https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Demenca – ko pozabljamo, da pozabljamo; jo poznamo?

Murska Sobota, 23.01.2018 ob 6:00  

Društvo Spominčica Ormož in U3 sta v petek v murskosoboški Pokrajinski in študijski knjižnici pripravila zanimivo predavanje Mojce Muršec, dr. med., spec. psih.  o demeci z naslovom Ugasli spomini.

 

Različne vrste demence

Majda Kecek in Milena Novak sta predstavili Društvo Spomincica Ormož. Spominčica je prostovoljna, humanitarna, neprofitna in nevladna organizacija, namenjena ozaveščanju vseh oblik demence.

Številni zbrani so prisluhnili predavateljici Mojca Muršec, dr. med., spec. psih., ki je predstavila demenco. Demenca je kot pravi več kot samo pozabljivost, saj gre pri njej za propadanje možganskih celic in spreminjanje osebnosti. V bistvu je izraz za skupino bolezenskih znakov in se lahko pojavlja pri različnih boleznih, najpogosteje pri Alzheimerjevi bolezni.

Dementne osebe se razlikujejo med seboj, odvisno od tega, kateri deli možganov so prizadeti. Vsak del možganov je odgovoren za nekaj: določen za spominjanje, drugi za govorjenje, tretji za gibanje, četrti za čustvovanje, peti za orientacijo ... 

Sindrom številnih bolezni

Demenca je pridobljeni sindrom, ki se lahko pojavi pri številnih boleznih. Gre predvsem za upad spoznavnih sposobnosti, kot so spomin, razmišljanje, govor, računanje, logično in abstraktno razmišljanje in še veliko drugega. Postopoma z napredovanjem bolezni z demenco bolniki postanejo žalostni, morda razdražljivi, jezni, imajo prisluhe, privide, tavajo, so nespečni ali celo agresivni. Ker se v svojem svetu ne znajdejo več, počasi izgubljajo samostojnost in postajajo odvisni od drugih.

Najpomembnejše je zgodnje odkrivanje bolezni, ker je takrat zdravljenje najuspešnejše. Zdravila lahko za nekaj časa izboljšajo znake demence, predvsem pa upočasnijo njeno napredovanje in ublažijo pogosto najbolj moteče sekundarne simptome (depresivnost, nemir, blodnjavost, privide, nespečnost).

Družinska bolezen

Demenca se bolj kot katerakoli druga duševna ali telesna bolezen vpleta v običajne družinske in medosebne odnose. Ker bolezen napreduje in se bolniki zelo hitro tudi osebnostno spremenijo, je življenje zanje in za njihove svojce še težje.

Zaradi tesne prepletenosti bolnikov na eni strani in družinskih članov na drugi ter zaradi izjemnih obremenitev ob tem je demenca družinska bolezen. Pomoč je usmerjena v zdravljenje z zdravili, pa tudi v druge vrste podpore.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.