https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Nova koalicija pod taktirko Orbana?

25.05.2018 ob 6:00  

Vpliv karizmatičnega madžarskega premierja, Viktorja Orbana, je vse močneje opazen v Sloveniji. Bo tudi nova koalicija delovala pod taktirko Orbana?

Predsednik madžarske vlade Viktor Orban je v začetku tega meseca obiskal Slovenijo. V Lendavi se je namreč sestal z madžarsko skupnostjo in se udeležil kongresa stranke SDS. Z obiskom je izrazil podporo stranki SDS, kar nakazuje na tesne vezi z omenjeno stranko.

Orban priljubljen med pripadniki madžarske narodne manjšine v Sloveniji

Med pripadniki madžarske narodne manjšine v Sloveniji je Orban izredno priljubljen. Madžarska vlada je namreč na dvojezičnem območju v Prekmurju podelila že veliko nepovratnih sredstev za gospodarske, turistične in kmetijske projekte. Zanimiv je eden od projektov - izgradnja nogometne akademije v Lendavi, v katero bo madžarska vlada investirala kar dva milijona evrov. Orban pa Madžarom v zamejstvu in narodnim manjšinam na Madžarskem, še vedno posvečala veliko pozornosti, kar se odraža v njegovi priljubljenosti.

Močan Orbanov vpliv v slovenskem medijskem prostoru

Vpliv madžarskega premierja je močno opazen tudi v slovenskem medijskem prostoru, saj so v začetku minulega leta madžarska podjetja, ki so tesno povezana z Orbanom oz. stranko Fidesz, prevzela večinski lastniški delež v medijskem projektu Nova24TV. Lanskega julija pa so odkupila še podjetje, ki izdaja tednik Demokracija, strankarsko glasilo SDS.

Povezave pa se tukaj še ne končajo, saj je Bojan Petrijan, pomurski kandidat za poslanca SDS, plačan s strani Nove 24TV, da izdaja SDS-ovo lokalno spletno glasilo, ki ga tako financira krog okrog madžarskega premierja Orbana. 

Orbanov vpliv prišel tudi v stranko DeSUS?

Orbanov vpliv pa je očitno prišel tudi v stranko DeSUS, glede na to, da je jumbo plakat s političnim nagovorom v madžarskem jeziku postavljen v Murski Soboti, in to na Tišinski cesti na izvozu Murska Sobota v smeri Tišine.

Murska Sobota ni manjšinsko območje in to je tako, kot če bi jumbo plakat z nagovorom v italijanskem jeziku, postavili na izvozu iz Ljubljane.

Na stranko DeSUS smo tako naslovili vprašanje, ali se jim zdi primerno postaviti jumbo plakat na izvozu iz Murske Sobote s političnim nagovorom v madžarskem jeziku, glede na to, da Murska Sobota ne spada v manjšinsko področje?  

Iz stranke DeSUS so nam odgovorili, da so napako tudi sami opazili. Jumbo plakat pa bodo zamenjali takoj, ko bo mogoče.

Danes zjutraj smo opazili, da je bil jumbo plakat že odstranjen in zamenjan.      

Namigovanje glede naklonjenosti stranke DeSUS k »orbanizaciji« Slovenije in sodelovanju s stranko SDS, so nam odgovorili, da so v stranki DeSUS večkrat javno povedali proti "orbanizaciji" Slovenije, ki jim jo ponuja stranka SDS. »Menimo, da to ni pravi razvojni model za Slovenijo, zato smo oblikovali "levi blok" v katerega vabimo vse stranke centra in leve sredine. Podpisali smo sporazum za levi blok s katerim smo se zavezali, da pod nobenim pogojem NE bomo vstopili v koalicijo s stranko SDS,« so zapisali pri stranki DeSUS.

 

    Fotogalerija