https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Priprave na 100. obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom že v polnem teku

Murska Sobota, 20.01.2018 ob 6:00  

Člani iniciativnega odbora za obeležitev 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom so včeraj na novinarski konferenci predstavili osnutek delovnega programa obeležitve dogodka. Predvsem si želijo, da bi bila obeležitev vseslovenskega značaja.

 

Vsestranska osvetlitev dogodkov pred 100 leti

Priprave na 100. obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki jo bomo obeležili avgusta prihodnje leto, so že v polnem teku. Iniciativni odbor, ki ga vodi  Milan Kučan, je včeraj predstavil osnutek aktivnosti za pripravo praznovanj ob stoletnici združitve.

Osrednji dogodek praznovanja bo državna proslava, ki bo potekala 17. avgusta 2019 z mašo za domovino v Beltincih. Predvidena sta tudi dva simpozija. Prvi simpoozij naj bi bil v organizaciji SAZU, na njem naj bi vsestransko zgodovinopisno osvetlili dogodke pred 100 leti. Drugi simpozij bo  izvedla katoliška cerkev. Katoliški škof Peter Štumpf je dodal, da bodo o prelomnih dogodkih pripravili razstave po župnijah, v cerkvah pa brali o poti prekmurskih Slovencev.

Številne aktivnosti bodo tudi v šolah, na znanstvenoraziskovalnem področju, v publicistiki s ponatisom nekaterih del in v okviru promocije pokrajine, veliko aktivnosti bo izvedla tudi katoliška cerkev.

»Dogodek je pomemben za samozavest in ponos Prekmurcev«

Okvirni program je le osnutek, ki naj bi spodbudil druge civilnodružbene in javne ustanove, da se vključijo v zaznamovanje tega dogodka.

Milan Kučan je podaril, da bo dogodek pomemben za samozavest in ponos Prekmurcev.

K praznovanju bodo po besedah Marjana Šiftarja poskušali pritegniti tudi madžarsko skupnost, v smislu spodbude za povezovanje in prostor, kjer je s tolerantnostjo in razumevanjem možno vzpostaviti nekaj, kar je ideal pluralne človeške družbe.

Člani odbora so podprli postavitve kipov zaslužnim duhovnikom, ki so prispevali k združitvi, kot je to že večkrat predlagala katoliška cerkev.

Pozivajo vse zainteresirane, ki bi želeli sodelovati

Odbor bo program potrdil predvidoma konec februarja, bo pa osnova za pogovore s SAZU, Mestno občino Ljubljana, vlado in ministrstvi.

Inicialni odbor poleg Milana Kučana (predsednik) sesatvljajo še Marjan Šiftar iz Šiftarjeve fundacije, župan mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek, župani občin Beltinci Milan Kerman, Križevci Branko Belec in Črenšovci Antom Törnar, Marjan Farič, predsednik prekmurskega društva generala Maistra, Alojz Štajner iz istega društva, Irena Kumer z zavoda za šolstvo, škofa katoliške in evangeličanske cerkve Peter Štumpf in Geza Erniša, Brigita Perhavec s soboškega zavoda za kulturo, turizem in šport ter zgodovinar Franc Kuzmič.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.01.2018 ob 10:55 Naci+ gost

      RAD BI KOMENTIRAL, A MI NIČ PAMETNEGA NE GRE IZ DEBELE GLAVE. BOM PA Z ZANIMANJEM PREBRAL MNENJA DRUGIH.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.01.2018 ob 12:34 gost

      Kak je nej Kučana sram, da se tak coj prištujli? Kelko je pa on naredo za Prekmnurje?

      25 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2018 ob 16:01 ZGODOVINA gost

        Zdaj pa pa šče proslavo iz Beltinec v M. Soboto prestaviti. Se zna proslava je državna, pa Ljubljana prispevle e denar, pa ga šče k sebi potegnoti.

        10 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.01.2018 ob 12:44 historia gost

      Med prisotnimi sta intelektualca Geza Erniša in Franc Kuzmič daleč pred vsemi. Ne vem pa, kaj ima med temi početi Milan Kučan. Ko je on bil na oblasti se o teh zadevah ni smelo razpravljati in je ta del zgodovine bil zamolčan. Če so že prisotni župani nekaterih občin, ki so kakorokoli povezani s to zadevo bi bilo potrebno še povabiti župana Veržeja Slavka Petovarja, ker je v Veržeju bil doma dr. Franc Kovačič, ki je skupaj z Matijo Slavičem bil tudi prisoten na mirovni konferenci v Parizu leta 1919 in sta se oba zavzemala za priklučitev Prekmurja k matični domovini.

