https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kako lajšati vroče dni svojim hišnim ljubljenčkom?

Murska Sobota, 26.07.2018 ob 14:00  

Veterinarska uprava RS (Vurs) lastnike živali naproša, da v vročih poletnih dneh še posebej poskrbijo za svoje živali. Treba je zagotoviti zadostno količino zdravstveno neoporečne vode, ustrezno zračiti in nuditi senco oziroma zaščito pred neposrednim soncem. 


Pomembna je zaščita pred soncem oziroma senca. Ta še posebej pomembna za pse, ki so privezani in imajo zelo omejeno gibanje (nimajo možnosti umika z direktnega sonca). Ukrepi veljajo tudi za domače živali, tudi na pašniku živali morajo imeti dostop do vode in možnost umika v senco. Nekateri zgradijo na pašnikih nadstreške za živali. 

Živali na prostem lahko dobijo celo opekline (na primer prašiči). V objektih za rejo živali je pomembno tudi zračenje. Temperatura zraka v hlevu je lahko v poletnih mesecih zelo visoka, posledično to ogroža tudi zdravje živali.

Prevoz živali zahteva organizacijo, saj je med samim prevozom treba živalim nuditi ustrezno temperaturo, kakovost zraka in vodo. Psi so zelo občutljivi na visoke temperature, zato je še kako pomembno, da jih v vročih dneh ne puščamo zaprtih v avtomobilih. 

Strokovnjaki svetujejo, da v primeru vročinskega urada žival premakne v zračen prostor, senco ter jo ohladi z vodo. Pri tem si lahko pomagamo s tušem, gumijasto cevjo ali vodo iz reke, jezera ali morja. Žival naj ima pri »hladnem tušu« dvignjeno glavo. Portal Dnevnik tudi poroča, da naj po ohladitvi živali, skrbniki poiščejo veterinarsko pomoč. 

    Fotogalerija