https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Kako zdrava je vaša hrbtenica?

Murska Sobota  

Hrbtenica oz. njeni deli nam omogočajo gibanje, pokončno držo, dajejo oporo telesu in skrbijo za prenašanje sporočil iz telesa v možgane. A to nam je tako samoumevno, da se njenega pomena zavestno ne zavedamo, dokler se ne pojavijo bolečine ali celo kronične težave.

 

Hrbtenica v povprečni dolžini 70 centimetrov je skupaj s hrbtenjačo najpomembnejši, najbolj zapleten ter najpopolnejši del človeškega skeleta. Hrbtenico sestavlja 26 kosti nepravilnih oblik, 24 vretenc (7 vratnih, 12 prsnih in 5 ledvenih), križnica in trtica. Hrbtenica ima obliko dvojne črke S, in sicer dve krivini naprej (vratni in ledveni del) in dve krivini nazaj (prsni in križni del). Naloge hrbtenice so nošenje glave in premikanje, varovanje hrbtenjače, nanjo se pripenjajo rebra in mišice ter prenaša težo trupa na spodnja uda.

Kako skrbite za svojo hrbtenico?

Se kdaj vprašate, kako in koliko ur presedite pred računalnikom, stojite v prisilni drži za delovnim strojem, opravljate ponavljajoče se gibe leta in leta, kako zaspite in spite?

V sedečem položaju hrbtenica ni funkcionalna in aktivna, zato se določene mišice raztegujejo, druge skrajšajo in v telesu se pojavijo pritiski, neravnovesja, kar dolgoročno povzroča različne mišično-skeletne težave. Poleg pomanjkljivega urjenja mišic je vzrok bolečine v hrbtenici, v večini primerov, nepravilna telesna drža pri hoji, sedenju in ležanju.

Da bo vaša hrbtenica zdrava, se je treba z njo predvsem redno ukvarjati

Nasvet, kako poskrbeti za zdravo hrbtenico, je z nami delila Simona Kolarič, lastnica Pilates studia LAURUS.

Da ima naše ukvarjanje z zdravjem hrbtenice neki smiselni začetek, je prav najprej vedeti, v kakšnem stanju je hrbtenica in si nato določiti cilje, ki bodo dosegljivi in ki jih bomo lahko vključili v svoj življenjski stil.

V Pilates studiu Laurus v Murski Soboti, Radencih, Gornji Radgoni, Ljutomeru in Lendavi, stanje vaše hrbtenice spremljamo z napravo Spinal mouse, ki omogoča vpogled v trenutno stanje vaše hrbtenice in mišic. Stanje nato redno spremljamo vsake tri mesece in tudi navodila za vašo hrbtenico po potrebi spreminjamo ter dopolnjujemo. Rednost vadbe pomeni dva do trikrat na teden, od 20 do 60 minut, odvisno od problematike, ki jo že imate, in problematike, ki se ji želite izogniti predvsem zaradi prisiljenega ali nepravilnega delovnega položaja, zaradi poškodb ali izboljšanja telesne drže. 

Zveni resno in delovno, pa vendar delo za hrbtenico zahteva nizek nivo intenzivnosti, zato so vadbe, bodisi individualne ali skupinske, prijetne in glede na to, da imate določeno stopnjo intenzivnosti za svojo hrbtenico, tudi povsem varne.

Zdravje hrbtenice zahteva predvsem njeno uporabo v vse smeri: upogibaje, iztezanje, nagibanje in sukanje. S temi štirimi osnovnimi gibi, ki se lahko izpeljejo na 101 način, redna vadba ostane pestra in zanimiva ter ob tem, da vemo, kako zdrava je trenutno naša hrbtenica, je pot do cilja, res preprosta. V Pilates studiu Laurus pa se potrudimo, da tudi zanimiva in zabavna.

 Foto: Pilates studio Laurus

Pa še nekaj splošnih nasvetov za zdravo hrbtenico:

- pazite na držo telesa, ko stojite, sedite ali dvigujete bremena,
- bodite pozorni na pravilno gibanje in pravilno mirovanje,
- izogibajte se čezmernemu sedenju,
- redno razgibavajte telo, brez večjih naporov,
- uporabljajte primeren vzglavnik in kakovostno ležišče.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.