https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Prekmurec s poslovno idejo osvaja svet, s patentom že v prvi uri zaslužil skoraj tri milijone dolarjev

30.05.2018 ob 6:00  

Prekmurca Miho Meolica je med čakanjem na letališču v Miamiju, ko so mu dvakrat prestavili let, prešinila ideja in našel je idealno rešitev za ljudi, ki iščejo prostor za sprostitev, spanje, delo ali uživanje v zasebnosti, medtem ko so še vedno na javnem prostoru. Spalne kapsule AirPod, so namreč tiste, ki navdušujejo in osvajajo svet.


Miha Meolic, direktor operative v podjetju AirPod, ki je ljubitelj potovanj, se je na letališčih vedno srečeval z enim in istim problemom. Spraševal se je, zakaj so vsi sedeži na letališčih železni in neudobni?

Pričel je delati raziskave in prišel do ugotovitve, da je podjetjem v interesu, da se ljudje čim manj zadržujejo na sedežih in da porabijo čim več denarja. Iskal je rešitev, kako bi lahko ugodil sebi in vsem ostalim. Porajala se mu je ideja, da bi naredil kapsulo, kjer bi imel človek neko zasebnost, kjer bi lahko gledal filme, posluša glasbo in spal, s tem, da bi imel vse stvari pri sebi. Kapsulo je narisal na list papirja in se odpeljal do podjetja Boxmark v Kidričevem. Tam ga je sprejel Marjan Trobiš, direktor Boxmarka, pri katerem je  dobil močno podporo pri razvoju.

Foto: Osebni arhiv Miha Meolic

Z Gregorjem Mrgoletom, izvršnim direktorjem AirPod-a, sta nato šla naprej do Grega Kregarja, ki je narisal dizajn iz Mihove skice. Kot nam pove Miha, je skica bila končana, sedaj se je bilo potrebno dogovoriti z letališči. Z Gregorjem sta na poti na Nizozemsko po naključju našla revijo in tam označeno podjetje, ki je največji ponudnik za lounge.

»Lounge ponudniki niso naša konkurenca, saj si jih zaradi visokih cen večina ne more privoščiti. Mi ciljamo na teh 90 odstotkov potnikov, ki so »ekonom travel,« pove Miha. S predstavniki podjetja, ki ponujajo lounge, so se tako zmenili, da bodo tam, kjer imajo oni svoje lounge  postavili prve spalen kapsule. Podjetje ima v upravljanju preko 1000 loung lokacij. Prve testne komade, ki bodo brezplačni, bodo imeli postavljene po Angliji do konca letošnjega leta. Če bo šlo vse po načrtu, bodo imeli po njihovi mreži 1000 komadov, še pove Miha in doda, da imajo AirPod znamko zaščiteno, zaščitena pa je tudi oblika kapsule.

Kaj sploh je spalna kapsula AirPod?

AirPod je poln najsodobnejših tehnologij, ki uporabnikom omogočajo, da opravljajo naloge v popolni zasebnosti in udobju, medtem ko so še vedno v središču javnega ali poslovnega prostora. AirPod bo med drugim vseboval Wi-Fi, monitor na dotik, klimatsko napravo, tehnologijo za zmanjševanje zvoka, zatemnjena stekla in programiranje proti stresnemu okolju. Implementirali so tudi tri sklope čiščenja in sicer preko IR luči, HEPA filtra in tretji sklop je fizično čiščenje.

V prvi fazi bodo izdelovali kapsulo za eno osebo. Prirejajo pa tudi notranjost, da bo lahko v njej mama z otrokom. Kapsulo za dve osebi bodo izdelovali v drugi fazi in v zadnji fazi kapsulo za 4 osebe.

Proizvodni del v Prekmurju?

Pisarniški del podjetja bo ostal v Ljubljani, še vedno pa iščejo prostore za proizvodnji del, kjer je Miha zagovornik, da bi bili v Prekmurju. Povezali so se že z bratoma Jakopin, ki delujeta v navtiki, za notranji dizajn so v pogovorih s podjetjem Klun, s podjetjem Boxmark glede notranjih delov stolov, ponudnika za stekla pa trenutno še iščejo.

V njihovem segmentu je trg zelo malo razvit, zato so v program stopili skupaj z raznimi letalskimi družbami in turističnimi agencijami.

Razvijajo kapsulo za športnike

Za kapsule, ki bodo postavljene na letališčih, tako že imajo partnerja. Sedaj so v dogovoru s partnerjem za postavitev v nakupovalnih središčih.

Razvijajo tudi kapsulo za športnike in to iz preprostega razloga, saj so določeni športniki, ki so na treningih izredno dobri, na tekmah pa »pogorijo«. Zato s priznano rusko fakulteto razvijajo in že testirajo sistem svetlobne, zvočne in nealergene vonjave z dodatkom čistega kisika, ki bo vsakega športnika pred tekmo sprostilo v smislu zbranosti ter 100 odstotno dvignilo za pričetek tekme. Zanima jih tudi zdravstveni segment, saj so zdravniki preobremenjeni in morajo biti 100-odstotno skoncentrirani, kajti že mala nezbranost lahko privede do katastrofe.

Cenovno dostopne vsakemu

Cena uporabe spalne kapsule se bo gibala okrog 15 ali 18 dolarjev na uro, odvisno od države. Potrebna bo predhodna rezervacija, preko telefona ali preko aplikacije. Prva ura se bo plača cela in to s kartico ali kripto. Po preteku ene ure, pa se bo plačevalo po minutah.

Izdali svojo kriptovaluto

Kot nam je povedal Miha, je za prvo fazo proizvodnje bilo potrebno nekaj kapitala. Skupaj z Gregom sta našla azijski sklad in dobila idejo, zakaj ne bi naredili svoje kriptovalute. Pripravili so tako imenovani ICO (Initial Crowd Offering) oz. prvo javno ponudbo kovancev, kjer so jih izdali 250.000 (vrednost 1 –Apod je 0,10 dolarja skupna vrednost v prodaji ICO-ja je 25.000.000 dolarjev. Tisti, ki jim bo pomagal v prvi fazi, bo lahko na koncu solastnik in bo imel pravico do dobička.

Gospodarstvo AirPod-a temelji na svoji kripto valuti, imenovani žeton Apod. Njegova glavna funkcija je, da se kot način plačila uporablja za najem storitev AirPod.

Foto: AirPod

V prvi uri zaslužili skoraj tri milijone dolarjev

Ekipa AirPod-a je včeraj, 29. maja, uradno odprla prodajo na velikem kripto dogodku Cryptokonf v Beogradu. Prekmurec je s patentom že v prvi uri zasluzil 2.5 milijona ameriških dolarjev. Prodaja bo trajala dva meseca.

Izjavo iz včerajšnjega dogodka si lahko pogledate spodaj:

 

    Fotogalerija