https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Dvorcu Rakičan podpisali pogodbo za projekt ECarriage 4CBST – Kočijaške poti za e-kočije

Rakičan, 07.06.2018 ob 12:20  

Danes, 7. junija, je v Dvorcu Rakičan potekal podpis pogodbe o sofinanciranju za čezmejni kočijaški projekt E-Carriage 4CBST iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).


Slovenija in Avstrija si že stoletja delita segment zgodovine, tradicije in izročil. Ena najbolj izstopajočih tradicij so konji, jahanje in kočijaštvo, ki je, predvsem v Sloveniji, v zadnjih letih potisnjeno v ozadje. Čezmejno sodelovanje je pri revitalizaciji kočijaške tradicije in oblikovanju inovativnih turističnih produktov nujno, saj bo na podlagi skupnih komplementarnih virov in kompetenc, s katerimi razpolagajo partnerji, omogočena implementacija ne samo na lokalni, temveč tudi na mednarodni ravni.

Trendi turizma gredo v smer personaliziranih trajnostnih produktov in pristne izkušnje, zato projekt sloni na oblikovanju celovitega turističnega produkta, ki je po kulturni dediščini bistven za obe regiji – konjih in kočijah. Vključili bodo slovenske in avstrijske turistične prednosti, kot so tradicija, naravna (Natura 2000) ter kulturna dediščina (gradovi) in jih ponudili na popolnoma nov in kreativen način.

V središču projekta je razvoj inovativnih kočij in razvoj turističnih produktov. V kočijo bo vgrajen električni motor s hranilnikom energije, ki bo konjem omogočil lažjo vleko, kakor tudi oblikovanje daljših in bolj razgibanih turističnih poti za več oseb. Turistični produkti bodo prilagodljivi letnim časom in velikostim skupin, prav tako bodo gostom na voljo različne tematske poti z različnimi zgodbami in doživetji. Vse poti ter kočije bodo tekom projekta tudi testirane in prilagojene tako, da bodo na koncu ponudile vrhunski turistični produkt, ki bo povečal atraktivnost in število nočitev v čezmejnem prostoru.

Povdarek na sodelovanju

Pri izvedbi projekta sodelujejo z Univerzo v Mariboru, projektu so pridružene tudi avstrijske organizacije Tourismusverband Region Güssing, Europäisches Zentrum für erneuerbare Energie Güssing GmbH in EC Energie Center Lipizzanerheimat GmbH.

Pogodbo sta podpisala dr. Robert Celec, direktor RIS Dvorca Rakičan in mag. Nina Seljak, vodja organa upravljanja. Prisoten je bil tudi Dimitrij Pur, namestnik vodje Organa upravljanja, ki imamo tudi pomembno vlogo pri samem projektu.

Skupna vrednost projekt znaša 1.175.816,90 evrov, vrednost projekta za RIS je 294.125 evrov.

Na podpisu pogodbe je bila prisotna obsežna delegacija Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Predstavnikom vladne razvojne službe so v praksi pokazali, kako programsko sodelovanje prispeva k dvigu kakovosti ponudbe in življenja prebivalcev obmejnih območij ter bogati in spodbuja zavedanje o skupni evropski dediščini, ki ne pozna državnih meja.

»To je drugi projekt v okviru programa Interreg V-A Slovenija-Avstrija v katerem smo mi uspeli v tem tretjem roku kot vodilni partner. Ta projekt v prvi fazi zajema razvoj hibridne kočije, ki jo bodo poganjali konji in elektromotor z baterijo,« je povedal dr. Robert Celec.

Prvenstvena ideja je razvoj turistične ponudbe, ki se bo razvila in bo temeljila na naravni in kulturni dediščini. »Mi bomo s hibridnimi kočijami obiskovali naravno in kulturno dediščino čezmejnega prostora in jih vključili s turistične ponudbe v sodelovanju s turističnimi ponudniki, z lokalnimi obrtniki oz. z vsemi akterji v našem prostoru« je še povedal dr. Celec. 

Ena turistična pot bo povezala Gorenjsko in Avstrijsko Koroško, to pa zato, ker je v projektu več partnerjev. Dva na slovenski in trije na avstrijski strani. Druga turistična pot bi povezala Pomurje z Gradiščansko in dve poti, ki bosta tematski, vezani na odkrivanje naravne dediščine in gastronomijo, kulinariko. Pilotne turistične produkte bodo razvili v tem projektu, jih testirali in na koncu bodo videli, kateri bodo najbolj zanimivi, najbolj atraktivni, kateri bodo dolgoročno racionalni. Predvidevajo se 3 kočije. Ena na slovenski in dve na avstrijski strani. Razvijali bodo skupaj, največji del razvoja bo vodila Univerza v Mariboru.

Idejno skico hibridne kočije lahko vidite spodaj, več pa jih najdete v spodnji fotogaleriji.

Foto: Save-ideas.com

Raznoliki projekti in dejavnosti

V RIS Dvorcu Rakičan se zadnja leta izkazujejo z vedno boljšimi in raznolikimi projekti v raznih dejavnostih. Pri viziji razvoja v ospredje postavljajo svojo vlogo upravitelja kulturne dediščine, ob tem pa nenehno odkrivajo inovativne načine in sveže pristope, s katerimi lahko smiselno zaokrožijo in nadgradijo obstoječe dejavnosti. Javni zavod je izjemno uspešen tudi pri pridobivanju evropskih sredstev.

 Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.06.2018 ob 20:18 Znan gost

      Tü v ton Rakičane je sama kurvarija!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.