https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

Odsevi v ogledalu

FOTO: Zaposlitev v tujini je vse bolj privlačna

 

V torek, 27. marca 2018, je v Modrem salonu RIS Dvorca Rakičan potekala okrogla miza z naslovom »Življenje, delo in podjetniške priložnosti v tujini,« ki jo je organiziral Zavod Roka, zavod za projektni management.  

Dandanes ne moremo mimo dejstva, da je zaposlitev v tujini vse bolj privlačna. Svetovni trg dela, namreč zaradi svoje velikosti in raznolikosti, omogoča več možnosti za delo in uspeh določenim poklicem (npr. IT tehnologija, medicina...), ki jih v Sloveniji ni v tolikšni meri. Posledica tega je, da selitve v države z večjo gospodarsko močjo naraščajo

Na okrogli mizi, kjer so sodelovali: Aleš Cipot, direktor Zavoda Korak naprej Murska Sobota, socialno podjetje, dr. Robert Celec, direktor RIS-a Dvorec Rakičan, Marko Polanšček, direktor ZAVODA ROKA, Zavod za projektni management, Černelavci, Robert Tratnjek, direktor TRATNJEK d. o. o. in Dušan Martinec, direktor Mizarstva Faraon d. o. o., so govorci podali njihova mnenja o življenju, izobraževanju, zaposlovanju in delu v tujini. Med drugim so izpostavili, da je delo v tujini vse prej kot lahko in da predstavlja hudo konkurenco.

Robert Tratnjek, direktor družbe Tratnjek, je pred dobrimi petindvajsetimi leti začel z obrtjo sam, danes pa je njegovo podjetje zelo uspešno na področju raznorazne elektronike ter vse od klimatskih naprav do toplotnih črpalk. So pooblaščeni distributer klimatizacije Samsung za Slovenijo. Tratnjek je med drugim povedal, da je na trgu težko preživeti le z eno dejavnostjo. Kot predpogoj uspeha pa navedel trdo delo. Njegovo podjetje se namreč uveljavlja na tujih trgih, zlasti v sosednji Avstriji. Tratnjek je kritičen do slovenskega izobraževalnega sistema, saj kot pravi, imajo mladi premalo možnosti, da se vključijo v samo praktično delo v podjetjih.

Aleš Cipot je namenil nekaj besed kadrovanju, kjer je izpostavil, da se v hitro spreminjajočem svetu, skupaj s poslovanjem, spreminja tudi način kadrovanja. Vseživljenjske zaposlitve v enem podjetju postajajo preteklost, saj trendi na trgu namreč vodijo k vse večji fluktuaciji trga dela. V nadaljevanju je dr. Robert Celec izpostavil start up podjetja, mladim pa svetoval, naj razmišljajo globalno in ne lokalno.

Dušan Martinec je predstavil svojo podjetniško zgodbo in povedal kakšno pot je “prehodil”, da se je uveljavil na tujem trgu. Mladim je svetoval, naj vztrajajo in naj prehitro ne obupajo. Opozoril jih je, da je podjetniška pot polna ovir. "Pojdite v svet in si naberite izkušnje," pa je mladim svetoval Marko Polanšček iz Zavoda Roka.

Doroteja, Ana in Miha so predstavili primer dobre prakse na področju dela v tujini.


 Več fotografij v spodnji galeriji...

 

"This project was funded, in part, through a U.S. Embassy grant. The opinion, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Authors and do not necessarily reflect those of the Department of State"