https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Miškovih goricah prestavili dogodke ob 110. obletnici rojstva Miška Kranjca

Lendavske gorice, 10.09.2018 ob 21:00  

V ponedeljek, 10. septembra, je v Lendavskih goricah v Miškovih goricah ob 110. obletnici rojstva pisatelja Moška Kranjca potekala tiskovna konferenca.

Na konferenci sta župan Občine Velika Polana in vodja organizacijskega odbora ob 110. obletnici rojstva Miška Kranjca, mag. Damijan Jaklin ter podpredsednik Društva slovenskih pisateljev in vodja simpozija Dušan Šarotar predstavila osrednje in glavne dogodke ob Kranjčevi obletnici.

Simpozij in slavnostna akademija se bosta v petek, 14. septembra, odvijala v Veliki Polani. Med 10.30 in 15.30 bo v dvorani Doma krajanov Velika Polana potekal simpozij Poetika, poetičnost in podoba v delih Miška Kranjca, kjer se bo zvrstilo več predavanj o Mišku Kranjcu iz literarnega, zgodovinskega ter umetnostnozgodovinskega vidika. O znanstvenem simpoziju bo izšel tudi zbornik, kjer bodo izvlečki vseh predavanj.

Znano je, da je bil Miško Kranjec tudi ljubiteljski slikar, o tem je pripravil umetnostno zgodovinsko predavanje dr. Janez Balažic iz Univerze v Mariboru. Esejistka in publicistka Valentina Smej Novak, ki bo govorila o dojemanju Kranjčevih ljudi, pravi, da Kranjec govori o ljudeh, ki so boljši od nas. Uvodno predavanje je pripravila dr. Dragica Haramija iz Univerze v Mariboru, in sicer o mladinski kratki pripovedni prozi Miška Kranjca.

Dr. Vladka Tutovič iz Univerze na Primorskem bo obravnavala ljudske pesmi v prozi Miška Kranjca. Predavanje prof. Francija Justa bo govorilo o podobi človeka in poetiki v Kranjčevi narečni prozi. O spominih na svojega očeta bosta spregovorila tudi sinova Miška Kranjca, Miško Kranjec ml. ter Matjaž Kranjec.

Slavnostna akademija bo ob 17.00 na domačiji pisatelja Miška Kranjca v Veliki Polani. Slavnostni govornik bo predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan. Nastopili bodo učenci OŠ Miška Kranjca Velika Polana, učenci glasbene šole Beltinci in Lendava, Oktet Belmura ter Andi Sobočan. 

Tiskovni konferenci je sledila 3. Miškova trgatev.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.