https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Poznate naravne repelente proti komarjem?

 

Komarji so v poletnem času še posebej nadležni, saj več časa preživimo zunaj in v območjih okoli jezer, kjer se ti pogosto zadržujejo in razmnožujejo.


Ker veliko repelentov v prosti prodaji vsebuje škodljive kemične spojine, ki v nekaterih primerih lahko poškodujejo nevrone in so v živalih povzročile drastično poslabšanje na testih, smo za vas pripravili nekaj enostavnih receptov za izdelavo domačih repelentov.

Repelent na bazi eteričnih olj

Sestavine:

30 kapljic eteričnih olj geranije, citronke, limone, sivke in rožmarina

1 žlica alkohola

1 žlica glicerina (po želji)

125ml vode ali kisa

Postopek:

Vse sestavine zmešamo in shranimo v plastenko z nastavkom za pršenje. Pred uporabo dobro pretresemo, saj se olje in voda ločita. Za nekoliko boljšo konsistenco lahko uporabite tudi malo glicerina. V primeru, da ne želite uporabiti eteričnih olj, lahko uporabite tudi posušena zelišča.

Repelent na bazi jabolčnega kisa

Res je, da ta repelent ima močan vonj po kisu, ko je še svež, a vonj izgine, ko se pripravek posuši.

Sestavine:

Velik ščep posušenega žajblja, rožmarina, sivke, timijana in mete

Postopek:

V liter jabolčnega kisa namočimo zelišča, vse skupaj dobro zmešamo in vsak dan pretresemo, dokler pripravek ni star nekaj tednov. Po nekaj tednih precedimo posušena zelišča in pripravek shranimo v dozirne posodice s pršilom. Za uporabo na koži, repelent razredčimo z vodo v razmerju 1:1.

 

Nekoliko enostavnejši recept vam v obliki videa predstavljamo tudi spodaj. Ta recept bazira na jabolčnem kisu, tako kot prejšnji, vendar pa je hitrejši za izdelavo. 

Sestavine:

Peteršilj in jabolčni kis

Postopek:

Narezan peteršilj dobro premešamo z jabolčnim kisom in pustimo stati nekaj časa. Priporočamo, da ga pred nanosom na kožo nekoliko razredčite z vodo. Video postopek izdelave vam prilagamo tukaj.

 

Odganjanje komarjev na prostem

Če vas motijo tudi komarji na domačem dvorišču ali na vrtu, vam priporočamo, da tam posadite rastline, ki so naravni odganjalci komarjev. To so sivka, timijan, meta, citronka, limonska trava, rožmarin in podobne. Tako se bodo komarji izogibali vašega doma, domača zelišča pa lahko uporabite tudi za izdelavo lastnega repelenta.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.