https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Za tožbe proti Pomurcu Časarju porabili skoraj dva milijona evrov, iztožili še niti centa

Murska Sobota, 29.06.2018 ob 6:00  

Državna Luka Koper je že pred osmimi leti spisala šest odškodninskih tožb proti nekdanjemu predsedniku uprave Robertu Časarju, njegovi ekipi in takratnim osmim nadzornikom. Vprašanje kaj se dogaja s temi šestimi odškodninskimi tožbami, je pred skupščino na upravo Luke Koper s predsednikom Dimitrijem Zadelom na čelu naslovila druga največja lastnica koprske družbe Slovenski državni holding. 

 

Zadelova uprava je na pobudo SDH in menedžerke Lidie Glavina spisala poročilo o sodnih postopkih zoper nekdanje člane uprave in člane nadzornega sveta. Ugotovili so: 

  1. 1. ˝Da Luka Koper vloži odškodninske tožbe proti Časarjevi upravi in nadzornikom, so lastniki z 99,9-odstotno večino izglasovali na skupščini julija 2010, in sicer na temelju revizije – za 400 tisočakov jo je spisala hiša PricewaterhouseCoopers –, ki je razkrila, da nekatere investicije za čas Časarja niso bile smotrne, uprava pa ni upoštevala potrebnih postopkov odobritve in dovoljenj.
  2.  
  3. 2. Luka Koper je v šestih odškodninskih tožbah od nekdanje uprave Roberta Časarja in nekdanjega nadzornega sveta zahtevala 32,6 milijona evrov odškodnin.
  4.  
  5. 3. Luka Koper je za pravno svetovanje in zastopanje izbrala Odvetniško pisarno Senica in odvetniki in Odvetniško pisarno Čeferin in partnerji, ki sta primere proučili in vložili tožbe.
  6.  
  7. 4. Luka Koper je imela z odškodninskimi tožbami proti Časarjevi upravi in nadzornikom doslej 1,72 milijona evrov stroškov, od tega so 725 tisoč evrov plačali odvetnikom (pisarni Čeferin 400 tisočakov, pisarni Mira Senice325 tisoč evrov), za sodne takse so odšteli 516 tisočakov, toženim pa zaradi izgubljenih tožb 479 tisočakov (za pravdne stroške).
  8.  
  9. 5. Ker Luka Koper od oktobra 2005 do junija 2009, ko je družbo vodila uprava Roberta Časarja (v upravi so bili še Aldo BabičMarjan BabičBoris Marzi in Pavle Krumenaker), ni imela sklenjenega zavarovanja za odgovornost, je izterljivost odškodnine odvisna samo od premoženja tožene nekdanje Časarjeve uprave in nadzornikov.
  10.  
  11. 6. Edino vrednejše premoženje tožene nekdanje uprave so nepremičnine, ki so po oceni geodetske uprave ocenjene na pol milijona in so obremenjene s hipotekami, zemljiškim dolgom, dosmrtno služnostjo stanovanja. Vrednost premoženja nekdanjih nadzornikov Luke Koper, ki so bedeli nad posli Časarjeve uprave, znaša 800 tisoč evrov, premoženje pa ni obremenjeno s hipotekami in drugimi obveznostmi.
  12.  
  13. 7. Luki Koper je v ločeni pravdi zoper enega od nekdanjih članov uprave uspelo dokazati fiktivnost zemljiškega pisma; sodba še ni pravnomočna, v Luki pa pričakujejo, da bodo v zadevi dokončno uspeli in da jim bo po enakem postopku uspelo izpodbijati tudi obveznosti na drugih nepremičninah nekdanje Časarjeve uprave.
  14.  
  15. 8. Luka Koper je tri odškodninske zahtevke za 7,6 milijona evrov pravnomočno že izgubila, tri zadeve še niso končane, zdajšnja uprava Dimitrija Zadela pa ocenjuje, da imajo v vseh treh še nezaključenih zadevah več kot 50-odstotno možnost za uspeh, vendar pa glede na tri izgubljene zadeve ne izključujejo tudi neuspeha – še posebej zaradi nestabilne sodne prakse glede odškodninskih odgovornosti,˝ poročajo Finance.

 

Največ 1,3 milijona evrov, kolikor imajo po navedbah Zadelove uprave premoženja nekdanji člani Časarjeve ekipe in njegovi nadzorniki, lahko Luka Koper iztoži od nekdanje uprave in nadzornikov. A še prej morajo biti uspešni pri izpodbijanju zemljiških dolgov in drugih obremenitev na premoženju Časarjeve uprave. 1,3 milijona evrov je 400 tisoč evrov manj, kot so doslej porabili za odškodninske tožbe. 