      21 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.01.2018 ob 13:05 mama mia gost

      Marulek Kučan se kcoj prištüjlo ampak verjetno ga je potisno notri Soboški šerif

      18 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.01.2018 ob 13:10 Prlek gost

      Kaj pa pedenjped Belec išče med Prekmurci ?

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.01.2018 ob 13:30 gost

      Poglejte, kaj nam je Pezdir predstavil o Kučanu, kje je vse ta gospod sodeloval v bivši Jugi, kaj je bil takratni Centralni komite zveze komunistov????? Kake mahinacije so se že takrat dogajale v zvezi z LB, in še vedno se brez njega ne da nič narediti. Kar sam pri sebi pomislim, ta človek je pa res nasmrten, nisem pa slišal za dobro besedo, ki bi osvetlila njegov obraz. Vsaka čast Pahorju, da takih "majhnežev" v političnem smislu ne posluša, zato so tudi pred volitvami vsi taki tulipani delovali proti Pahorju.

      18 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2018 ob 18:53 pika na i gost

        Pezdirju vse ni potrebno verjeti. Ko Kučana nebo pa pride nekdo drugi. Če je res Kučan največji problem potem problema ni.

        8 5 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.01.2018 ob 16:13 Gost4 gost

      Historija imas prav, tega Kučana povsod porinejo zraven.

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.01.2018 ob 16:45 prodana duša gost

      Baje se žandor na tiho dogovarja z glumcem in njegovo šareno listo. Ka pa zaj to pomeni, da bo čebeljemi prstek v anus porina?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.01.2018 ob 22:36 buzeti gost

      ka ne pozabimo drugo leto de tudi 100 obletnica Murske republike

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.01.2018 ob 23:43 Jo gost

      Ka je Kerman pa si zaspal . Tou bi moglo biti v Beltincih .Marš z toga mesta vse si zapravooooo .

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      21.01.2018 ob 2:15 gost

      kje je rž?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      22.01.2018 ob 7:17 gost

      Pisatelj Miško Kranjec (1908 – 1983), doma iz Velike Polane, je Danijela Halasa ovadil kot enega glavnih "begovcev", pripadnikov bele garde v Prekmurju, čeprav je zgodovinsko dejstvo, da belogardizma v Prekmurju sploh ni bilo. Dobre štiri mesece po Kranjčevi ovadbi Pokrajinskemu komiteju KUMONISTIČNE PARTIJE Slovenije, je Martin Žalig, privrženec in učenec Miška Kranjca, "neko noč po novem letu 1945" v gomiliški šoli, župnija Turnišče, predlagal likvidacijo dekana Ivana Jeriča in župnika Danijela Halasa.

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      22.01.2018 ob 10:07 Stopinje gost

      Če bi pred leti prebral katoliški letni koledar Stopinje, bi lahko zasledil tudi članek dveh duhovnikov (Poredoš in še?), ki sta raziskovala, kdo naj bi ubil župnika Halasa. Bila sta tudi na Madžarskem, kjer so jima potrdili, da so Halasa ubili madžarski vojaki . "Naši so ga," so jima rekli. Ne vem, zakaj to ni sprejeto kot dejstvo, ampak se vedno znova omenjajo drugi scenariji.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      22.01.2018 ob 11:43 Naci+ gost

      V dokumentih za razglasitev Daniela Halasa za blaženega se kot "eksekutorji" izrecno ne omenjajo ne prekmurski komunisti ne Madžari. Je pa tudi res, da med ljudstvom prevladuje prepričanje, da so ga pokončali "naši". Udeležec naj bi to priznal pri spovedi,a spovednik tega zaradi močečnosti) uradno NE SME povedati, kdo je Ta in Ta.

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      22.01.2018 ob 14:51 Stopinje gost

      "Udeleženec naj bi priznal pri spovedi ..." duhovnik pa tega ne sme povedati zaradi zaprisežene molčečnosti. Tudi to so lahko samo govorice. Čer spovednik mora molčati, kar mu kdo (iz)pove, potem tudi tega ne bi smel obelodaniti. Govorice pa niso dejstva. Skoraj gotovo so našima duhovnikoma na Madžarskem (škofiji) na podlagi kakšnih dejstev priznali, da so Halasa ubili madžarski vojaki. Ali res misliš. da bi kar tako rekli, da so oni ustrelili? To bi bilo neumno priznanje. Mogoče zato, ker ni hotel uvesti bogoslužja v madžarskem jeziku ali pa se jim upiral kako drugače?

