https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Knjiga Začinjeno za življenje produkt duhovnika in zdravnice iz Pomurja

Razkrižje, 29.05.2018 ob 16:00  

V sklopu projekta Zdrav način življenja za vse, je bila ponedeljek, 28. maja v knjižnici in čitalnici Razkrižje predstavljena knjiga patra dr. Karla Gržana s 24 izvirnimi recepti prim. mag. Branislave Belović. Pogovor je vodil župan občine Razkrižje, Stanko Ivanušič. Na koncu je potekala podelitev Bralne značke za odrasle, nagrado je prejelo 6 bralk. 


Pri projektu Zdrav način življenja sodelujejo Rdeči križ Slovenije - območno združenje Murska Sobota, Pomursko društvo za bolj proti raku, občina Razkrižje. Projekt je financiran s strani Ministrstva za zdravje Republike Slovenije. Namen je ruralno prebivalstvo spodbuditi k bolj zdravemu načinu življenja. 

Pater Gržan se je rodil leta 1958 v Celju. K redu bratov kapucinov je prestopil po končani Srednji gradbeno tehnični šoli in nadaljeval študij na Teološki fakulteti v Ljubljani. Za duhovnika so ga proglasili leta 1985. Ima magisterij iz teologije ter je doktor znanosti s področja literarnih ved. Napisal je veliko knjižnih del na področju medčloveških odnosov, arheologije, zgodovine, vere in številnih drugih področij. Ukvarja se tudi s problematiko zasvojenosti, tudi v Pomurju. Življenje je posvetil razdajanju in pri tem je dobil potrditev tudi s strani svojega škofa, da to, kaj dela, dela dobro.

Današnja ekonomija je zločinski hrematizem omenja Gržan ter dodaja, da je potrebno postati samozavesten in začeti govoriti na glas. Preveč je stisk, neuresničenosti in zato je potreben preboj. Politiki velikokrat uporabljajo jezik prevare. Potrebni bi bili dobri zborovodje, ki bi se specializirali in dali vsakemu glasu veljavo. 

Ideja za knjigo se skriva v kulinariki. Mnoga srečanja in spoznavanja se prepletajo s kulinariko oziroma potekajo ob hrani. Torta naj bi vsebovala tri dele, ki se nekako nanašajo na osnovno ravnovesje, pravila in odnose. Najprej je treba sprejeti samega sebe in biti v sožitju z dobro kulinariko. Bližnje imamo zelo radi, hkrati pa nam lahko gredo tudi na živce. Pravila vsebujejo medsebojno spoštljivost in odgovornost. Dekle lahko fanta postavi pred dejstvo, da vstopa v kulinariko medsebojnih odnosov.

Knjiga vsebuje nasvet kako uskladiti sestavine življenja, da bo okus sožitja čim bolj prijeten. Po predstavitvi so obiskovalci lahko poskusili družinsko torto prijetnega sožitja s katero iščemo usklajenost okusa in medsebojnih odnosov za prijetno sožitje. 

Več fotografij v spodnji galeriji....

    Fotogalerija