Izgubili že več tisoč evrov

To so tri zadeve, katere je Luka Koper s svojimi odvetniki iz pisarn Čeferinov in Mira Senice pravnomočno izgubila:

1. ˝Uprava pod taktirko Roberta Časarja je leta 2008 v Sežani za 1,95 milijona evrov kupila zemljišče in stavbo nesojenega igralniškega zabavišča Luna, nakup pa je revizija označila za nepotreben, zato so v Luki Koper zoper Časarjevo upravo spisali odškodninsko tožbo za milijon evrov, za kolikor naj bi Časarjeva uprava preplačala nepremičnino. O zadevi je dvakrat odločalo okrožno sodišče, prav tolikokrat višje, zavrnitev tožbenega zahtevka pa je pravnomočna. Stroški: 70 tisočakov je Luka plačala odvetnikom, 20 tisočakov je dala za sodne takse, tisočaka za izvedence, 102 tisočaka za pravdne stroške tožencev. Skupaj za izgubljeni spor: 193 tisoč evrov.

2. Od nekdanje Časarjeve uprave je državna Luka zahtevala 1,45 milijona evrov odškodnine, za kolikor naj bi preplačali nakup sedmega in osmega skladišča. Okrožno sodišče je presodilo, da je bila takratna Časarjeva uprava dovolj skrbna, saj je pred nakupom pridobila cenitev licencirane cenilke, pri prodajalcu pa dosegla nižjo kupnino od zahtevane. Luka Koper se zoper zavrnitev tožbenega zahtevka ni pritožila in zavrnilna sodba je pravnomočna. Stroški: 30 tisočakov je šlo za odvetnike, za tožene stranke, ker v postopku ni bila uspešna, pa 62 tisočakov. Skupaj za izgubljeni spor: 92 tisoč evrov.

3. Nekdanja Časarjeva uprava je leta 2009 s podjetjem CM Celje, ki je podaljšalo prvi pomol, podpisala aneks in mu plačala 700 tisoč evrov, revizija pa je ocenila, da je šlo za škodljiv aneks. Toženim je okrožno sodišče uspelo prepričati, da so ravnali vestno in pošteno, saj celjski družbi 700 tisočakov niso plačali kot nagrado za predčasno dokončanje del, ampak zaradi neizbežne prilagoditve tehnološkega procesa gradnje. Odločitev sodišča je pravnomočna. Stroški: 25 tisočakov je Luka plačala odvetnikom, 35 tisočakov pa tožencem za pravdne stroške. Skupaj za izgubljeni spor: 60 tisoč evrov. Z naštetimi tremi izgubljenimi spori je državna Luka Koper izgubila 345 tisoč evrov,˝ so zapisali na spletni strani Finance. 

Foto: radiostudent.si

Odškodninske tožbe proti Časarjevi ekipi in njegovim nadzornikom, ki še niso končane so: 

1. Robert Časar, njegovi nadzorniki in uprava bi naj Luko Koper oškodovali za več kot 19 milijonov evrov z nakupom preplačanega 10 odstotnega deleža slovaškega podjetja TTI. 

2. Nekdanji upravi, Luka Koper očita neskrbno in nevestno ravnanje glede sklenitve najemne pogodbe za avtomobilsko skladišče in glede pogodbe za deponijo, ter od nje zahteva 5 milijonov odškodnine.

3. Luka Koper pa terja tudi skoraj 5 milijonov odškodnine od Časarjeve uprave, zaradi pravno in ekonomsko neupravičene konverzije posojil eko-podjetjem v poslovne deleže in zaradi neupravičenega prevzema obveznosti glede projekta Sončne elektrarne. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.06.2018 ob 11:02 lepi gost

      tega denarja nikoli ne bomo videli, ker sistem deluje zakonito tako nam nalaga diktatura kapitalizma, ki nam ga vsiljuje evropa iz leta 90

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.06.2018 ob 12:38 prihod v Jajce gost

      Več ukradeš, več veljaš = načelo kapitalizma. V komunizmu se je za take pizdarije "preštevalo" kamenje na golem otoku! Danes se z takimi pizdarijami lopovi bahajo in uživajo, to je vodilo sveta.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.06.2018 ob 15:25 gost gost

      Čemu poudarjanje da je pomurec? a kdaj kje pišejo, štajerc Kangler, srb Jankovič, primorc Pahor, zasavc Mesečnik.?

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.07.2018 ob 23:16 lukec gost

      Tak je! Kje pišejo komu zraven iz ktere regije prihaja? Sem pa že leta nazaja povedal, da je vse skupaj brez veze. Največ bodo zaslužili odvetniki oziroma že so. Tega ne bodo nikoli iztožili, ker je vse premoženje toženih na razne načine blokirano.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.07.2018 ob 8:21 gost

      JANŠEV ČUDEŽEN DEČEK! Najbolj " poštena " stranka SDS. Ni da ni. Goli otok vrati se!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.