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      23.01.2018 ob 11:39 Naci+ gost

      KDO GA JE USTRELIL? - Glede na to, ker izhajam iz velikopolanske župnije, kjer je Halas nazadnje župnikoval, "poznam" splošno prepričanje ljudi, da Halasa niso ustrelili Madžari, četudi naj bi pred več kot desetletjem na škofiji na Madžarskem "priznali". Postavlja se vprašanje,na podlagi česa? Je bil uradni postopek? Seveda ne! Torej ni mogoče verjeti "Njilašem". Mislim, da so najbolj zanesljiv vir Velikopolančani in Hotižani, ki so tudi uredili od glavne ceste v smeri mejnega prehoda Halasovo (križevo) pot. Tam človek velikokrat sreča,vseskakor pa ob nedeljah, 90-letnika, ki veliko ve... Žal pa je že umrla Hotižanka,ki je videla morilce, oblečene v sicer "madžarska" oblačila, Neki "pomelaj", ki je trepetal v strahu za življenje, zato pa se je skril, naj bi slišal Halasove zadnje besede: Jezuš, Marija, Jožef! Zdaj so vklesane granit na kraju zločina ob sedanjem rokavu Mure na Hotizi. Priporočimo se blaženemu Halasu!

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      23.01.2018 ob 16:44 Stopinje gost

      Splošno prepričanje ljudi je nastalo na podlagi govoric, ne pa uradnih dejstev. In takšne govorice se še vedno širijo z namenom, da bi nekoga oblatili. Še enkrat: Ali res misliš, da bi na Madžarskem našima duhovnikoma, ki sta raziskovala ta primer, kar tako rekli, da so Halasa ustrelili njihovi žandarji? Halas je bil v tistem času "član" njihove škofije s sedežem v Zalaegerszegu, ker je Prekmurje v 2. svetovni vojni pač okupirala Madžarska in seveda postavila tudi svojo civilno-cerkveno oblast. Če ga res ne bi ustrelili madžarski vojaki, bi še kako rade volje to naprtili slovenskim partizanom ali njihovim somišljenikom. Zakaj bi po krivem to dejanje pripisali sebi, in to cerkveni dostojanstveniki? Naj bi po tvojem lagali? Čemu? Lažne so lahko samo govorice, ki jim nasedaš ti in tvoji somišljeniki.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      24.01.2018 ob 12:19 Naci+ gost

      KDO GA JE USTRELIL? - V Stopinjah je bilo zapisano, da so ga Madžari, ki so nedvomno imeli interes, da se ga znebijo. Interes, da ga "utišajo", pa so imeli tudi "partizani", ki so o tem odločali na sestanku v Gomilicah. Če me spomin na vara, sem pred leti v brošuri Poti k Bogu (urednik Lojze Kozar, mlajši) prebral, da so "odpadniki" predlog o likvidaciji - uresničili. Objavljen je bil tudi obrnjen primek (zapisan z desne proti levi). Domnevni storilec se je v smrtnem boju izpovedal in potem mirno umrl, saj mu je bil greh odpuščen. Za mnoge ljudi (ne vse) je Halas mučenec, ki je umrl zaradi vere, zato ni potreben čudež, da bi ga papež proglasil za blaženega.. Slej ko prej se bo to zgodilo. V Veliki Polani, kjer je pokopan, so vsak mesec shodi vernikov iz posameznih pomurskih župnij. Pred Veliko nočjo pa oživi Halasova križeva pot na Hotizi.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      24.01.2018 ob 17:48 Stopinje gost

      Kako pa veš, da se je domnevni storilec izpovedal in potem mirno umrl, "saj mu je bil greh odpuščen?" Meni kot kristjanu to ni jasno, če pa duhovnikom zaprisega veleva, da ne smejo izdati, za kaj se jim kdo izpove. Pa če nekoga ubiješ, ti je greh pri spovedi odpuščen? Ali ni samo Bog tisti, pred katerim položimo svoje račune? Amen!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      25.01.2018 ob 15:20 Naci+ gost

      KATEKIZEM ZA STAREJŠE - Nedavno sem v Družini prebral mnenje, da bi tudi starejši (in ne le otroci) morali spet vzeti v roke katekizem, saj s(m)o marsikaj, kar uči, pozabili. Strinjam se z zgornjim komentatorjem, da nam bo grehe odpustil dobri Bog (seveda,če se pokesamo). Pri tem pa koristi tudi dobra spoved, kajti Jezus je apostolom rekel: "....katerim grehe odpustite, jim bodo odpuščeni, katerim jih zadržite, jim bodo zadržani..." Osebno pa menim, da je koristna tudi "samoizpoved" kot je v reformatorskih Cerkvah. Pa še to: sestava odbora za proslavo na čelu z Milanom Kučanom mi ni všeč.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.