https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Se kdaj vprašate kakšna so jajca, ki jih jeste za zajtrk?

24.04.2018 ob 12:20  

Se kdaj vprašate kakšna jajca jeste za zajtrk in pomislili tudi na to, v kakšnih pogojih so jih znesle kokoši?


V Sloveniji je se vedno največja poraba jajc iz baterijske reje, toda v zadnjih letih vse več ljudi spreminja svoje navade in posega po jajcih iz proste ali ekološke reje. K odgovorni potrošnji jajc so pozivali tudi pobudniki kampanje "Imaš jajca?", ki so s peticijo zahtevali odpravo jajc iz baterijske reje s trgovskih polic. Njihov cilj je bil zbrati vsaj 5.000 podpisov peticije in jih nato predati slovenskim trgovcem s pozivom, da se zavežejo k odpravi ponudbe jajc iz baterijske reje v določenem časovnem obdobju. To jim je uspelo v pičlih 34 urah, ali manj kot v dnevu in pol, naslednji mejnik 10.000 podpisov pa so zbrali v 49 urah oziroma malo več kot v dveh dneh. Njihov naslednji cilj je 15.000 podpisov, trenutno pa so pri nekaj več kot 13.500 podpisih ...

Društvo za zaščito živali Pomurja opozarja na slabosti baterijske reje

Društvo za zaščito živali Pomurje opozarja, da so nesnice pri baterijski reji zaprte v kovinske kletke, vsaki pripada zelo majhna površina. Nikoli ne vidijo naravne svetlobe, nikoli ne stopijo na zemljo ali travo in ne izkusijo svežega zraka. Kokoši so v majhnih kletkah natlačene in postanejo med sabo tudi agresivne.

Kar 61 odstotkov vseh jajc v Sloveniji prihaja iz baterijske reje, ki predstavlja rejo v kletkah. Je najbolj intenzivna oblika reje kokoši v smislu ekonomske učinkovitosti, vendar je v primerjavi z alternativnimi oblikami, kot so hlevska, prosta ali ekološka reja, kokošim najmanj prijazna.

Slika: število kokoši na kvadratni meter 

V Sloveniji  je talne reje 36 odstotkov, proste in ekološke pa le tri odstotke. Jajca iz baterijske reje so slabše kakovosti, saj se kokoši hranijo s slabšimi mešanicami krmil.

V registru obratov rej kokoši nesnic 2017 na območju Pomurja so:

- Panvita Agromerkur, Gornji Petrovci, s hlevsko rejo,
- Ovsenjak Tomaž, Mlajtinci - hlevska reja,
- Gregor Franc, Petanjci – hlevska reja,
- Krapec Raj Monika, Gornja Bistrica – hlevska reja.

Po poročanju zurnal24.si je v zadnjem času zaradi vedno večje zavestne in etične potrošnje in tudi na podlagi potez nekaterih večjih trgovcev v Sloveniji, mogoče zaznati, da posamezniki bolj dojemajo tovrstno problematiko in so pripravljeni spremeniti svoje potrošniške navade.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.04.2018 ob 0:15 bilice gost

      Prispevek nimaa ne repa in ne glave. Spet en "copypaste". Dobri trgovci že en lep čas nimajo jajc iz baterisjek reje. Tam jih tudi sam kopujem. In seveda jih ne jem za zajtrk ampak kadarkoli čez dan, ko sem lačen.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.