https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Kulturni teden na SPTŠ: »Po sledeh prekmurskih vojakov na vzhodni fronti prve svetovne vojne«

Murska Sobota, 08.02.2018 ob 9:30  

V okviru XXIV. kulturnega tedna na SPTŠ v Murski Soboti je v torek, 6. februarja, ob 11. uri potekalo predavanje na temo »Po sledeh prekmurskih vojakov na vzhodni fronti prve svetovne vojne«. Hkrati je v avli srednješolskega centa na ogled razstava »Prekmurski vojaki na bojiščih 1. svetovne vojne«.

Pred povsem napolnjeno predavalnico Srednje poklicne in tehniške šole v Murski Soboti, je potekalo nadvse zanimivo predavanje s področja zgodovinske tematike. Predavanju so z zanimanjem prisluhnili številni dijaki tudi tehničnih programov, ki jim zgodovinska in družboslovna tematika morda ni tako blizu. Razstava v avli SPTŠ pa ima slogan »Umetnost hoje prihodnost je v razumevanju preteklih korakov«.

Če povzamemo le nekaj poudarkov predavanja in razprave; v slovenski zgodovinski zavesti je od vojaških dogodkov prve svetovne vojne najbolj trdno zasidrana soška fronta, precej manj pa Slovenci vemo o usodi slovenskih mož in fantov na t. i. vzhodni fronti, na kateri se je v avstro-ogrskih vojaških vrstah bojevalo veliko prekmurskih vojakov.

Pisatelj Štefan Kardoš in njegov stric Geza Bačič sta najprej raziskovala usodo svojih prednikov iz Križevcev na Goričkem na vzhodni fronti, natančneje madžarskega 18. domobranskega pehotnega polka, v katerega so bili mobilizirani, nato pa so ju raziskovanja pripeljala do kompleksnejših spoznanj. V predavanju sta predstavila usode prekmurskih vojakov v Galiciji, Karpatih in ostalih območjih, kjer je potekala vzhodna fronta.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.02.2018 ob 15:14 Gost gost

      Pohvalno.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.