https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

VIDEO: Plastika, kaj storiti? Pet enostavnih nasvetov za zmanjšanje količine plastičnih odpadkov

03.04.2018 ob 10:30  

Dejstvo je, da so plastični izdelki del našega vsakdana, predstavljajo pa tudi velik problem, ko jih več ne potrebujemo. Večina plastičnih izdelkov se namreč ne reciklira, ampak konča na smetiščih, v naravi in v morjih. Kakšne so rešitve?


Nedavno smo pisali o plastiki in njenih škodljivih vplivih na okolje ter ljudi, danes pa vam ponujamo nekaj enostavnih rešitev za zmanjšanje količine plastičnih odpadkov. Sprememba se začne pri nas samih, kot pravijo.

Zelo malo je verjetnosti, da se plastike povsem znebimo, lahko pa definitivno poskusimo živeti z manj plastike. Velik del problema predstavljajo plastični izdelki za enkratno uporabo. To so plastične vrečke, kozarčki za kavo, embalaža za hrano, embalaža produktov, ki jih kupimo v trgovinah. Vedno več je tudi sveže zelenjave in sadja, ki je zavito v plastično embalažo.

1. Enostavna rešitev za plastične vrečke so vrečke za večkratno uporabo. Te so večinoma narejene iz blaga, lahko pa tudi iz drugih materialov, ki so okolju prijaznejši. Prav tako pomaga, če odklonimo plastično vrečko v trgovino.

2. Kar se tiče svežega sadja in zelenjave, lahko poiščemo takega v razsutem stanju ali obiščemo tržnico. Tam ga večinoma prodajajo brez embalaže.

3. Razne kozmetične izdelke lahko naredimo doma in se tako izognemo plastični embalaži. TUKAJ lahko preberete prispevek o tem, kako izdelamo domači deodorant. Več receptov najdete na spletu.

4. Zamenjava za kupljene plastenke vode so plastenke ali steklenice za večkratno uporabo. Zaradi večje trdnosti lahko uporabite tudi kovinsko flaško za vodo.

5. Uporabite papir. Papir se lažje razgradi in reciklira, zato poiščite izdelke pakirane v papir ali karton. 

Na portalu 24ur je objavljen zanimiv video prispevek o zmanjšanju lastnega vpliva na okolje, predvsem z vidika plastične onesnaženosti. Posnetek si lahko ogledate na TEJ POVEZAVI.

Našli smo tudi posnet eksperiment, v katerem gospodična poskusi en mesec živeti brez ustvarjanja kakršnihkoli odpadkov, ne samo plastike. Posnetek si lahko ogledate spodaj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.