https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Zimska idila v Pomurju. Bomo res deležni polarnega mraza?

24.02.2018 ob 20:00  

Letošnja zima nam je postregla s kar nekaj snega in treba je priznati, da je pogled na zasneženo pokrajino ob Muri pravljičen. V tem času nad naše kraje prihaja polarna zračna masa, ki bo v naslednjih urah in ponoči občutno ohladila ozračje tudi v Pomurju.

V Murski Soboti so danes, 24. februarja, ob 19.50, meteorologi namerili -3 stopinje Celzija. Piha severovzhodni veter 20 kilometrov na uro, sunki vetra dosegajo 32 km/h.

V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, pihal bo severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo okrog -10 °C, v zatišnih legah okrog -15 °C, najvišje dnevne pa se bodo gibale med -5 in -9 °C.

Mraz bo vztrajal do četrtka

Mrzla zračna masa bo nad našimi kraji vztrajala do vključno četrtka, nato bo mraz popustil. Po nižinah bo najhladnejše sredino jutro, ko se bodo najnižje jutranje temperature gibale med -15 in -21 °C. Dnevne temperature se bodo po nižinah do četrtka gibale med -8 in -4 °C. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, ki bo prispeval k še ostrejšemu občutku mraza.

Včeraj, 23. februarja, je godoval sv. Matija.

Slovenski ljudski pregovor pravi: »Matija led razbija, če ga ni, ga pa naredi,« in kot kaže ga je svetnik naredil.

Leta 1963 v Murski Soboti –31 stopinj Celzija

Neuradno, ker so podatek izmerili ljubiteljski meteorologi, je najnižja izmerjena temperatura v Sloveniji -49 °C na Komni nad Bohinjem.

V letih 1956 in 1968 so na Babnem polju izmerili –34,5 stopinje. Precej huda in snežna zima je bila leta 1962/1963, saj je bilo 16. januarja 1963, v Murski Soboti –31 stopinj, leta 1985 pa je bilo v Celju in Slovenj Gradcu –27 stopinj Celzija.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji …

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.