https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Poznate vse glasbene festivale v Sloveniji?

14.7.2018  

Slovenski glasbeni festivali so se razvili v prave bisere Evrope, saj na podlagi žanrske raznovrstnosti in kakovosti izvajalcev, vsako leto privabijo množice domačih in tujih obiskovalcev v različne kraje po državi. Za lažjo izbiro poletne doze kvalitetne glasbe, smo za vas pripravili seznam nekaterih najbolj znanih festivalov, ki se dogajajo na domačih tleh. Nekateri izmed teh festivalov so se že končali, večina pa se jih še dogaja ali se bo še odvila v prihodnjih mesecih poletja.


Ljubljana festival

Z veljavo enega najstarejših, največjih in najpomembnejših festivalov v regiji, se ponaša že mnoga leta, z dolgo tradicijo, saj je prva verzija festivala ugledala svetlobo dneva že leta 1953. Vsako poletje se v prestolnici zvrstijo koncerti najslavnejših orkestrov, doživetje še poglobita prizorišči centra Ljubljane in nekdanji samostan Križanke, ki ga je obnovil Jože Plečnik.

Imago Sloveniae

Festival se odvija na večih lokacijah po Sloveniji, z namenom približati vrhunsko glasbo čim večjemu krogu občinstva. Marsikateremu koncertu klasične, jazz in etno glasbe lahko prisluhnete brezplačno.

Jazz festival Ljubljana

Ta spada med najstarejše tovrstne festivale v Evropi, saj je prva izvedba bila izpeljana leta 1960. Na sporedu lahko vsako leto najdemo legendarne zvezdnike, popularne in tudi novejše glasbenike s področja jazza. Po koncertih je možno tudi druženje z izvajalci.

Seviqc Brežice

Večinoma se dogaja na gradovih, v cerkvah in samostanih ter občinstvo navdušuje z zvoki srednjega veka, renesanse in baroka. Gosti lahko slišijo glasbila, ki ji dandanes več ne uporabljamo, med njimi so tudi viola da gamba, čembalo, špinet, vibrandoneo in teorba.

Festival Lent

Ta je med pomurci nekoliko bolje poznan, saj si lasti naziv največjega slovenskega množičnega festivala na prostem. Ob koncu junija se ulice Maribora spremenijo v velik oder, na katerem je moč najti vse od glasbe, plesa, gledališča pa to ustvarjalnih delavnic in še mnogo drugega.

Druga godba

Na Drugi godbi lahko slišite glasbo, ki je ni zaslediti na radijskih postajah, MTV programih in ostalaih kanalih popularne kulture. Festival je namenjen odkrivanju drugačne glasbe. Revija, katere fokus je svetovna glasba, ga je uvrstila med 25 najboljših mednarodnih festivalov na svetu, ki se ukvarjajo z drugačnostjo.

Tartini festival

Na slovenskem primorju se konec avgusta zberejo ljubitelji komorne glasbe. Festival je, kot pove že njegovo ime, posvečen v Piranu rojenemu Giuseppeju Tartiniju. “Poleg Tartinijevih del predstavlja tudi dela drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev ter dela sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva umetnost. Na festivalu imate priložnost videti in slišati, kako zveni znamenita 300 let stara Tartinijeva violina, ki pod prsti vrhunskih glasbenikov navdušuje vedno znova in znova,” lahko preberemo na strani Slovenia.info

Okarina festival Bled

Prva izvedba festivala je obiskovalce privabila že leta 1991, na njem pa je moč slišati zvoke čarobnih piščali, nevsakdanjie ritme tolkal, violin, ki ne poznajo klasičnih not, ali orientalskih glasbil težko izgovorljivih imen. Med te zvoke se pomešajo glasovi v jezikih, ki jih razumejo le redki.

MetalDays

Na Sotočju Tolmina, v triglavskem narodnem parku, se vsako leto lahko pridružite množici “metalcev,” ki kampirajo pod julijskimi alpami. V tednu dni se na glasbenih odrih, v idilični okolici, zvrsti tudi do 100 nastopov, med njimi najdemo zveneča imena, kot so Apocalyptica, Hypocrisy, Danzig, Sepultura in tako dalje.

Punk rock holiday

Ta festival predstavlja posebnost med slovenskimi, saj sta se lanska in letošnja izvedba razprodali v 10 urah po začetku prodaje vstopnic, brez da bi bila najavljena katerikoli nastopajoča skupina. To dejstvo, pove zelo dosti že samo po sebi.

Kampiranje v objemu dreves, okolica, ki jo obkrožajo gore, na lokaciji festivala se lako celo okopate. Poleg vseh pridihov rajskega okolja, se na festivalu lahko zabavate ob najbolj zvenečih imenih punk in rock glasbene scene, kombinacija vseh teh faktorjev pa nam obrazloži zakaj je festival že nekaj let razprodan tako hitro.

Overjam

Pozicioniran v idiličnem okolju Tolmina, je tudi vsakoletni reggae festival, ki na svojem področju spada med najboljše v Evropi. Na festivalu so zbrani žanri od ska do jungl-a, od dub-a do dancehall-a. Različni odri, koncerti in veliko DJ-ev ter selektorjev, vam bo omogočilo, da v celoti zaživite v rdečo-zlato-zelenih odtenkih. Organizatorji festivala se zelo zavzemajo tudi za varovanje okolja in okoljsko ozaveščenost, festival je namreč tudi uradni partner projekta Eko iniciativa.

Soboški dnevi

Vsem Pomurcem dobro znani Soboški dnevi se zvrstijo konec junija vsako leto in v kombinaciji glasbe, plesa, gledališča, delavnic, animacij in tako naprej, ponudijo nekaj za vsako dušo. Izvajalci vsako leto, na tem brezplačnem festivalu, zapeljejo občinstvo, katero je zelo pozitivno glede vsakoletnega izbora glasbe. K dobremu vzdušju pripomore tudi dejstvo, da je festival brezplačen.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.