https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Koliko Gorenje zasluži na Kitajskem?

02.04.2018 ob 10:00  

Podjetje Gorenje je aktivno tudi na kitajskem trgu. Tam se predstavlja s prestižnimi gospodinjskimi aparati znamke Asko.

 

Gorenje verjetno vsi dobro poznamo. Veliko nas ima doma kakšen njihov pralni stroj ali pa smo mogoče v preteklosti imeli celo njihov stacionarni telefon ali računalniško tipkovnico.

Direktor Gorenjeve znamko Asko za Kitajsko je Leon Terglav. Prav njemu je uspelo lani prodajo precej povečati preko 15 novih prodajnih salonov, ki so jih odprli na Kitajskem. Tam prodajajo izključno gospodinjske aparate znamke Asko. V lanskem letu je Gorenje na kitajskem trgu prodajo velikih gospodinjskih aparatov pod znamko Asko kar podvojilo, nominalne številke pa kljub temu ostajajo dokaj nizke. S prodajo aparatov so namreč ustvarili skoraj 9 milijonov evrov prihodkov.

Lani so v Gorenju ustvarili 4 odstotke več prihodkov kot predlani, vendar pa le 1,3 milijona evrov čistega dobička - desetkrat manj od napovedanega. Na kitajskem trgu so poslovali z večjim uspehom. "Kitajski proizvajalci bele tehnike rastejo – povprečna letna stopnja rasti teh družb, poročajo specializirana poročila, znaša v povprečju zadnjih pet let na leto skoraj deset odstotkov. Ocena rasti prodaje v panogi za lani je znašala 6,8 odstotka. Gorenje, ki je blagovno znamko Asko na tem trgu krepilo in nadgrajevalo od leta 2010, pa je bilo lani na tem trgu precej bolj uspešno," poročajo na portalu finance.si

Leon Terglav, direktor Gorenjeve znamke Asko na Kitajskem, je povedal: »Asko predstavlja v skupnih prihodkih od prodaje gospodinjskih aparatov skupine Gorenje že 11,2 odstotka. V Aziji smo z blagovno znamko Asko dosegli lani največjo, 74-odstotno rast, sledili so trgi Rusije, ZDA in Avstralije. Na Kitajskem smo več kot podvojili rezultat iz leta 2016.«

 

Asko Gorenje Kitajska, 10.03.2017 Foto: Gorenje

Foto: finance.si - Takšen je videti eden izmed prodajno-razstavnih salonov, v katerih se Asko predstavlja na Kitajskem.

Lani so odprli 15 novih prodajnih salonov

Gorenje prodaja svoje aparate na azijskih trgih s pomočjo mreže distributerjev, saj ti imajo lastna skladišča v večjih mestih. Ker je država tako velika, na ta način lažje dosežejo končne kupce. Prodajno mrežo znamke Asko sestavlja na Kitajskem približno 200 prodajaln, ki so namenjene uvozu in prodaji uvoženih znamk gospodinjskih aparatov. »V začetku minulega leta smo skupaj z distributerjem začeli odpirati nove prodajne salone, ki so ekskluzivno namenjeni prodaji znamke Asko. Tako je po vseh večjih kitajskih mestih že 15 salonov, izdelanih po standardih znamke Asko,« pove Leon Terglav.

Letos nameravajo odpreti še 10 do 15 dodatnih salonov. Na Kitajskem so poznani predvsem po pralnih, sušilnih in pomivalnih strojih. V drugem četrtletju želijo predstaviti povsem novo generacijo tega programa. Svoj tržni položaj želijo še boj utrditi z novim dizajnom in tehnološkimi izboljšavami. Osredotočajo se na približno 150 rastočih mest v notranjosti države, ki naj bi se v prihodnjih letih hitro razvijala.

»Letos na kitajskem trgu v primerjavi z lani načrtujemo 22-odstotno rast prihodkov,« pravi direktor znamke. Njihovim kupcem je všeč skandinavski pridih, večinoma pa spadajo v srednji in višji razred.

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.