https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kaj prinašajo novosti za bolnike in izvajalce na področju čakalnih dob in seznamov?

19.01.2018 ob 10:00  

V nedeljo se bosta začela uporabljati novela zakona o pacientovih pravicah in pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov, ki za bolnike in izvajalce prinašata več novosti, zlasti na področju urejanja čakalnih dob in seznamov. Novost na napotnicah bo stopnja nujnosti zelo hitro, izvajalci bodo morali prečiščevati čakalne sezname.


Ana Medved, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje je opozorila, da morajo bolniki, ki imajo še neizkoriščene napotnice s stopnjo nujnosti hitro ali redno oz. delovne naloge z datumom pred 7. januarjem, te napotnice predložiti izvajalcem oz. jih izkoristiti do 21. januarja, sicer napotnica oz. nalog ne bo več veljaven.

Zdravniki bodo z začetkom prihodnjega tedna lahko napotovali tudi s stopnjo nujnosti zelo hitro. Ta napotnica se bo uporabljala tudi pri sumu na maligno obolenje, dopustni čas čakanja pa bo 14 dni.

Foto: zdus-zveza.si

Ta novost bo od bolnikov terjala, da bodo morali skrbno spremljati datum napotnic. Napotnice s stopnjo nujnosti redno bodo lahko izkoristili še naslednji dan po tistem, ko jo bo izdal zdravnik, s stopnjo zelo hitro še pet dni ter s stopnjo hitro in redno 14 dni. Če se v tem času ne bodo naročili, napotnica ne bo več veljavna, je povedala Medvedova.

Če ste med tistimi, ki so sedaj dolgo čakali v čakalnici, naj bi se to po novem spremenilo. Izvajalci bomo morali svoje delo organizirati tako, da bolnik v čakalnici ne bo čakal dlje od 30 minut od dogovorjenega termina. To ne bo veljalo za tiste, ki niso naročeni ali pa so zamudili.

Izvajalci bodo lahko po novem s čakalnih seznamov črtali tiste bolnike, ki čakajo na operativni poseg, pa bodisi niso zmožni zanj bodisi ga zaenkrat ne želijo opraviti. Tako naj bi prišli do realnih čakalnih dob.

A izvajalci bodo šele v ponedeljek imeli možnost za črtanje takih bolnikov, prečiščenih seznamov pa še nekaj časa ni pričakovati, je opozorila Katarina Kralj z ministrstva za zdravje.

Bolnik se bo lahko le enkrat opravičil, da ne bo prišel na poseg ali pregled, če za to ne bo imel objektivnega razloga. To bo lahko storil najpozneje 10 dni pred terminom, sicer se ga bo črtalo s čakalnega seznama, napotnica pa bo neveljavna. Ponovno se bo lahko na čakalni seznam pri istem izvajalcu na isto storitev uvrstil po treh mesecih.

Izvajalec bo moral vsaj 10 dni pred terminom z bolnikom vzpostaviti kontakt prek telefona ali elektronske pošte. S tem bo opozoril na načrtovano storitev in tudi na posledice, ki čakajo bolnika, če bo neupravičeno izostal. Prav tako bo morala pooblaščena oseba za čakalne sezname vsaj dvakrat na leto pri bolnikih, ki čakajo na storitev dlje od enega leta, preveriti, ali imajo še interes za storitev. V petih dneh po prejemu napotnice pa bo izvajalec moral bolnika uvrstiti na čakalni seznam, je povedala pomočnica generalnega sekretarja na ministrstvu Mateja Radej Bizjak.

Pri naročanju na operativni poseg ali na storitev s čakalno dobo, daljšo od štirih mesecev, bo bolnik dobil okvirni termin. To pomeni, da bo za ambulantni pregled dobil mesec, ko bo obravnavan, za operacijo pa obdobje treh mesecev. Za vse ostale storitve bo bolnik prejel točni datum z uro termina.

Po prejemu napotnice bo lahko izvajalec bolniku v okviru triaže spremenil stopnjo nujnosti obravnave, vendar bo o tem moral obvestiti napotnega zdravnika in bolnika. Če pa bodo v okviru triaže ugotovili, da ne obstaja indikacija za poseg, bodo vrnili napotnico napotnemu zdravniku in o tem prav tako obvestili bolnika.

V primeru, da se bo termin za določeno storitev sprostil, bo izvajalec najprej povabil k storitvi bolnika, ki je že prej odpovedal storitev oz. se je opravičil. Če takega bolnika ne bo na seznamu, bodo k storitvi povabili prvega naslednjega v okviru eNaročanja.

Bolnik bo prejel izvid takoj po storitvi oz. najpozneje v sedmih dneh. Ob sumu na rakavo obolenje bo moral izvajalec izdati izvid takoj, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.