https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ste že poizkusili nove okuse sladoledov?

28.07.2018 ob 18:00  

Poletje je čas, ko pred sončno pripeko in vročino običajno iščemo senco, osvežitev ali ohladitev. Priljubljena oblika osvežitve so tudi sladoledi, v različnih oblikah, okusih in barvah. Ste že poizkusili katerega od najnovejših okusov?

Čeprav vreme v začetku letošnjega poletja ni bilo kaj prida poletno, bomo v prihajajoče prvem vročinskem valu le iskali načine osvežitve in ohladitve. Časi ko smo poznali tri okuse sladoledov jagodo, čokolado in vanilijo so že davno preteklost. Dandanes sladoledarji skušajo pridobiti pozornost ali prepričati mimoidoče z uvajanjem raznih novih in tudi eksotičnih okusov, vedno več pa tudi z hišnimi okusi in dodajanjem domačih sestavin. 

Od klasičnih do bolj nenavadnih okusov, vse več sestavin lokalnih pridelovalcev

Številni ponudniki sladoleda skušajo poleg klasičnih prepričati še z bolj nenavadnimi ali eksotičnimi, kot tudi s hišnimi okusi. K različnim okusom sladoledov vse bolj dodajajo sezonske sestavine in sestavine lokalnih pridelovalcev. Nekateri tako ponujajo hišni sladoled s skuto, svežim pehtranom, limoninim sokom in limonino lupinico, kot zanimivost pa izpostavijo tudi sladoled z okusom sveže mete in sladoled, pripravljen iz vanilije iz svežih madagaskarskih strokov. Poleg klasičnih okusov čokolade, vanilije, jagode in borovnice so priljubljeni okusi tudi skutina pita in različne komercialne slaščice.

Eden bolj priljubljenih okus grškega jogurta, kot tudi tradicionalni italijanski okusi

Eden izmed bolj priljubljenih okusov v našem glavnem mestu, glede na dobro prodajo, naj bi bil okus grškega jogurta. Zanimivo je tudi da si stranka lahko sladoled sama natoči v lonček, odvisno od teže sladoleda je tudi plačilo. Za 100 gramov je treba odšteti 1,80 evra.

Nekateri ponudniki prisegajo na italijansko tradicijo, saj, kot pravijo je »Italija domovina sladoleda«. S sestavinami in načinom priprave sladoledov se poskušajo približati tradiciji zahodnih sosedov, a hkrati uvajati svoje izvirne okuse.

Vse je v dobrih sestavinah

Kot je prepričan marsikateri ponudnik kulinarike in tudi sladoledov je "Vse je v dobrih sestavinah". V marsikaterem lokalu so v želji po izvirnosti pričeli izdelovati domač sladoled pri čemer sledijo lastni recepturi za vrsto sladoleda. Nekateri denimo uporabljajo mleko z lokalnih kmetij, ki je dnevno sveže.

Kot zanimivost lahko poizkusimo sladoled z okusom sladogled, s katerim je Bled lani na tekmovanju SooINua World Cream Index osvojil naziv najboljše sladoledne destinacije na svetu. Kepica zmagovalnega sladogleda tako vsebuje plasti temne čokolade, kvinoje in maskarponeja ter s posipom iz karameliziranih orehov.

V vročih dneh več povpraševanja po sadnih okusih

Kot ugotavljajo v nekaterih kavarnah in lokalih, je v poletni vročini več povpraševanja po sadnih okusih. Pri izdelavi sladoleda pa je lahko meja samo naša domišljija. Nek lokal tako ponuja hišni sladoled mignon, ki ga sestavljajo okusi lešnika, čokolade in vanilije z malino. V njihovi vitrini se nahajajo različni sladoledi z 22 okusi, med njimi so tudi tako nenavadni, kot je arašidov sladoled s piranskim solnim cvetom ali sivkin s čokoladnim prelivom.

"Življenje je kot sladoled, zato ga uživajte, preden se vam stopi..." pa pozivajo nekateri ponudniki sladoleda. Dodamo lahko le še, da poletje v prihodnjih dneh prinaša vroče dneve in tako je sedaj pravi čas za osvežitev tudi s sladoledom.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.