https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Na seji občine Križevci svetniki naklonjeni mladim ter iščejo rešitve za večji priliv v občinski proračun

Križevci pri Ljutomeru, 31.05.2018 ob 14:30  

V sredo, 30. maja je potekala 25. redna seja občinskega sveta občine Križevci. Seja je vsebovala 15. točk. Sprva je zbrane nagovoril župan, magister Branko Belec, ki je vesel potrdil prisotnost vseh občinskih svetnikov. Zunanji govorci na seji so bili: Dušan Bratuša (koncesionar za pogrebniške storitve) ter Judita Thaler iz podjetja URBI d.o.o. 

Bratuša je obrazložil prihodnost pogrebniške dejavnosti v občini Križevci. Novost je polje za raztros pepela ter digitalizacija grobov v sistem PISO, ki čez nekaj let obeta tudi aplikacijo. Slednja bo vsebovala ime nagrobnika, letnice ter kdo so najemniki grobov. V zapuščeni obdukcijski sobi bodo uredili hladilnico saj novi zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti določa, da pokojnik ne sme več (kot je bila praksa nekoč) ostati nekaj dni doma. V kolikor pokojni umre v bolnišnici, so zadeve urejene. Svetniki so opozorili na manjkajočo granitno kocko, prisotnost avtomobilov in koles v samem kompleksu pokopališča ter na vrata s poškodovanimi temelji. Bratuša je omenil tudi, da je v Križevcih okoli 1300 grobov, od tega jih kar četrtina nima najemnikov. In kje so rešitve? Nobeden od članov občinskega sveta ni predlagal, da bi bile lahko zadeve z zapuščenimi grobovi urejene veliko bolj striktno. V primeru da, najemnik odloči za opustitev groba mora odstraniti nagrobnik. Čeprav gre tukaj za fizično zelo težko odstranitev kamnitih delov imajo tako prakso na pokopališčih v drugih občinah že zelo dolgo. Občina Križevci bo na novo začrtala parkirišče ob pokopališču, saj ta ob pogrebih ne zadostuje svojim potrebam. S strani občinskih svetnikov je bilo slišati tudi to, da se ob pogrebih zaparkirajo dvorišča okoliških hiš. 

Spremembe in dopolnitve Občinskega prostorskega načrta so na območju kmetijske zadruge Klas, kjer naj bi kmalu začel delovati Center ponovne uporabe, namenjen tudi kulturnim in drugim potrebam občine. Za novi športni park (Park doživetij Križevci) napovedujejo nove širitve zelenih površin. Podjetje Vipoll širi svoje območje proti zahodu (13.000 kvadratnih metrov). Ob tem je Thalerjeva povedala, da so bili preverjeni tudi učinki vplivov na okolje ter zaradi ene arheološke najdbe niso bila potrebna nadaljnja arheološka izkopavanja. 

Na zaključni proračun Občine Križevci za leto 2017 ni bilo podane nobene pripombe. Župan je potrdil, da ostaja 60. 000 evrov, za katere bodo premislili, kam bi jih (če sploh) smiselno vložili. Občinski svetniki so se le spraševali, kako to, da se v občinsko blagajno od podjetja Tondach Slovenija, proizvodnja opečne kritine, steka tako majhen del koncesnine. Nekateri opozarjajo, da se tovorna vozila omenjenega podjetja vozijo tudi po občinskih cestah. Zakon o varstvu okolja pravi: Če koncesijo na naravni dobrini podeli država, pripada del plačila za koncesijo tudi občini, na katere območju se koncesija izvaja oziroma nanjo vpliva, in sicer v deležu, ki je na podlagi ugotovljene razvitosti infrastrukture in obremenjenosti okolja ob sodelovanju te občine določen v koncesijskem aktu. Merila za določanje razvitosti infrastrukture in obremenjenosti okolja predpiše vlada. 

Notranja revizija za leto 2017 je pokazala, da bi morala kulturna društva prej dati razpise. Drugih nepravilnosti oziroma opozoril s strani notranjih revizorjev ni bilo. Svetniki so tudi tukaj opozorili na kmetijska društva, za katere se namenja premalo denarja. Župan se zaveda, da je občina Križevci kmetijsko območje in bi si zaslužila bistveno več sredstev na tem področju. Občina Križevci išče rešitve za to problematiko. 

V Bučečovcih naj bi med 11. in 12. junijem dokončali pločnike, kasneje tudi cesto. Rok dokončanja gradbenih del je 30. junij. Ob tem se nekateri občinski svetniki sprašujejo o kakovosti novozgrajene ceste, a dela naj bi potekala pod strogim nadzorstvom. 

Svetniki so potrdili tudi pravilnik o nagradah študentom občine Križevci, ki določa naslednje. Nagrada za končan visokošolski študij znaša 200 evrov, nagrada za končano 1. bolonjsko stopnjo znaša 300 evrov, za magisterij 400 ter doktorat 500 evrov. 

Občina Križevci načrtuje prodajo parcele oziroma njive, za katero se že zanima sosednji lastnik parcele ter nakup stare propadajoče stavbe v naselju Boreci. Občina je od Stanovanjskega sklada dobila ugodno ponudbo (10.000 evrov), ki jo bo izkoristila, saj je za fizične osebe cena veliko večja. Kasneje bo občina omenjeno parcelo prodala mlademu paru, ki se je že zanimal za nakup parcele s propadajočo hišo. Branko Slavinec je kot domačin iz kraja Boreci pohvalil delovanje občine na področju ureditve zapuščenih stavb, ki so dolga leta samevale. S tem je občina privabila tudi mlade, ustvarjalne ljudi in zapuščenim hišam ali parcelam vdihnila novo življenje. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.05.2018 ob 15:35 Prlek gost

      Lotmerška Občina si naj pogledne oz. občinski svetniki, kak se dela v Križevcih!!!!!! To so složni in enotni, ne pa olgini kimavci. res je tudi meni tota olga ze folga

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.05.2018 ob 20:13 Rjavolaska gost

      A je Belec že začel predvolilno kampanijo za novi mandat? Upam samo, da se ne začne še barvati, tako kot “večni” v obmejni občini.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.06.2018 ob 12:26 Pišta gost

      Spoštovani - usoda malih občin, lahko so složni, saj nič ni, vsi si delo iščejo drugje, župan pa bere dve plači ...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.