https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ali ste vedeli, da odlašanje s počitkom po delu krajša življenjsko dobo?

12.07.2018 ob 6:05  

V  času letnih dopustov se je dobro spomniti na pomen počitka po delu, pri katerem obnovimo vire energije za nadaljnje spoprijemanje s stresnimi situacijami. Zaposleni poleg obremenitev zaradi dela samega, doživijo tudi številne situacije, ki lahko načenjajo duševno zdravje. Težavne stranke, konflikti med sodelavci, slaba komunikacija z vodji, nereden delovni čas se lahko ob svoji pogosti prisotnosti odražajo v obliki duševnih stisk. Tovrstne dejavnike, ki vplivajo na duševno zdravje zaposlenih imenujemo psihosocialni dejavniki tveganja in jih lahko delodajalec obvladuje z ukrepi na področju promocije duševnega zdravja na delovnem mestu.

Z namenom izboljšanja duševnega zdravja zaposlenih, zlasti starejših, poteka tudi projekt »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!« ki bo trajal vse do leta 2021. V okviru projekta bo razvit Program celovite podpore podjetjem za obvladovanje in preprečevanje psihosocialnih dejavnikov tveganj (Program PSDT), v  katerega je vključenih približno 11.000 zaposlenih iz podjetij s sedežem v Kohezijski regiji Vzhodna Slovenija. Celovitost pristopa k obvladovanju psihosocialnih dejavnikov tveganja pa zajema skrb za duševno zdravje tako na strani delodajalca, kot zaposlenega. Delodajalec si lahko prizadeva za izboljšanje duševnega zdravja zaposlenih na način, da omogoča delo v spodbudnem, urejenem in podpornem delovnem okolju, vendar je posameznik v prvi vrsti za svoje zdravje odgovoren sam.

Zakaj je pomembno počivati po delu?

Eden izmed načinov ohranjanja in krepitve duševnega zdravja je zadosten počitek po delu, ter da si namenimo čas za obogatitev življenja z izkušnjami tudi izven delovnega okolja. Raziskave so pokazale, da se pri daljšem odlašanju s počitkom po delu lahko pojavijo izčrpanost, visok krvni tlak, motnje v mišičnem in skeletnem delovanju, sladkorna bolezen, motnje spanja in celo izgorelost. Strokovnjaki prav tako napovedujejo pričakovano krajšo življenjsko dobo oseb, ki kronično doživljajo stres.

Foto: Fundacija PRIZMA

Kako dobro počivati?

Pri odločanju o načinih sprostitve po delu je ključno dobro poznati lastne navade, telesno počutje, duševno zdravje, čustva in misli. Pomembno je, kakšna vrsta počitka po delu ustreza vsakemu posamezniku, saj smo si po delovanju različni in kar eni osebi predstavlja počitek, lahko drugi osebi povzroča stres. Pomembno je, da počitek po delu nastopi sproti, saj tako preprečimo, da bi se napor nalagal in privedel do skrajnih oblik izčrpanosti. Več o tem kakšne oblike počitka priporočajo strokovnjaki ter druge koristne vsebine s področja ohranjanja in krepitve duševnega zdravja zaposlenih na delovnem mestu, lahko najdete na spletni strani projekta NAPREJ (www.naprej.eu).

 

PR

 

 

    Komentarji

    1. gost
      12.07.2018 ob 9:03 77 gost

      Potem bi že politiki mogli vsi umreti,Mi kateri bi pa radi delali pa nam politiki in delodajalci ne omogočajo da bi delali,potem takem,kot vi pišete nas politiki in delodajalci iztrebljajo in jemljejo dostojno življenje.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.07.2018 ob 9:34 gost

      Tou ne govorite, da je slaba komunikacijami z vodilnimi. Pa z vodilnimi niti komunikacije nemre biti, ker so šalabajzerji,lažljivci, skorumpiranci, skratka besede za take seronje ne obstajajo. To velja za določene firme, v kateri delavci niti ne vedo, kaka golazen se plazi okoli njih.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.