https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Se učitelji pripravljajo na stavko še pred začetkom pouka?

31.08.2018 ob 6:00  

Le še nekaj dni loči šolarje do začetka novega šolskega leta, ki se bo začelo v ponedeljek. V šolske klopi bo sedlo 184.169 učencev in 73.200 dijakov. Učitelje v začetku leta čaka nov način določanja njihovih obveznosti in tudi pogajanja za višje plače. V sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) z novim šolskim letom napovedujejo tudi odmrznitev stavke in obnovitev zahtev takoj, ko bo delo prevzela nova vlada. Še vedno zahtevajo višje plače, ureditev položaja razrednika in višji regres za zaposlene z minimalno ali nižjo plačo.


Število prvošolcev bo letos podobno kot prejšnje leto.  V prvi razred vstopilo 21. 874 šoloobveznih otrok.  Enako bo ostalo število osnovnih šol, začasno pa bo z delovanjem prenehala podružnična šola Podpreska, ki deluje v sklopu OŠ Dr. Antona Debeljaka Loški potok.

V šolskem letu 2018/2019 bodo imeli učenci in dijaki 14 prostih delovnih dni, vendar bodo morali dva prosta dneva nadomeščati v soboto. Prvič bodo doma za jesenske počitnice, ki bodo trajale od 29. oktobra do 2. novembra. Znova jim ne bo treba v šolo od 24. decembra do 3. januarja 2019. 24. december, ko bi morali imeti pouk, bodo sicer nadomeščali v soboto, 29. septembra, poroča STA.

Novosti predvsem v osnovnih šolah

Zaradi sprememb zakona o vrtcih, se bo za pomočnika vzgojitelja z novim šolskih letom začel uporabljati naziv vzgojitelj predšolskih otrok – pomočnik vzgojitelja. Na novo se bo tudi uvajala možnosti financiranja krajših programom, namenjenim otrokom, ki leto pred vstopom v OŠ niso obiskovali vrtca. Program bo za petletnike brezplačen.

Največ novosti se bo letos pojavilo v osnovnih šolah. 125 osnovnih šol bo začelo izvajati razširjen program, ki bo spremembe prinesel predvsem pri izvajanju podaljšanega bivanja. Učencem naj bi omogočili dodatne ure gibanja. Kot poroča STA bo 19 šol razširjen program izvajalo v celoti. To pomeni, da bo za učence 7. razreda postal obvezen tudi drug tuj jezik, učenci 1. razreda pa bodo imeli obvezen 1. tuj jezik.

Spremembe delovnega časa učiteljev

Po novem, učitelji naj ne bi delali veči ali manj, kot je 40-urna delovna obveznost. Njihove naloge naj bi prav tako bile bolj jasno načrtovane in zapisanje. Zaradi tega, bodo morali ravnatelji že na začetku šolskega leta določiti letni razpored za vse učitelje, s vsakim posebej pa tudi letni individualni načrt dela. Učitelji tako ob koncu šolskega leta ne bodo imeli manj ali preveč delovnih ur.

Foto: pixabay.com

Ravnatelji manjših in podružničnih šol se v tem času sprašujejo tudi, kako bodo nadomestili učitelje, ki so poučevali predmete, za katere niso strokovno usposobljeni. V novem šolskem letu namreč ne bo več mogoče poučevati predmetov z neustrezno smerjo izobrazbe. Na ministrstvu zaradi tega sicer ne pričakujejo presežka učiteljev, čeprav nekatere šole pravijo, da so nekateri učitelji ostali brez polne učne obveznosti, zaradi česar jim bodo morali skrajšati delovni čas.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.08.2018 ob 8:32 77 gost

      Učitelje in javni sektor takoj,in to res takoj znižati na polovico če politika hoče da uresniči obljubo ljudstva,ki so jih volili,če ne potem je Slovenija v gromozanski krizi ki je še Slovenija ni videla.

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.09.2018 ob 0:34 gost

        S pravopison si na 'vi'... in glij tij boš gučal, ka naj vlada dela z učitelji. Sran te naj bo...

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.08.2018 ob 13:42 gost

      gost 77 se strinjam s tabo.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.09.2018 ob 21:54 gost

      Če sem jaz vladar, učitelji štrajkajte, otroci si še naj malo odpočijejo, da vas ne bodo že prvi dan brezveze poslušali, jaz vam pa za dneve nepouka ne dam plače. To gospodarstvo ne bo zmoglo, momntalno takoj odpustiti 30% javnega sektorja in nato se pogovarjati s tistimi, ki delajo v javnem sektorju, ne s temi, ki že 45 in več let grejejo zadnjico v foteljih ustanov. Zakaj za te seljake ne velja zakon, da z 38 in 40 leti v penzijo. Jebemti sistem i sranja, ki sprejamajo zakone, 40% ljudi v Sloveniji jih pa ne spoštuje.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.