo.

Člani se srečujejo vsakih 14 dni, krožek sicer vodi višja knjižničarka Gornja Radgona Katarina Rauter, o predlogih, kaj bodo brali, pa člani odločajo skupno. Povprašali smo jih tudi o sestavi skupine. Kot pojasnijo, je v njihovih vrstah kar nekaj upokojencev, po spolu pa prevladujejo predvsem ženske. Pravijo, da jim bralni krožek predstavlja velik doprinos h kvalitetnemu bivanju v tretjem, pa tudi aktivnem, življenjskem obdobju.

Pa priljubljenost branja s pojavom televizije in računalnikov kaj upada?

V krožku nam pojasnijo, da je branje pri odraslih še vedno priljubljeno, čeprav pri nekaterih bolj v času dopustov oz. počitnic. Kot pravi mentorica krožka, Katarina Rauter, pa jo bolj skrbi mlajša generacija, »ki zaradi lahkega dostopa do vseh informacij na spletu postaja lena. Že 35 let delam v knjižnici in moram poudariti, da institucije, kot smo knjižnice, same ne moremo spremeniti odnosa do knjige oz. branja. Ta sprememba bi se morala zgoditi v sodelovanju s šolami, ki ne prispevajo kaj dosti k spremembam seznamov domačega branja; mladih pa, z vsem spoštovanjem, ne pritegnejo Pestrna, Jurij Kozjak, Sosedov sin, Pastirci… Zelo radi pa poslušajo in govorijo o tematiki, ki je del njihovega odraščanja danes! Ob dejstvu, da zelo rada berem in svojih delovnih izkušnjah našim obiskovalcem velikokrat rečem, da knjiga najde človeka in ne on nje.«

Poznavalko in ljubiteljico dobrih knjig smo povprašali tudi o predlogih za branje in podala nam jih je kar nekaj: Večerja; Tirza; Čast; Popolna akustika; Pod snegom; Ambrovec; In ljubezen tudi; To noč sem jo videl; Intimno; Mi, živi; Divja; Pusti otrokom,naj se smejijo; Nevidna nit; Izgubljena luč; Opoldne nekega dne…., ob tem pa dodala, da po njenem mnenju vsekakor drži rek »Za branje potrebuješ srce«.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.