https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

FOTO: Na občinski seji v Gornji Radgoni sprejeli novo turistično takso, a iz točke dnevnega reda izločili zadevo Vrtec Negova

Gornja Radgona, 26.06.2018 ob 6:00  

V četrtek, 21. junija, je v prostorih Gasilskega doma Gornja Radgona potekala 24. redna seja Občinskega sveta Občine Gornja Radgona. Dnevni red je vseboval 14. točk. Pri tem so izločili 11. točko dnevnega reda, ki se je nanašala na vrtec Negova. 


Robert Žinkovič (predsednik Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja) je obrazložil Sklep o imenovanju Občinske volilne komisije Občine Gornja Radgona in Sklep o podaji obrazloženega mnenja h kandidatom za ravnatelja Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona. Oba sklepa sta bila v nadaljevanju soglasno potrjena. Danilo Vlaj, višji svetovalec v občinski upravi, je predstavil Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Gornja Radgona, ki je del druge obravnave. Majda Ferenc, višja svetovalka v občinski upravi, je obrazložila Odlok o turistični taksi v Občini Gornja Radgona, ki po novem pomeni zvišanje turistične takse, in sicer na 1,50 evra. Svetniki so potrdili novo turistično takso. 

Andrej Subašič, svetovalec v občinski upravi, je spregovoril o Sklepu ukinitvi statusa grajenega javnega dobra lokalnega pomena, za 15 navedenih nepremičnin v lasti občine Gornja Radgona. Sklep je bil s strani občinskih svetnikov soglasno potrjen. Obenem pa svetniki opozarjajo na zapuščene stavbe v občini, ki sicer niso v občinski lasti, a so nevarne za mimoidoče sprehajalce in kazijo podobo kraja oziroma mesta. 

Suzana Rakuša, prav tako višja svetovalka v občinski upravi je zbranim predstavila Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta na kmetijskih zemljiščih brez spremembe namenske rabe za gradnjo kmetijskih objektov, na zemljiščih parc. številka 163/1 in 118/2, k.o. Zbigovci. Občinski svetniki so sklep sprejeli, obenem pa omogočili tudi nadaljnji razvoj kmetij na tem območju. To je zelo pomembno, saj kmetovanje ni v porastu in onemogočen razvoj pri tem še zagotovo bolj odvrne od kmetovanja. 

Magistra Carmen Šeruga, direktorica Centra za socialno delo Gornja Radgona je predstavila predlog nove cene socialno varstvenih storitev, ki je bil s strani občinskih svetnikov soglasno sprejet. Doktorica Suzana Bračič, predsednica Nadzornega odbora Občine Gornja Radgona je predstavila Končno poročilo o izvedbi nadzora porabe proračunskih sredstev v Zdravstvenem domu Gornja Radgona. Občinski svetniki niso videli kakšnih nepravilnosti, zato so sprejeli končno poročilo porabe proračunskih sredstev v Zdravstvenem domu Gornja Radgona.

Marija Flegar, podpredsednica Nadzornega odbora Občine Gornja Radgona, je obrazložila Končno poročilo o izvedbi nadzora posrednega proračunskega uporabnika Krajevna skupnost Črešnjevci – Zbigovci, za leto 2017. Svetniki pri tem niso imeli pripomb. 

Žal se je Sklep o predvideni izločitvi enote Vrtca Negova iz Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona in pripojitvi enote Vrtca Negova k Osnovni šoli dr. Antona Trstenjaka Negova odstranil z dnevnega reda na željo večine občinskih svetnikov. To je vsekakor žalostno, saj enota Vrtec Negova zaradi velikega števila otrok ne more sprejeti vseh tamkajšnjih otrok, po drugi strani pa se Osnovna šola dr. Antona Trstenjaka sooča z vse manjšim številom vpisanih učencev in učenk. Vrtec Negova bi torej potreboval večje prostore, ki jih zaradi manjšega števila učencev lahko zagotovi negovska Osnovna šola. Ob tem se poraja vprašanje, zakaj ima nekoč zelo številčna Osnovna šola dr. Antona Trstenjaka (300 učencev), danes le okoli 100 učencev? Odgovor je, da tisti predšolski otroci, ki obiskujejo vrtec v Gornji Radgoni tudi nadaljujejo šolanje v Gornji Radgoni. Svetniki se izgovarjajo na stroko. V tujini ima en ravnatelj pod sabo več izobraževalnih ustanov, pri tem tudi veliko prihranijo. Za izločitev Vrtca Negova iz Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona in pripojitvi enote Vrtca Negova k Osnovni šoli dr. Antona Trstenjaka je tudi župan občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.