https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Koliko Pomurcev ima Airbnb?

25.6.2018  

Danes je trend oddajati nepremičnine preko svetovno znanega portala Airbnb. Ta trend je dosegel tudi Slovenijo. Zakaj je zaslužek ob takšnem načinu oddaje večji?

Na območju Pomurja preko portala Airbnb oddaja svojo hišo, leseno hiško, vikend, stanovanje ali sobo kar 95 ponudnikov ali gostiteljev. Posteljo in zajtrk je zagotovljen pri 43 gostiteljih v Pomurju. Pri večini lahko turisti oziroma gostje parkirajo brezplačno. Bazen je na voljo pri 26 gostiteljih.

Glede na to, da Pomurje velja za kmetijsko pokrajino, je presenetljivo samo 8 lokacij, ki nudijo bivanje na kmetiji. Samo 24 ponudnikov dovoljuje večje zabave oziroma prireditve ter živali na svojih nepremičninah ali v svojih prostorih oddajanja. 

Večina gostiteljev v Pomurju komunicira v angleškem jeziku (88), sledi nemški jezik (jezik obvlada 67 gostiteljev) ter francoski jezik (46). 

Svetovni popotniki, podjetniki in turisti vedno bolj posegajo po bivanju v zasebnih stanovanjih, saj ta dajejo občutek večje sproščenosti, domačnosti, omogoča stik z domačini, lokalno hrano ter kulturo določenega prostora. Nekateri ostanejo v Sloveniji veliko dlje, tudi nekaj mesecev. V primeru, da vam gosti napravijo škodo na vaši lastnini ali vam katero od stvari ukradejo, dobite povrnjeno materialno škodo s strani Airbnb do višine 1 milijona evrov.

 

Portal Airbnb omogoča, da lahko nepremičnino oddate za višjo ceno, kot bi jo sicer oddali običajno. Trisobno stanovanje lahko na primer oddate za 100 evrov na dan, kar pa v celem mesecu nanese do 3000 evrov. To je vsekakor priložnost za dodaten zaslužek. 

Seveda pa ne gre tako zlahka. Od 1. decembra 2017 je na voljo AJPES-ova aplikacija eTurizem, kjer se mora dnevno poročati o gostih, ki bivajo v stanovanju/hiši in mesečno poročati o statistiki. Predhodno pa morajo vsi sobodajalci vpisati svoje nastanitvene obrate v Registre nastanitvenih obratov (RNO). Prihodki, ki jih sobodajalci preko Airbnb-ja ustvarjajo kot fizične osebe je po predpisih omejena na čas 5 mesecev. To pomeni, da to obliko oddajanja lahko uporabite le v kombinaciji s klasičnim oddajanjem nepremičnine, idealna kombinacija je oddaja nepremičnine študentom. V primeru celoletnega oddajanja nepremičnine preko Airbnb-ja pa le tega ne moremo opravljati kot fizična oseba! Lahko poslujemo ali kot samostojni podjetnik ali preko pravne osebe, za poslovanje preko popoldanskega s.p.-ja, se je najbolje odločiti za status samostojnega podjetnika z normiranimi stroški. 

    Fotogalerija