https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Se bo minimalna plača zvišala za 4,7 odstotka?

16.01.2018 ob 8:45  

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak bo Ekonomsko-socialnemu svetu (ESS) predlagala, da se minimalna plača za leto 2018 zviša za 4,7 odstotka na 842,79 evra bruto oz. 638,42 evra neto.

Odzivi na to so različni in sicer v sindikatih menijo, da bi moral biti dvig višji, delodajalci pa pravijo, da je previsok in da bo mnogim podjetjem povzročil težave. ESS bo predlog ministrice obravnaval v petek.

Po zakonu višino minimalne plače za posamezno leto določi resorni minister po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji. Pri določitvi se mora upoštevati letna stopnja inflacije v decembru predhodnega leta, lahko pa tudi gibanje plač, gospodarska rast in gibanje zaposlenosti. Višina mora biti v uradnem listu objavljena do konca januarja posameznega leta, velja pa za delo za polni delovni čas od 1. januarja.

 

Foto: thecyprusguide.net

V izjavi za medije je Kopač Mrakova povedala, da so pri pripravi predloga poleg inflacije, ki je v letu 2017 znašala 1,7 odstotka, upoštevali gibanja v obdobju med letoma 2013 in 2017, ko "smo šli iz obdobja negotove gospodarske rasti v obdobje zelo stabilne in izjemne gospodarske rasti, tudi za naslednje obdobje pa se pričakuje stabilna gospodarska rast".

"V tem času je povprečna plača rasla hitreje kot minimalna; povprečna plača se je povečala za 64 evrov bruto oz. za 4,2 odstotka, minimalna plača za 16 evrov bruto oz. dva odstotka. Pritisk na dvig minimalne plače bi zmanjšali s spremembo plačnega modela,“ je še dodala ministrica.

Po podatkih ministrstva minimalno plačo trenutno prejema okoli 33.000 zaposlenih, od tega okoli 8000 v javnem sektorju. Glede na te podatke bi tako dodaten strošek za državno blagajno z zvišanjem minimalne plače v predlagani višini znašal 2,9 milijona evrov, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.01.2018 ob 11:36 ausländer in Ostereich gost

      što vražju mater dela za 600 EUR neto? Ta mora biti nacionalni kreten. To je obljubljena Švica, švicanje za kapitaliste, ovij v državni upravi pa itak 25000 ni treba.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.