https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Tradicionalna prekmurska kuharica – od förtuja do olstika je več kot le knjiga receptov

Murska Sobota, 19.12.2017 ob 13:45  

V ponedeljek, 18. decembra 2017, je v dvorani Kompas Pomurja v Murski Soboti, potekala predstavitev kuharske knjige "Tradicionalna prekmurska kuharica – od förtuja do olstika!" V knjigi je izbor tradicionalnih receptov in postopkov priprave, namenjena pa je mlajši populaciji in novi generaciji kuharjev.  

Knjiga je nastala z idejo približati klasične recepte in postopke novi generaciji. Kot je povedal avtor knjige Matej Fišer ima knjiga skrito ambicijo, da vsak/a, ki ve skuhate te jedi, lahko pride za »prekmursko snejo ali zeta.« Osnovna ideja knjige je, da se osredotočajo na postopke, kako pridemo do jedi, saj so nekaterim take stvari samoumevne.  

Tradicionalna prekmurska kuharica – od förtuja do olstika pa ni le knjiga receptov, saj so v njej poleg uvodnih zgodb iz življenja tudi, provokativne fotografije, ki jih v »običajnih« kuharskih knjigah ne najdemo.

Matej Fišer je poskrbel za besedilo, food styling in čudovite fotografije, za oblikovanje in pripravo za tisk sta posrkrbela Rene Antolin in Dušan Antolin. Modna oblikovalka Štefka Radič je poskrbela za kreacije, za frizure Luka Korošec in Staša Malalan za ličenje modelov Lare Flegar, Nine Rogan in Tise Kučan Lah. Knjiga je izšla tudi v angleškem in nemškem jeziku.

Puterkrüj s šnitlekon je starodavni prekmurski fest food. Hitro, enostavno in brez dosta modrije, kot se v teh krajih temu pravi.

Najboljši puterkrüj je seveda tisti s krajčkom. Kruh narežemo na 1 cm debele kose in pomažemo z maslom. Če bomo uporabljali domače maslo, to ne bo soljeno, tako da lahko namaz na kruh potresemo z nekaj soli. Drobnjak (šnitlek) narežemo na 5 mm dolge trakce ter posujemo po kruhu. Puterkrüj s šnitlekon je jed, ki si jo lahko privoščimo celo leto. Drobnjak lahko namreč gojimo tudi na balkonu ali v stanovanju, najboljši pa je vsekakor tisti z domačega, sosedovega vrta.

Zapis iz knjige Tradicionalna prekmurska kuharica – od förtuja do olstika

 

Gulaš vampi mejšano, puno safta pa dvej žemli

Včasih se je v Soboto z Goričkoga hodilo z avtobusom ali vlakom. Gostilničarji, privatniki, kmetje; skratka vsi, ki so v varaši imeli kakšno opravilo in so kaj dali nase, so se obvezno ustavili v eni od soboških kavarn ali gostiln na malici. V teh kavarnah in gostilnah se je tu in tam naredil tudi kakšen posel in izvedele so se pomembne novice. Tudi zaradi tega verjetno ni naključje, da je imelo uredništvo Vestnika in radia svoje prostore prav v Centralu nad gostilno, dopisništvo RTV-ja pa čez cesto. Novice, ki so prihajale v Soboto, so se izmenjevale prav v Centralu. Gulaš vampi mejšano, puno safta pa dvej žemli je bila tista kombinacija, ki je bila od boga poslana, ko si opravil vse, kar je bilo tisti dan za opraviti. In pivo seveda. Že kombinacija gulaš vampi je bila lux, dvej žemli pa delux, saj je jed v osnovi pripadala samo ena žemlja. Central je imel vedno na meniju vampe in gulaš.

Zapis iz knjige Tradicionalna prekmurska kuharica – od förtuja do olstika

 

Več fotografij v spodnji galeriji …       

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2017 ob 17:16 gustek gost

      več ali manj so to vse madžarske jedi, ki smo jih prekmurci vzeli za svoje in jih radi jemo. so zelo okusne. naše babice so jih pripravljale redno

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.