https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V RIS Dvorcu Rakičan o vključevanju otrok migrantov in Romov v vrtce in šole

Rakičan, 09.06.2018 ob 7:00  

V petek, 8. junija, je v RIS dvorcu Rakičan potekal nacionalni posvet v okviru projekta RoMigSc z naslovom »Izzivi in priložnosti vključevanja otrok migrantov in Romov v vrtce in šole«.

Nacionalni posvet je organizirala Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije (MFDPŠ) v okviru projekta Vključevanje Romov in migrantov v šole (RoMigSc). Na posvetu so predstavili šolanje otrok migrantov in Romov v Sloveniji in drugih državah s priložnostjo za izmenjavo izkušenj in dobre prakse ter oblikovanje priporočil za izboljšave. Nadalje so predstavili dosedanje dejavnosti v vrtcih in šolah v Sloveniji, Nemčiji, Italiji, Španiji in Makedoniji.

Na posvetu so sodelovali predstavniki nacionalnih in regionalnih organizacij, ki delujejo tudi na področju migrantske in romske problematike, ravnatelji, strokovni delavci in učitelji v vrtcih, OŠ in SŠ ter predstavniki prostovoljskih organizacij. Dr. Nada Trunk Širca z Mednarodne fakultete za družbene in poslovne študije (MFDPŠ) je predstavila projekt in dosedanje dejavnosti v vrtcih in šolah v Sloveniji, Nemčiji, Italiji, Španiji in Makedoniji.

Strokovnjaki z različnih področij predstavili nacionalno politiko, poglede in primere dobrih praks

Dr. Nada Trunk Širca z Mednarodne fakultete za družbene in poslovne študije (MFDPŠ) je predstavila projekt in dosedanje dejavnosti v vrtcih in šolah v Sloveniji, Nemčiji, Italiji, Španiji in Makedoniji. Mag. Gregor Mohorčič direktor direktorata za OŠ na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je spregovoril vključevanju otrok migrantov in Romov v vrtce in šole, nacionalno politiko, uspehe in težave vezane na to področje. Damijana Pestner s Centra šolskih in obšolskih dejavnosti in Inštituta za romološke študije, izobraževanje in kulturo (IRŠIK) je predstavila pogled romske pomočnice na medkulturno in inkluzivno izobraževanje.

Dr. Susana de Juana-Espinosa iz University of Alicante iz Španije, je govorila o načelih medkulturne pedagogike in dobrih praksah v projektu RoMigSc. Mija Roudi, upokojena defektologinja in prostovoljka je predstavila prostovoljstvo v šolah in vrtcih. Dr. Andrej Koren z IRŠIK in dr. Valerij Dermol z ISSBS pa sta predstavila projekt RoMigSc ter dosedanje izkušnje o organiziranju prostovoljstva v šolah. Po predstavitvah delovnih področij je sledila razprava o tematiki.

Cilj je spodbujanje vključevanja Romov in migrantov v izobraževalne institucije

Poglavitni cilj projektaRoMigSc je podpreti boljše vključevanje Romov in migrantov v izobraževalne institucije s pomočjo različnih aktivnosti.S tem bi nadalje spodbudili inovativne pristope, razvoj politik, dialog ter izmenjavo znanj na področju izobraževanja, usposabljanja in mladine. 

Neenakost v izobraževanju je namreč najvišja med Romi in migranti, kar ima lahko dolgotrajne negativne učinke na širši družbeni razvoj. Multikulturna raznolikost se tako nakazuje kot priložnost, da bi šole naredili bolj odprte, inkluzivne in ustvarjalne.

S prostovoljstvom do večjih zaposlitvenih možnosti 

Projekt spodbuja tudi prostovoljstvo med mladimi, saj jim to omogoča socialno vključevanje, da delujejo kot državljani ter si s tem pridobijo izkušnje, ki lahko izboljšajo njihove zaposlitvene možnosti. Ciljne skupine projekta so učitelji v šolah z otroki Romi in migranti, romski pomočniki/asistenti, prostovoljci in študenti.

Temeljni namen projekta je vključevanje otrok v vrtce in šole iz različnih kulturnih in jezikovnih okolij ter s tem v prihodnosti spodbuditi njihovo polno in aktivno vključevanje v širšo družbo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.06.2018 ob 8:12 gost

      IDIOTI

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.06.2018 ob 8:13 gost gost

      Kaj mesate rome in ilegalne migrante pod isto kapo. Ne gre za iste zadeve. V prekmurju romi hodijo v solo in vrtec ter znajo prekmurski gucati. Ne vem zakaj poudarjati da so romi problem, ker na tem podrocju niso. A so ilegalni migranti cepljeni proti nalezljivim boleznim?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.06.2018 ob 8:28 romic gost

      to ste nej povedali da cigani majo velke transfere od države skoraj majo telko socijalno pomoč 385€ kot mi ko delamo 600€ plače in ne hodijo v službu njihovi otroci vse imajo zastonj v šoli malice in kosila migranti pa grejo iz države kjer je vojna zato bežijo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.06.2018 ob 8:31 claudia gost

      Romi so že stoletja tu in se niso integrirali in se niti nikoli ne bodo!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.06.2018 ob 12:48 AhaAha gost

      Z svojo prisotnostjo in drugačnostjo nas oni na teh prostorih samo bogatijo-haug govoril sem.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.06.2018 ob 12:51 janša je naš gost

      zakaj bi se integrirali saj živijo na račun davkoplačevalskega denarja od delavcov ki ga od plače vlečejo stran da lahko živi socijalna država saj pa romi nočejo sedaj pa še bolj ko je pomoč 385€ in še druge sredstva vlečejo od države en rom je rekel da on dobi od države 800€ in zakaj bi šel delat 600€ in še ma plačano zavarovanje za zdravstvo in niso romi krivi kriva je država ta to vse financira bomo zdaj videli kaj bo prinesla nova vlada

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.06.2018 ob 22:38 pepi gost

      nejvažno na ka zdaj glijdate pač romi so romi skerimi živimo že od pampiveka,migranti pa ,posiljujejo,ter radi bi še izkoriščavali vse nas, naj nas bar naši romi v naši državi izkoriščajo rajši kak pa migranti,nekaj romov znan ka so se zmenov na šentili borili nej so se skrivali ,vsaka njim čast,,

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.06.2018 ob 9:37 gost

      Opet projekt zaradi projekta. Sodelojoči so se imelei fajn. Malo nakladali a Romi in ostali migranti od tega ne bodo imeli nič. Glavno da se je izvedlo in bo kljukica da je bilo opravljeno predavanje. Koristnost pa je drugotnega pomena.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.06.2018 ob 13:36 claudia gost

      Sigurno so imeli tudi veliko pojedino in dobro plačano to "delo". Jim bo že Janša zmanjšal podpore, kar je tudi prav. Té bajne podpore in lagodno življenje so jim pa omogočili levičarji, kar ni prav, da nekdo doma leži in dobi več, kot nekdo ki dela! Zato pa v več državah zmaguje desnica in popravlja te napake levičarjev!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.