https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Ali veste, kdo so »Uporniki z razlogom«?

21.03.2018 ob 6:00  

Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje je včeraj organiziralo razstavo v Kulturnem in upravnem središču Sveti Jurij ob Ščavnici, ki je del Muzeja slovenske policije. Razstava je posvečena 25. letnici delovanja Manevrske strukture narodne zaščite. Avtorji razstave so Albin Mikulič, Vida Škerjanc in Zvezdan Markovič. Na razstavi so ogled fotografije iz arhiva Vojaškega muzeja Slovenske vojske in Ministrstva za notranje zadeve ter firme Defensor d.o.o. Pred natanko 25 leti so se odvijali zelo pomembni trenutki za slovensko zgodovino. Ne samo Evropa, tudi Jugoslavija, se je konec 80 let znašla na razpotju. Naj malo obnovimo.

 

Vse se je začelo z aretacijami Janše, Zavrla, Borštnarja in Tasiča, ki so povzročile buren odziv javnosti. Čas Majniške deklaracije in vrnitev miličnikov s Kosova, sta le delček tega obdobja. Veliko so na to obdobje vplivale tudi večstrankarske volitve ter volitev predsednika Predsedstva Republike Slovenije. Slovenska Teritorialna obramba je veljala za najbolj opremljeno in imela visoko usposobljenost svojih pripadnikov. Slednje je dobro vedela Jugoslovanska ljudska armada, ki je začela hitro uveljavljati številne spremembe. A "teritorialci" se niso dali in kljub morebitnim posledicam odločili, da orožja ne oddajo. 

Tukaj se pojavi projekt Manevrske strukture narodne zaščite, ki je veljal za eno najbolj organiziranih akcij v zgodovini Slovencev. V strogi tajnosti so organizirali obrambne sile. Pri tem je sodelovala tudi milica. Tajne naloge so opravljali ponoči, nastajala so skrivna skladišča orožja, streliva in druge vojaške opreme. Slednja je bila zaupana posameznikom. 

Konec septembra 1990 je delovalo 13. pokrajinskih štabov in 6 občinskih štabov MSNZ (zraven 7 brigad in en odred). Število pripadnikov MSNZ se je zelo hitro približalo številki 21.000. Na republiški ravni sta jo vodila Janez Janša in Igor Bavčar, operativno Tone Krkovič. Ob tem je bilo tudi 1300 miličnikov pod vodstvom Vinka Beznika in Jožeta Kolenca. 4 oktobra 1990 je konec MSNZ in začetek Teritorialne obrambe Republike Slovenije, ki jo je vodil major Janez Slapar. 

 Odlikovanje predsednika Republike Slovenije. 

Predsednik PVD Sever za Pomurje, Drago Ribaš, se je razveselil prisotnost policistov iz policijske postaje Gornja Radgona, saj so ti njihovi nasledniki.

Ob odprtju razstave so se predstavili tudi učenci Osnovne šole Sveti Jurij ob Ščavnici z recitacijami, glasbeno točko na harmoniki in pevskim zborom.

Pred začetkom slovesnosti so zbrani prisluhnili slovenski himni. 

Eden od recitalov je omenjal Pavčkovo pesem, katere avtor v več svojih delih, posveča veliko pozornost prav slovenski deželi. 

Čeprav mladi o tem delu zgodovine vedo zelo malo, Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje rade volje gostuje po šolah. Do sedaj so obiskali šole predvsem na območju Ljutomera in širše okolice. 

Razstava bo na ogled do 5. aprila 2018.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.03.2018 ob 17:59 gost

      Od vseh decembrskih pogostitev je lekar policaje v penzije sfalilo gestija in si je zmislo ˇ#praznik# , za keroga živi bog nej čul. Škoda besed.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.